Keittiöstä kajahtaa

Raparperia ja vähän muutakin

Broilerisuikaleet on marinoitu mansikoilla ja ruohosipulilla. Ohessa soijalla maustettua kermaviilikastiketta.

Jussina laitetaan grillit kuumiksi, jos sää suinkin sallii, ja vaikka ei sallisikaan. Mökkioloissa puitteet ovat usein vaatimattomat, joten herkut voi hyvin valmistella etukäteen ja grillimestarikin pääsee helpommalla. Montaa sorttia ei tarvita. Lihat voi marinoida etukäteen, sillä ne säilyvät jääkaapissa liemissään hyvin.

Perinteistä barbecue- ja trendikästä cokis-marinadia käytetään paljon, mutta ei nyt, sillä ihan äskettäin tyttären kahdeksanvuotias poika valisti mummua cokiksen vaaroista. On kuulemma semmoista myrkkyä, että ruosteisen kattilankin saa puhtaaksi cokiksella liotettuna.

– Ja mieti, mitä se tekee ihmiselle, kun kaataa sitä kurkkuun – ja entä koko keholle!.

Niinpä, käytetään nyt siis sesongin antimia. Raparperi on parhaimmillaan tai hapanperi, kuten muuan siskon hoitolapsi totesi. Toivottavasti pian saa taas kotimaista mansikkaakin.

Kesäinen marinadi possulle:

250 g  raparperia

n. 3 cm:n pala inkivääriä

tai

Broilerille:

250 g mansikkaa

1 ruukku ruohosipulia

tai

Naudalle:

250 g  kirsikoita

1 mieto punainen chilipaprikaa

 

0,5  dl vettä

2 rkl muscavado- tai ruokosokeria

 

Liemi:

1,5 dl öljyä

2 rkl valkoista  balsamico-viinietikkaa

0,5 dl ananasmehua

2 rkl Ketjap manis -soijakastiketta

(suolaa)

Muurikassa valmistuu nopeasti värikäs lisäke grilliherkuille.

Kuori ja paloittele raparperi ja inkivääri, laita kattilaan, lisää vesi sekä sokeri. Kiehauta. Lisää joukkoon muut keskenään sekoitetut ainekset ja jäähdytä. Valmista marinadi samoin mansikoista ja kirsikoista, eli puhdista, pilko, kiehauta jne. Jos haluat käyttää marjaseosta lisäkkeenä, kiehauta niitä tuplamäärä ja ota erikseen jäähtymään. Kaada marinadi lihojen kanssa pussiin ja sulje hyvin. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään välillä käännellen (n. 1 dl marinadia/ 0,5–1 kg lihaa, marinointiaika 0,5–1 vrk).

Grillaa pihvit tai paista pannulla minuutti–pari per puoli. Koska pieni ja yksinkertainen on kaunista, kylkeen sopii kauden tuoreista kasviksista koottu pyttipannu muurikassa, esimerkiksi esikeitetyt varhais- tai uudet perunat ja porkkanat sekä sipulit, tomaatit, herneet, retiisit, pinaatti ja nokkoset. Pyöräytä kasviksia muurikassa voi-öljyssä, lisää joukkoon siideriä ja sekoittele, kunnes neste on haihtunut. Mausta tuoreilla yrteillä ja balsamico-kastikkeella.

Mökkiläisen helppo ja hyvä jälkkäri tai aamu-/iltapala on kuohkea kesäinen puuro, jonka voi hyvin tehdä ennakkoon.

Raparperi-porkkanavispipuuro

1,5 l vettä

2 dl sokeria

0,75 litraa raparperia

0,75 l porkkanaa

1,5 dl mannasuurimoita

ripaus suolaa

inkiväärijauhetta

(1 rkl perunajauhoja)

Kuori ja paloittele raparperit ja porkkanat. Laita ne kattilaan, lisää vesi ja sokeri. Keitä kypsäksi, lisää tarvittaessa vettä. Lisää mannasuurimot ja keitä parikymmentä

Raparperi-porkkanavispipuuro on helppo kesäinen jälkiruoka, aamu-, väli- tai iltapala. Kinuskikastikkeella saa tarvittaessa lisää makeutta.

minuuttia välillä sekoitellen. Lisää suola ja inkivääri sekä tarvittaessa suurusta perunajauhoilla. Vatkaa puuro kuohkeaksi ja kaada tarjoiluastiaan. Ripottele pinnalle sokeria. Puuro säilyy hyvin pari päivää jääkaapissa kelmulla peitettynä. Koristele esimerkiksi porkkanan varsilla, joita voi myös keitellä mukaan puuroon. Vinkki: puurolla voi myös täyttää tötteröksi kiepautetut rapeat vohvelit, joiden ohje löytyy Akaan Seudun kesälehdestä Heilistä.

Kesäinen juoma

2 dl raparperia

2 dl ananasta

2 dl mansikoita

3 dl sokeria

0,5–1 l vichyä

Kuori ja paloittele raparperi ja ananas, puolita mansikat. Laita ainekset kannuun ja anna mehustua seuraavaan päivään. Kaada päälle vichyä niin paljon, että tulee maun mukaista. Ohjeen pohjana on anopin omalta anopiltaan perimästä Keittotaito-kirjasta vuodelta 1933 hauska juomaohje nimeltään Raittiusbooli II (1 pullo raittiussamppanjaa, 3 pulloa soodavettä, 2 dl rusinoita, 2 sitruunaa, sokeria, pieniä jääpaloja, ½ l metsämansikoita)

Makoisaa juhannusta kaikille!

Anne Suomalainen

Kirjoittaja on akaalainen keittiöalan ammattilainen, joka kokkaa ja leipoo rennolla otteella.

 

Anne Suomalainen kirjoittaa ruokapalstaa Keittiöstä kajahtaa.

Pöytä on katettu, tarjolla pihvit kera kasvisten sekä vispipuuroa. Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä, mutta niitä voi käyttää pöytäkoristeina. Maljakossa myös kriikunapuun oksia.

Keittotaito-kirjassa vuodelta 1933 on kesäjanoon sopivia juomaohjeita, kuten esimerkiksi Raittiusbooli.

Kirsikka-chilimarinoitu pihvi on naudan sisäpaistista sekä kauden kasviksia muurikkapannulta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?