Vaikeuksien kautta SM-viesteihin

Vaihdot sujuivat rutiinilla vähäisestä harjoittelusta huolimatta. Ykkösvaihdossa uloimmalla radalla Valtin Pinja Lehtinen ja Matilda Koponen. Kuva: Aija Mansikka

Yleisurheilun SM-viestit juostiin viikonloppuna Tampereella Ratinan stadionilla. Viime vuonna 15-sarjassa finaalipaikkaa hätyytelleet Viialan Valtin tytöt lähtivät nyt 17-sarjan 4×100 metrille siitä huolimatta, että osalla oli takana vaikea harjoituskausi.

Seuran valmennusvastaava Kari Lehtinen oli jo melkein heittänyt pyyhkeen kehään SM-viesteihin osallistumisen suhteen. Tyttöjen kova tahto osallistua sai kuitenkin Lehtisen näyttämään vihreää valoa.

Ensin piti kuitenkin käydä Aluemestaruusviesteissä kokeilemassa vaihtojen sujuvuutta ja vakuuttamassa valmentaja SM-viestien arvoisesta suorituksesta. Sen jälkeen ilmoittautuminen päätettiin laittaa menemään.

Viestinelikosta Pinja Lehtinen ja Emmi Karhu osoittivat hyvää kuntoa Valtin Pokaalikisoissa, joissa molemmat kellottivat uudet ennätyksensä. Harjoituskauden ongelmat näkyivät viime vuoden Valtin nopeimpien tyttöjen Sara Niinimäen ja Kiira Vileniuksen juoksuissa, eikä meno ollut edellisen kauden veroista.

Lisää jobinpostia tuli kisaviikon alussa, kun Kiira loukkasi polvensa ja osallistuminen kisoihin näytti hyvin epävarmalta. Onneksi Valtilla oli käytettävissä viides juoksija Matilda Koponen, joka siirtyi vuoden vaihteessa Tampereelle parempiin harjoitusolosuhteisiin, mutta lisenssi kuitenkin säilyi Valtissa. Matilda sai kisoja edeltävänä torstaina tietää olevansa viestin aloitusosuudella.

Kisapäivänä lauantaina sää suosi viestejä: aurinko paistoi ja tuuli oli minimaalinen. N17-sarjan 4×100 metrin viestiin oli ilmoittautunut 37 joukkuetta. Valtti oli Hämeen piiristä ainoa seura, joka sai Tampereen isojen seurojen Pyrinnön ja TU-38:n lisäksi joukkueen tähän sarjaan.

Viime hetken muutoksen vuoksi Matildan ja Pinjan ykkösvaihdosta puuttui ennakkomerkki. Onneksi tytöt juoksivat jo viime vuonna samat osuudet, joten valmentaja oli luottavainen merkin löytymiseen. Lämmittelyalueella 45 minuuttia ennen lähtöä tytöt ottivat kolme harjoitusvetoa ja ennakkomerkki oli haettu.

Tyttökvartetista kolmella oli jo kokemusta SM-viesteistä, mutta SM-kisojen ensikertalaisen Emmin osalta SM-kisojen ainutlaatuisuuden aiheuttama jännitys oli havaittavissa – eivätkä muutkaan tunnelman aiheuttamalta jännitykseltä välttyneet. Katsomossa viestiä seurasivat valmentajat Kari Lehtinen ja Kari Vilenius.

– Kisasuoritus onnistui hienosti. Vaihdot menivät hyvin ja juoksu kulki. Sijoitus 23 on vähintäänkin tyydyttävä, kommentoivat valmentajat ja siirsivät ajatuksia jo seuraavaan SM-viestiin.

Aija Mansikka

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?