Neljäkymmentä nopeinta pääsee ikäneuvolaan Akaassa ja Urjalassa

Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueella käynnistyy 70 vuotta tänä vuonna täyttävien ikäneuvola pilottihankkeena, johon otetaan 40 ensimmäistä. Terveystarkastusajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Aika varataan terveydenhoitaja Henni Nummiselta maanantaista perjantaihin kello 14–14.30 numerosta 040 335 2004. Neuvolakäynnit ajoittuvat 28.8.–15.9. väliselle ajalle.

Terveydenhoitaja Henni Numminen (vas.) tapaa kaikki pilottiin osallistuneet. Akaan vanhus- ja vammaistyönjohtajan Eveliina Kiisken mukaan Akaan suunnitelma ikääntyvän väestön tukemiseksi pyrkii ikäihmisten itsenäisyyden lisäämiseen.

– Käymme läpi terveysasiat hyvin monipuolisesti. On väitöskirjatutkimukseen pohjautuva tieto, että tässä iässä elämäntapamuutokset ovat vielä mahdollisia. On totuteltu eläkkeellä olemiseen, puolisokin on saattanut kuolla ja on yksinäistäkin. Ei löydä paikkaansa yhteisössä, eikä itselle sopivaa liikuntamuotoa. Kaikkea saattaa eteen tulla ja pyrimme löytämään asioihin vastauksia, sanoo Akaan vanhus- ja vammaistyönjohtaja Eveliina Kiiski.

Tavoitteena on vaikuttaa tarvittaessa ikäihmisen elämään niin, että pystyisi aktiivisena kansalaisena asumaan omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

– Jos muutos on tarpeellinen, sen soisi tulevan jo tässä vaiheessa, eikä sitten kun ollaan jo kotihoidon palvelujen piirissä. Kukaan muu kuin ihminen itse ei pysty elämäntapojaan muuttamaan. Me voimme täällä vain neuvoa ja ohjaja., jatkaa Kiiski.

Pilottiin mahtuu 40, mutta jo Akaassa 70-vuotiaita arvellaan olevan noin 700.

– Toivomme, että tähän hankkeeseen tulisi rohkeasti muitakin kuin innokkaimmat, nopeimmat ja aktiivisimmat. Tämä on suunnattu kaikille Akaan ja Urjalan 70-vuotiaille. Pilottiin mahtuu rajattu määrä, mutta arvioimme sen tuloksien perusteella jatkoa, sanoo terveydenhoitaja Henni Numminen.

Vaikka paikat varmasti täyttyvät nopeasti, Akaan kaupungilla toivotaan, että ilmoittautumisia tulisi sovittuna aikana enemmänkin, koska se kertoo järjestäjille palvelutarpeen.

Terveydenhoitajan voi tavata sovitusti Akaassa Toijalassa ja Viialassa vaikka kotonaan. Vuoden kuluttua tapaamisesta on luvassa uusintakysely, jonka avulla selvitetään, kuinka sovitut asiat ovat vaikuttaneet.

– Kun ikääntyy, on entistä enemmän mietittävä elämän laatua: mitä haluaa elämältään. Hyvin usein keskustelleen päästään eteenpäin. Ikä ei tänä päivänä ole mikään kriteeri sille, että ei pärjäisi, sanoo terveydenhoitaja Numminen.

Älä jää yksin

Vanhus- ja vammaistyöjohtaja Eveliina Kiiski toivoo, että Akaassa ikäihminen ei kukaan ikäihminen ole tahtomattaan yksin.

– Minulle tulee puheluja asiasta. Yksinäisyys on lisääntyvä ongelma, valitettavasti. Ei ole mitään lääketieteellistä ongelmaa, mutta yksinäisyys vaivaa. Kaupungissa on vaikka mitä yksityisiä ja julkisia palveluja, mutta ne eivät jostakin syystä tavoita vaikkapa tänne muuttavaa. Kun ei ole verkostoja, ei ole helppo mennä, miettii Kiiski.

Tavoitteena itsenäinen ikääntyminen

Ikäneuvola-hanke perustuu Akaan valtuuston kesäkuun kokouksessa hyväksymään suunnitelmaan ikääntyneen väestön tukemiseksi. Suunnitelman slogan on ”pirteät papat, mojovat mummot, hyvässä hoidossa, aktiivisesti Akaassa ja Urjalassa”.  Suunnitelma on voimassa vuoteen 2019.

– Tähän pilottiin ei ole mitään lisäresurssia, vaan se toteutetaan täällä töitä uudelleen järjestelemällä. Selvitämme, mitä uutta tämä tuo tullessaan. Hennin työpanos irrotetaan tähän kolmen viikon ajaksi, sanoo Eveliina Kiiski.

Akaassa Kylmäkosken, Toijalan ja Viialan kotihoidot on yhdistetty ja sieltä saatu tilaa ikäneuvolahankkeelle. Itse valtuuston hyväksymä suunnitelma on laaja kokonaisuus ja sen painopisteenä on ennalta ehkäiseminen. Tavoitteena on myös laitoshoidon väheneminen entisestään.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?