Hämeessä valvotaan kalastusta läpi kauden

Tehostettu kalastuksenvalvonta on aloitettu tämän kesän osalta. Hämeen kalatalouskeskus toteuttaa valvonnan tehoiskuja kalastusalueiden ja osakaskuntien toimeksiannosta. Toiminta tapahtuu yhteistyössä poliisin kanssa. Kalastuksenvalvontaa tullaan tekemään läpi kauden.

Jokaisen 18–64-vuotiaan kalastusta harrastavan on lunastettava valtion kalastonhoitomaksu. Vain onginta, pilkintä ja silakan litkaus ovat maksuista vapautettuja kalastusmuotoja. Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä koko Suomessa lukuun ottamatta Ahvenanmaata sekä erityislupa- ja rauhoitusalueita. Useamman vavan ja seisovien pyydysten käyttöön tarvitaan lisäksi vesialueen omistajan lupa.

Viialan Haihunkoskella onkiminen ja yleiskalastusoikeuksiin pohjautuva viehekalastus on kielletty. Kalastus vaatii aina vesialueen omistajan tai kalastusoikeuden haltijan luvan. Haihunkosken lisäksi Vanajavedessä vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueella onkiminen ja pilkkiminen on kielletty. Kielto koskee myös vesialueen omistajaa ja kalastusoikeuden haltijaa. Lisätietoja kalastuksen rajoituksista löytyy osoitteesta: www.kalastusrajoitus.fi

Lupien tarkastuksen lisäksi kalastuksen valvojat kiinnittävät erityistä huomiota pyydysten merkintään ja alamittasäännösten noudattamiseen. Pyydyksiin tulee kalastuslain mukaan merkitä pyydyksen asettajan nimi ja yhteystiedot, sekä kalastusoikeuden osoittava merkki siten, että ne ovat havaittavissa ilman, että pyydystä tarvitsee nostaa vedestä. Ohjeet pyydysten oikeaoppiseen merkintään löytyvät osoitteesta: www.ahven.net/luvat

Lisäksi on huomioitava, että alamittainen tai rauhoitusaikana pyydetty kala on palautettava pyyntiveteen riippumatta siitä, onko se elävä tai kuollut. Eväleikatun taimenen alamitta on 50 senttimetriä ja kuhan 42 senttimetriä.

Kalastonhoitomaksu on 39 euroa vuodelta, 12 euroa seitsemältä vuorokaudelta tai 5 euroa yhdeltä vuorokaudelta. Kuitti kalastonhoitomaksun suorittamisesta tulee olla aina mukana kalastaessa. Ikäperusteisesti kalastavan kannattaa myös pitää henkilöllisyystodistus mukana.

Kalastonhoitomaksulla rahoitetaan muun muassa kalavesien käytön ja hoidon suunnittelua ja toteutusta sekä kalastuksenvalvontaa. Osa varoista käytetään yleiskalastusoikeuksien hyödyntämisestä maksettaviin korvauksiin vesialueiden omistajille. Se, että kaikki maksuvelvolliset suorittavat kalastonhoitomaksun, on koko Suomen kalatalouden kestävän toiminnan edellytys.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?