Akaalainen haki oppia Ranskan tasaisilta radoilta

Antti-Jussi Oksalla oli EM-kisoissa vastamäkiä vain kisamenestyksessä

Keskimatkan kisassa Antti-Jussi Oksa pyöräili välillä myös metsäpoluilla. Kuva Mélanie Reinen.

Akaalaisen AnttiJussi Oksan pyöräsuunnistuksen nuorten EM-kisat Ranskan Orléansissa sujuivat paljolti kotimaan kilpailuista poikkeaviin tasaisiin ratoihin totuttelemisessa. EM-kisojen kilpailukeskus oli Orléansissa 130 kilometriä Pariisista etelään. Avajaiset pidettiin lauantaina 29.7. Orléansin keskustassa ja itse kilpailut kaupungin ympäristössä.

Sunnuntain 30.7. sprinttikisa Orléansin eteläpuolella Orléansin yliopistokampuksella alkoi huonolla onnella. Rata oli kuoppainen, ja sitä reunusti korkeat rotvallit. Antti-Jussin pyörästä puhkesi eturengas ja muutenkin pyörän kanssa oli teknisiä ongelmia. Yhdelle piikkipensaan viereen sijoitetulle rastille Antti-Jussi kurvasi niin jyrkästi, että pyörän ketjut putosivat käännöksessä pois paikoiltaan ja seurauksena oli polkaisu tyhjään ja tyylikäs kaatuminen piikkipensaikkoon. Sijoitukseksi tuli lopulta 26:s sija 40 kilpailijan kisassa. Ero voittajaan oli lähes seitsemän minuuttia. Voiton vei Tsekin Jan Hasek ja Suomen Eerik Nurminen hävisi vain sekunnin.

Keskimatka kilpailtiin tiistaina 1.8. Orléansin länsipuolella suhteellisen tasaisessa maastossa. Rataan sisältyi paljon asfalttiteitä, mutta myös uusia metsään raivattuja polkuja. Kisassa korostuikin nopea pyöräilyvauhti, ei niinkään suunnistus. Rytminvaihdokset kovasta vauhdista hitaille osuuksille vaativat tarkkuutta. Antti-Jussille tuli pari ohiajoa rasteilla ja muutama väärä reitinvalinta. Sijoitus oli 18:s noin yhdeksän ja puoli minuuttia voittajasta jääneenä. H17-sarjassa oli kuusi suomalaista, joista Eerik Nurminen hylättiin. Suomalaisista Antti-Jussi oli kolmanneksi paras.

Antti-Jussi Oksa EM-kisojen pitkän matkan kisassa. Kuva Mélanie Reinen.

Pitkän matkan kisassa torstaina 3.8. Orléansin pohjoispuolella sattui ja tapahtui kaikenlaista. Antti-Jussi kiersi rasteja välillä väärinpäin ja joutui ajamaan noin neljä kilometriä ylimääräistä, mihin kului noin 11 minuuttia. Kisamaasto koostui kovapohjaisista ja kapeista teistä, joilla korostui nopea ajo keskivauhdin ollessa 20–24 kilometriä tunnissa. Vastaavaan vauhtiin ei Suomessa päästä edes sprinttikisoissa, joten ylimääräisellä lenkillä oli suuri vaikutus lopputulokseen. Sijoitukseksi tuli 27:s ja ero kärkeen oli 16 minuuttia 45 sekuntia. Suomalaisista Tomi Nykänen oli kahdeksas, Antti Rissanen kymmenes , Väinö Venetjoki 24:s ja Ilari Haltia 30:s. Eerik Nurminen hylättiin.

Päätöspäivän lauantain 5.8. viestisuunnistuksessa Suomen ykkösjoukkueen ankkuri Eerik Nurminen ajoi yhdessä Ruotsin ankkurin kanssa kielletylle alueelle ja molemmat joukkueet hylättiin. Voittajajoukkue Ranskasta 16 ja puoli minuuttia jäänyt Suomen kakkosjoukkue Väino Venetjoki, Ilari Haltia ja AnttiJussi Oksa sijoittui viestissä viidenneksi.

Ikänsä puolesta Antti-Jussi Oksa mahtuu H17-sarjaan vielä ensi vuonnakin, joten kisat olivat tavallaan EM-tason opiskelua vuotta vanhempien kilpakumppaneiden vauhdissa. Antti-Jussi ei yltänyt kärkisijoille, mutta ensikertalaiselle neljä hyväksyttyä kisaa oli myönteinen kokemus.

Jorma Karvonen

: EM-kilpailussa viestisuunnistuksen viralliset tulokset vahvistettiin todistuksella.