Toijalan Valpas on pilottiseurana kehittämässä lasten liikuntaa

Halisko-liikuntakoulun ohjaajat Elli Ojala (vas.), Satu Rintala ja Saija Roininen Halisko-puvussa.
Halisko-liikuntakoulun ohjaajat Elli Ojala (vas.), Satu Rintala ja Saija Roininen Halisko-puvussa.

Nahkialan koululla Toijalassa on viime syksystä lähtien kokoontunut Toijalan Valppaan järjestämä Halisko-liikuntakoulu 4–7-vuotiaille. Valpas on yksi viidestä seurasta, jotka ovat TUL:n pilottiseuroina kehittämässä lapsille monipuolisia ja edullisia liikuntakouluja.

– Jokaisella seuralla liikuntakoulu on omanlaisensa. Meillä pelataan, leikitään, juostaan ja peuhataan, kun taas esimerkiksi Lapualla on erityisliikuntakoulu, joka on suunnattu erityislapsille. Päätavoite on, että lapset saadaan liikkumaan ja liikkumaan halvalla, ettei se kaadu kalliisiin maksuihin. Esimerkiksi Valppaan jäsenmaksu on alle 18-vuotiailta kaksi euroa vuodessa, kertoo TUL:n nuorisojaoston Halisko-työryhmän vetäjä Saija Roininen, joka toimii myös liikuntakoulun ohjaajana Akaassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi äskettäin TUL:n Halisko-liikuntakouluhankkeelle 60 000 euron avustuksen. Se tullaan käyttämään uusien liikuntakoulujen perustamiseen. Apuna ovat pilottiseurat. Tampereen piirissä liikuntakouluhankkeen aluevastaavana toimii Valppaan Satu Rintala.

– Kun uusia seuroja Tampereen piiristä lähtee mukaan Halisko-liikuntakouluun, olen seuraan yhteydessä ja autan heitä tarpeen mukaan.

Maskotti saa lapset liikkeelle

Liikuntakoulun nimi viittaa Halisko-maskottiin, halaavaan liskoon, joka suunniteltiin alun perin 2009 liittojuhlien kisamaskotiksi.

– Hellyttävä otus vetää lapsia puoleensa. Kun Halisko liikkuu, liikkuvat lapsetkin, Saija Roininen sanoo.

Haliskon ympärille on kehitetty myös erilaisia tuotteita, joita myymällä seurat voivat kartuttaa kassaansa. Tuotteissa näkyy myös akaalainen kädenjälki, sillä Saija Roininen on laatinut sisällön ja kuvittanut ystäväkirjan, josta löytyy tietoa myös terveellisistä elämäntavoista.

Pilottihankkeena Akaan Halisko-liikuntakoulu päättyy tänä keväänä. Saija Roinisen mukaan tavoitteena on, että liikuntakoulu jatkuu Akaassa pilottijakson jälkeenkin.

Halisko-hippa keksittiin Akaassa

Liikuntakoululaisten suosikki on Halisko-hippa. Siiri, 5 vuotta, pelastaa Veeran, 7 vuotta, halaamalla.
Liikuntakoululaisten suosikki on Halisko-hippa. Siiri, 5 vuotta, pelastaa Veeran, 7 vuotta, halaamalla.

Nahkialan koululla Halisko-liikuntakoulu kokoontuu torstaisin kello 17–18. Osanottajalistalla on kolmisenkymmentä lasta, joista yhtä aikaa paikalla on keskimäärin parikymmentä. Osanottajia on ollut myös Viialasta ja Kylmäkoskelta. Liikuntakoulu on suunnattu 4–7-vuotiaille, mutta Toijalassa mukaan ovat päässeet myös vanhemmat sisarukset, ja joukkoon mahtuu edelleen.

Saija Roinisen ja Satu Rintalan lisäksi liikuntakoulun kolmantena ohjaajana on Elli Ojala. 13-vuotias Elli on innokas liikunnanharrastaja.

– Harrastan kilpa-aerobicia Valkeakoskella, käyn tanssimassa, vedän kerhoja ja käyn lenkillä.

Viime torstaina liikuntakouluun osallistuneiden lasten mielestä kivointa puuhaa on itse keksitty Halisko-hippa. Leikissä kiinnijäänyt heiluttaa kuvitteellista häntäänsä ja tämän voi pelastaa halaamalla.