Mehiläisen hoitokoti valmiina syksyllä 2018

Suunnittelijan näkemys Mehiläisen tulevan tehostetun palveluasumisen yksiköstä.
Kuva: Rakennusliike Lehto / Jonna Puumalainen

Mehiläinen Hoivapalvelut Oy suunnittelee uuden vanhusten hoitokodin rakentamista Asemantien ja Ajulantien risteykseen. Tontti on reilun 7000 neliömetrin kokoinen, ja se sijaitsee lähellä Tekstiilipalvelu Oy:tä. Akaan kaupunginhallitus on hyväksynyt Mehiläisen ostotarjouksen tontista kokouksessaan 18.4. Kauppakirjat on tarkoitus allekirjoittaa tämän viikon perjantaina.

Mehiläisellä on suunnitelmissa 1-tasoinen vanhusten palveluasumisen yksikkö, jonka suuruus on arviolta 1200 neliömetriä. Yksikköön tulee aiemmista suunnitelmista poiketen ainoastaan 30 tehostetun palveluasumisen paikkaa. Aiemmin suunnitelmissa oli rakentaa 1600 neliömetrin yksikkö, johon tulisi lisäksi 15 kevyemmän tuen palveluasumispaikkaa.

Asematien ja Ajulantien haaraan rakentunee yhden vuoden kuluessa 30-paikkainen vanhusten palvelutalo. Sininen suorakulmio Ajulantien varrella merkitsee vielä toistaiseksi rakentamatta jätettävää 15 hengen kevyen tuen rivitaloa.
Kuva: Rakennusliike Lehto

– Nyt ensimmäisessä vaiheessa ei toteuteta näitä 15 kevyemmän tuen paikkoja. Siitä on käyty Akaan kaupungin kanssa keskusteluja, ja todettu että näille palveluille on tarvetta, kertoo Mehiläisen ikääntyneiden palveluiden ja hoitokotipalveluiden myyntijohtaja Sami Vaateri viitaten tehostetun palveluasumisen paikkoihin.

Mehiläisellä säilyy optio rakentaa myöhemmin tarvittaessa 15 kevyemmän tuen paikkaa uuden rakennuksen yhteyteen.

Yksikköä aletaan rakentamaan heti, kun sille saadaan rakennuslupa. Käytännössä luvan hakee Rakennusliike Lehto Oy, joka myös vastaa yksikön rakentamisesta.

Vaateri arvioi, että rakentaminen päästään aloittamaan 1–3 kuukauden kuluessa. Yksikön on tarkoitus olla valmiina elokuussa 2018 ja muuttokunnossa viimeistään pari kuukautta rakennuksen valmistumisesta.

Arwolasta ei suunnitelmaa

Mehiläisellä on jo Toijalan Kurvolassa hoivakoti Arwola lähellä Kymppi-Maukkaat Oy:tä. Arwola on ympärivuorokautista hoitoa tarjoava tehostetun palvelun yksikkö, jossa asukaspaikkoja on 15.

Mehiläisen vuokrasopimus Arwolan kiinteistössä on päättymässä ensi vuoden syksynä, mutta päätöksiä yksikön jatkon kannatta ei ole vielä tehty. Vaateri kertoo, että uusi yksikkö ei automaattisesti korvaa Arwolaan, eikä asukkaita olla siirtämässä sinne suoraan.

Päätös Arwolan palveluiden jatkamisesta tai lopettamisesta arvioidaan uuden yksikön rakentamisen aikana.

– Vanhan yksikön osalta ei ole vielä olemassa mitään päätöksiä, että miten sieltä siirrytään uusiin tiloihin. Ensin käydään keskustelut asukkaiden ja heidän omaistensa kanssa ja samoin henkilökunnan kanssa uusista tiloista ja niiden tuomista mahdollisuuksista. Emme tahdo että kukaan joutuu pakon edessä ja yllättäen siirtymään uusin tiloihin, Vaateri kertoo.

Myyntijohtaja selittää, että uuden yksikön rakentamisessa ajatellaan kuitenkin myös jatkoa ja sitä, että asukkaille saadaan nykyaikaisemmat tilat.

– Kun tämä Arwola ei ole alunperin suunniteltu asumiskäyttöön, niin nämä uudet tilat tulevat varmasti olemaan viihtyisämmät ja enemmän asumiseen soveltuvat. Uuden yksikön sijaintikin tulee olemaan keskeisemmällä alueella kuin Arwolalla, Vaateri kertoo.

”Kilpailutilanne on normaali”

Myös Attendo Oy on rakentamassa Toijalaan 1200–1800 neliöisen hoivakodin. Savolan alueelle rakenteilla olevan hoivakodin on määrä valmistua helmikuussa 2018. Hoivakoti on mitoitettu 42 asukkaalle.

Mehiläisen Sami Vaateri pitää kilpailutilannetta normaalina. Kilpailua on monilla paikkakunnilla, ei pelkästään Akaassa.

– Kaikki toimijat arvioivat oman tahtotilansa tehdä uutta palvelua tehostettuun ja kevyempään palveluasumiseen. Meillä on jo pitkään ollut palvelua Toijalan alueella, ja halutaan sitä myös jatkaa tulevaisuudessa ja turvata jatko sillä, että meillä on nykyaikaiset ja toimivat tilat asukkaille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?