Sisäilmaongelmien syy on ilmastoinnissa

Kukaan ei ole ottanut sisäilmaongelmaa riittävän vakavasti. Tehdään mittauksia kalliiseen hintaan, mutta itse ongelman syy jää pimentoon. Syy on ilmastoinnissa. Alipaineilmastointi imee ilmaa rakenteiden kautta, ja vieläpä kouluissa viisinkertaisella teholla tavalliseen kerrostaloon verrattuna. Ulkoilmassa on kosteutta, homeitiöitä ja mikrobeja. Kosteus tiivistyy seinän eristeisiin ja muodostaa alustan homeen ja mikrobien kasvulle. Nämä imeytyvät alipaineen mukana sisäilmaan aiheuttaen herkemmille sairastumista. Itse rakennuksessa ei ole vikaa. Katto ja seinät ovat ehjät.

Ongelman poistamiseksi pitää kääntää ilmastointi ylipaineiseksi. Silloin ilma otetaan katolta, suodatetaan ja lämmitetään ja puhalletaan huoneisiin. Ilma poistuu rakenteiden kautta kuivattaen niitä. Sisäilma on puhdas ja terve. Ei ole enää sairastumisia eikä tarvetta suorittaa kalliita mittauksia.

Suomessa puretaan, rakennetaan uusia ja korjataan kouluja 1,6 miljardin euron arvosta vuosittain. Sairastumiset ja työkyvyttömyys maksavat yhteiskunnalle noin 500 miljoonaa euroa vuodessa. Ainakin tämän verran voitaisiin säästää vuosittain ja kohdentaa varat parempaan käyttöön.

Jaakko Kojo

 

Kommentit (5)

 1. Esa

  Valitettavasti siellä seinän takana on Kojo höyrynsulkumuovi. Aika huono idea höyrystää se sisäilman kosteudella ja kastella seinärakenteita oikein tosi kunnolla.

  Vastaa
 2. Matti

  Ilmastointi täytyy rakentaa juurikin alipaineiseksi, ettei lämmin ja kostea sisäilma kondensoidu rakenteisiin ulkoilman ollessa kylmä. Muuttamalla ilmanvaihto ylipaineiseksi, alkaa rakenteisiin kondensoitua vettä ja tämä varmasti homehduttaa paikat nopeastikkin. Toivottavasti kukaan ei ota tosissaan höpinöitäsi.

  Vastaa
 3. Janus

  Tosi vakuutava teksti kun kirjoittaja ei ymmärrä ilmastoinnin ja ilmanvaihdon eroa.

  Vastaa
 4. Mika

  Ei vanhoissa rakennuksiss ole ollut muovia alkujaan, Kyllä nämä rakennukset on pilattu muovilla ja ilmastoinnilla. Ilmanvaihtoa olisi pitänyt tukea ainoastaan tulopuhaltimella(pienitohoisella) ja jättää luontaiset poistot hormeihin. Kaikkein pahin on se pelkkä poistopuhallin joita on vuosien saatossa asennttu vanhoihin ja aikoinaan uusiin rakennuksiin.
  Nykyrakentamisessa ilmastoinnin balanssi muuttuu hetkessä pienistä tekiöistä. Yleisin syy
  huolimaton huolto, jolloin tulopuolen suodattimet likaisuudellaan aiheuttavat ilmastoinnin muutoksen alipaineiseksi.
  Itse olen jo vuosikausia, puhunut samaa kuin Kojo.
  Aivan sama kuin auton ilmanvaihto, Viisi ihmistä pystyy olemaan Kotkasta Sevettijärvelle kyydissä ilman ongelmia, kunhan ilmaa saadaan koppiin sisälle.
  Nythän kontiolahden terveyskeskus ylipaineistetaan, olisi mukava seurata ja kuunnella työntekijöiden kommenteja ajansaatossa, kuinka kävi oireiluille?
  Jo aikoinaan hirvitti kun kouluremppoja tehtiin, remontti oli sen parempi mitä suuremmat ja kalliimmat koneikot riehuttiin kiinteitöihin, ja usein vielä sellaisiin paikkoihin jonne huoltomiehen pitäisi olla akrbaatti päästäkseen huoltoja tekemään. Siis aivan käsittämätöntä minkälaisia ansoja ihminen suunnittelee itselleen.
  Olen edelleen työelämässä vaikka 80- luvun alussa aloitin sähkärin hommat.
  Joten kirjo on tullut nähtyä. Ja sähkärin töitä teen edelleen.

  Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>