Tampereen kaupunki uhkaa Akaata 50 000 euron sakolla – Keskustan koulun ongelmia ei ole tutkittu

Kuntotutkijat Raimo Lajunen (vas). ja Kari Immonen (oik.) ovat helmikuusta saakka selvittäneet Keskustan koulun sisäilmaongelmien syitä ja seurauksia. Tampereen kaupungin ympäristöterveys ei joko tiedä heidän tutkimuksistaan tai pidä niitä riittävinä. Akaan teknienn johtaja Antti Kemi (kesk.) siirrettiin elokuussa teknisen lautakunnan päätöksellä syrjään Keskustan koulua koskevasta valmistelusta ja esittelystä.

Akaan kaupunki ei ole toimittanut Tampereen kaupungin ympäristöterveydelle tutkimussuunnitelmaa Keskustan koulun rakenteiden kunnosta ja terveyshaitan selvittämisestä. Määräaika suunnitelman lähettämiselle oli 6. syyskuuta.

Tampereen ympäristöterveys esittää, että Akaalle asetetaan 50 tuhannen eron uhkasakko. Nyt eivät riitä enää suunnitelmat, vaan Keskustan koulusta aiotaan vaatia kuntotutkimusraportti 31.12.2017 mennessä. Jos sitä ei toimiteta, tulisi Akaalle lisäksi maksettavaa 50 tuhatta euroa heti ja 10 tuhatta euroa kuussa siihen saakka, kunnes velvoitteet on täytetty.

Keskustan koulun asia käsitellään alueellisen ympäristöterveyden jaoston seuraavassa kokouksessa 12. lokakuuta. Akaan kaupungilla on 29. syyskuuta saakka aikaa esittää mielipiteensä ja antaa kirjallinen vastineensa terveyshaitan poistamista ja selvittämistä koskevasta velvoitteesta, määräajasta, uhkasakon asettamisesta ja sen määrästä.

Immosen tutkimuksista ei puhuta mitään

Akaan kaupungin palkkaamat konsultit, diplomi-insinööri Kari Immonen ja rakennusterveysasiantuntija Raimo Lajunen ovat tutkineet Keskustan koulun kuntoa helmikuusta 2017 saakka. Heidän työtään ja sen tuloksia ei mainita lainkaan Tampereen kaupungilta Akaan kaupungille tulleessa kirjeessä. Tampereen ympäristöterveys kertoo, että 10.8. tehdyllä tarkastuksella sille ei ollut toimitettu asiakirjoja, joiden perusteella Keskustan koulun terveydellisiä olosuhteita olisi voitu arvioida luotettavasti.

18.8. päivätyssä tarkastuspöytäkirjassa Akaan kaupunkia kehotettiin teettämään rakennuksessa riittävän laaja kuntotutkimus rakenteiden kunnon ja terveyshaitan selvittämistä varten. Myös ilmanvaihdon riittävyys ja asianmukaisuus piti selvittää.

Kaksi päivää tutkimussuunnitelman määräajan jälkeen, 8. syyskuuta, ympäristöterveydelle toimitettiin sisäilmatyöryhmän sähköpostilla tutkimusselostus. Se ei kuitenkaan ole Akaan teettämä eikä Immosen ja Lajusen tekemä. Tutkimusselostuksen on teettänyt Keskustan koulun taannoisen peruskorjauksen pääurakoitsija AW-Rakennus, ja työn on tehnyt Vahanen Rakennusfysiikka Oy.

Vahanen Rakennusfysiikka Oy:n tekemässä tutkimuksessa tutkimusmenetelmänä oli käytetty muun muassa aistinvaraisia havaintoja, pintakosteuskartoitusta, lattiapäällysteen alapuoleisten suhteellisten kosteuksien mittauksia ja sisäilman VOC-näytteitä. Samoja menetelmiä ovat kertoneet käyttäneensä myös Akaan kaupungin palkkaamat konsultit Immonen ja Lajunen, mutta Tampereen ympäristöterveys mainitsee vain Vahasen tutkimusselosteen. Terveysinsinööri Tuula Sillanpään ja terveystarkastaja Milla Ikosen mukaan se tukee näkemystä laajempien tutkimusten tarpeellisuudesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?