Uudet kävijät ovat tervetulleita Toijalan MLL:n vauvakahvilaan

Toijalan MLL:n vauvakahvilassa kokoontuivat keskiviikkona Anu Palonperä (vas.) ja 3,5 kuukauden ikäinen Matias, Elina Pötry ja kaksikuinen Valtteri, vauvakahvilavastaava Niina Venho ja vuoden ikäinen Annukka, Suvi Lella ja 3-vuotias Elli ja 8 kuukauden ikäinen Sulo sekä Pauliina Heinonen ja Kiira, 4 kuukautta.

Toijalan MLL:n vauvakahvilassa kokoontuivat keskiviikkona Anu Palonperä (vas.) ja 3,5 kuukauden ikäinen Matias, Elina Pötry ja kaksikuinen Valtteri, vauvakahvilavastaava Niina Venho ja vuoden ikäinen Annukka, Suvi Lella ja 3-vuotias Elli ja 8 kuukauden ikäinen Sulo sekä Pauliina Heinonen ja Kiira, 4 kuukautta.

Keskiviikkoisin joukko äitejä vauvoineen suuntaa kulkunsa Varmiolan kahvilaan Toijalan keskustaan. Toijalan MLL:n vauvakahvila on kokoontunut tämän vuoden alusta kahvilassa, kun aiemmin käytössä ollut seurakunnan tila tarvittiin seurakunnan omaan käyttöön. Itse asiassa muutto oli paluu juurille, sillä vauvakahvila on aloittanut Varmiolan tiloissa kolme vuotta sitten.

Vauvakahvilassa äidit pääsevät näkemään muita äitejä, jakamaan vauvaperheen arkea ja mieltä askarruttavia asioita muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

– Siitä on kovasti apua, kun niistä voi jutella muiden kanssa ja kuulla muiden kokemuksia. Erityisesti ensimmäisen lapsen kanssa moni miettii, kuuluuko asian olla näin vain pitäisikö lapsi viedä lääkäriin, kuvailee Toijalan MLL:n vauvakahvilavastaava Niina Venho.

Viime keskiviikkona äitien pöydän ympärillä pohdittiin isomman sisaruksen mustasukkaisuutta, yövalvomisia, vauvan flunssaa ja vatsan toimintaa.

– Tietysti vauvan suolen toiminta on tärkeä puheenaihe. Se aiheuttaa paljon huolta ja koko perheen elämä voi mennä sekaisin sen takia, että vauva ei kakkaa tai kakkaa liian usein. Ylipäänsä se, kuinka hanskata kaikki, kun on koko perhe hoidettavana, vauva vaatii huomiota eikä ole nukkunut puoleen vuoteen, on usein tapetilla, Niina Venho kuvailee.

Myös odottaville äideille

Vauvakahvila kokoontuu Varmiolan kahvilassa keskiviikkoisin kello 9.30–11.30, ja joukkoon voi liittyä oman aikataulun mukaan. Vaikka vauvakahvilassa keskitytään vauvoihin ja äitien jaksamiseen, myös isommat sisarukset voi ottaa mukaan kokoontumisiin. Tervetulleita ovat myös odottavat äidit, joita askarruttavat usein samat asiat kuin vauvaperheitä.

Vapaan keskustelun ohella tälle keväälle on suunnitelmissa asiantuntijaluento jostain äideille kiinnostavasta aiheesta. Aiemmin vieraina on ollut vauvahieroja ja perhetyöntekijä.

Toijalassa syntyi viime vuonna 98 vauvaa, mutta vauvakahvilassa käy vain kymmenkunta äitiä.

– Uudet tulijat ovat kovasti tervetulleita. Tänne voi tulla vaikka vastasyntyneen kanssa. Porukka on sen verran pieni, että kovaa meteliä ei tarvitse pelätä eikä meno mene hulinaksi.

Jos loput, noin 90 äitiä, vauvoineen päättävät lähteä joukolla vauvakahvilaan, Niina Venho lupaa etsiä joukolle isomman kokoontumistilan. Hän on tyytyväinen, että äidit ja vauvat voivat tavata kahvilan tiloissa, mutta toiveena on löytää tila, jossa vauvat voisi päästää lattialle.

Venhon mukaan Laaksolan tila voisi jatkossa olla mahdollinen vaihtoehto, mutta tällä hetkellä se on Sampolan remontin takia täynnä.

Tärkeintä on aikuinen seura

Toijalan MLL:n vauvakahvilassa kokoontuivat keskiviikkona Anu Palonperä (vas.) ja 3,5 kuukauden ikäinen Matias, Elina Pötry ja kaksikuinen Valtteri, vauvakahvilavastaava Niina Venho ja vuoden ikäinen Annukka, Suvi Lella ja 3-vuotias Elli ja 8 kuukauden ikäinen Sulo sekä Pauliina Heinonen ja Kiira, 4 kuukautta.

Toijalan MLL:n vauvakahvilassa kokoontuivat keskiviikkona Anu Palonperä (vas.) ja 3,5 kuukauden ikäinen Matias, Elina Pötry ja kaksikuinen Valtteri, vauvakahvilavastaava Niina Venho ja vuoden ikäinen Annukka, Suvi Lella ja 3-vuotias Elli ja 8 kuukauden ikäinen Sulo sekä Pauliina Heinonen ja Kiira, 4 kuukautta.

Viime keskiviikkona vauvakahvilaan osallistuneista äideistä kaikki olivat muualta Akaaseen muuttaneita. Vastikään Akaaseen muuttanut Pauliina Heinonen on 4 kuukauden ikäisen Kiiran kanssa vauvakahvilan vakiokävijöitä.

– Täältä saa hyvin tuttuja. Kaikkein tärkeintä on, kun pääsee moikkaamaan aikuisia.

Perhe on muuttanut Riihimäeltä Toijalaan puoli vuotta sitten. Omakotitalo löytyi Lentilästä. Isommista lapista Saana on ekaluokkalainen ja Pihla toisella luokalla.

– Tulimme tänne miehen työ perässä. Hän käy töissä Tampereella ja täältä on sinne hyvät kulkuyhteydet.

Paikkakunnalla perhe on viihtynyt hyvin.

– Kokemus on ollut yllättävän positiivinen. Täällä asuu mukavaa porukkaa ja lapsille on paljon toimintaa, ei tarvitse jäädä neljän seinän sisälle.

Elina Pötry poikkesi kahden kuukauden ikäisen Valtterin kanssa vauvakahvilaan keskiviikkona ensimmäistä kertaa. Isosisko Siiri on seitsemänvuotias ekaluokkalainen. Tampereelta vuosi sitten muuttanut perhe asuu rintamiestalossa Uudenkylän alueella.

– Asuntojen hinnat ovat täällä niin paljon edullisempia. Emme olisi saaneet sillä rahalla taloa omakotitaloalueelta Tampereelta.

MLL:n vauvakahvilasta Elina sai tiedon Akaan Seudusta sekä neuvolasta.

– Ajattelin, että jos täältä saisi uusia kavereita, ettei tarvitsi aina ajaa Tampereelle asti. Toki sielläkin käydään, mutta ei päivittäin.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?