Nuorten puolesta

Nuorisotakuu astui voimaan 1.1.2013. Nuorisotakuu takaa koulutus-, työkokeilu-, työpaja-, kuntoutus- tai työpaikan alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille kolmen kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta. Ihailen suuresti työministeri Lauri Ihalaista, että hän taisteli nuorten puolesta. Vaikeina aikoina jaetaan oikeudenmukaisuutta niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Tein kuntalaisaloitteen nuorten yhteiskuntatakuu-työryhmän perustamisesta Akaaseen. Pidän erittäin tärkeänä sitä, että tarpeeksi laaja-alainen työryhmä pohtisi yhteiskuntatakuun toteuttamisen keinoja sekä miten autamme oikeasti nuoria löytämään paikkansa tässä yhteiskunnassa. Kaikkia ihmisiä tarvitaan näihin talkoisiin, koska jokaisen lähipiirissä on nuori. Nuori tarvitsee tukea ja kannustusta. Ei ole helppoa tämän päivän yhteiskunnassa valita mieleistä opiskelupaikkaa ja saada sitä. Minä voin sanoa sen valehtelematta.

Minulla on välittävä perhe, joka on aina tukenut minua valinnoissani. Jokaisella nuorella ei ole asiat yhtä hyvin kuin minulla. Tuntuu hirveältä, että joku nuori joutuisi yksin selviytymään. Nuorisopalvelut tekee arvokasta työtä Akaassa, ja pidän erittäin tärkeänä etsivää nuorisotyötä. Koulu ja harrastuspaikat ovat nuorille tärkeitä paikkoja, joista saa mahdollisuuksia oppia, mielekästä tekemistä ja tukea.

Meillä ei ole oikeastikaan varaa menettää yhtäkään nuorta. Vuodessa 40 000 nuoren perustoimentulon kustannukset ovat 300 miljoonaa euroa. Inhimillisyyttä ei voi edes mitata rahassa. Yksikään nuori, yksikään ihminen ei saa syrjäytyä yhteiskuntamme ulkopuolelle.

Minun mielestä on todella surullista, että tarvitaan takuu siihen, että nuoret löytävät oman paikkansa niin sanotussa hyvinvointiyhteiskunnassa. Minulle hyvinvointiyhteiskunta tarkoittaa yhteisesti rakennettua ja ylläpidettyä yhteiskuntaa. Hyvinvointiyhteiskunnan eteen pitää tehdä töitä, jotta vaikeina aikoina olisi tukiverkko, johon turvautua ja josta ponnistaa takaisin omalle polulleen. Tarvitsemme lain tässä yhteiskunnassa, jotta pidämme huolen nuorista.

Olen itse nuori, ja minulle työ on itsestäänselvyys. Työn tekeminen on etuoikeutettua. Yhteiskuntamme on rakennettu työllä. Kunnioitan täydestä sydämestäni jokaista, joka on tämän yhteiskunnan eteen työtä tehnyt. Meillä on liian paljon menetettävää, ja ikävä tosiasia on, että elämme maailmassa, jossa välittäminen on vain korusana. On aika tehdä töitä ja välittää kanssaihmisistä.

On vaikea pyytää apua. Kun apua tarjotaan nuorille nuorisotakuun voimin, toivon nuorten tarttuvan mahdollisuuteen.

 

”Onpa hienoa että kenenkään ei tarvitse

odottaa hetkeäkään voidakseen alkaa

tehdä maailmasta parempaa.”

Anne Frank

 

Salla Bister

Kirjoittaja on Toijalan Työväenyhdistyksen puheenjohtaja

Yksi kommentti

  1. Engels

    Kai se on kiinni siitä miten aktiivinen nuori on. Tänäpäivänä nuoret saavat kaiken puolivalmiiksi eikä sen eteen viitsitä tehdä oikeasti mitään ja nyt sitten vielä tämä takuu- ei mitään itsenäistä -taas valmis paketti. Mihin maailma on menossa?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?