Akaassa valmistaudutaan tekemään erottamispäätös Aki Viitasaarta kuulematta

Lomamatkalla oleva Akaan kaupunginjohtaja Aki Viitasaari on haastemiehelle luvannut tulla töihin tiistaina 2. toukokuuta. Tällöin hänelle luovutetaan tilapäisen valiokunnan asiakirjat vastinetta varten.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari on ilmoittanut haastemiehelle palaavansa lomalta virkaansa 2. toukokuuta.

Akaan valtuusto perusti valiokunnan 22. helmikuuta miettimään kaupunginjohtajan erottamista tai siirtämistä toisiin tehtäviin. Jos kaupunginjohtaja vastaanottaa asiakirjat, hänellä on kymmenen päivää aikaa antaa vastineensa.

Jos tilapäinen valiokunta saa Viitasaaren vastineen, se antaa asiasta lopullisen lausuntonsa kaupunginhallitukselle, joka tuo asian valtuustoon toukokuussa.

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Mika Pajasmaa epäilee, että Aki Viitasaari ei palaa töihin, vaan pakoilu jatkuu. Viitasaari yrittää saada asian raukeamaan, koska nykyisen valtuuston toimikausi päättyy 31. toukokuuta.

– Keskusteltuani asianajaja Timo Jarmaksen kanssa päätin lähettää kaupunginjohtajalle asiakirjat sekä tavallisena että kirjattuna kirjeenä. Myös sähköpostitse kehotin häntä ottamaan yhteyttä haastemieheen. Meidän keinot ovat tässä tilanteessa hyvin vähissä, sanoo Pajasmaa.

Jos Aki Viitasaarta ei 2. toukokuutakaan tavoiteta, valiokunta valmistautuu viemään prosessin loppuun ilman vastinetta.

– Luultavimmin käräjille tässä mennään kumminkin, joten me viemme tämän asian loppuun omalla tavallamme, jos vastinetta ei saada. Runnomme tämän läpi, koska Viitasaari ihan selvästi pelaa nyt aikaa, sanoo Pajasmaa.

Sairausloma ja loma eivät ole esteitä haastemiehen tapaamiselle. Mika Pajasmaan mielestä Viitasaari vaikeuttaa vain omaa asemaansa.

– Luottamus kaupunginjohtajaan on mennyt. Akaan maine ei tästä enää kärsi, mutta Aki Viitasaaren kärsii. Hän lähettelee joillekin valtuutetuille sähköposteja ja on kuulemma tavannutkin ihmisiä, joten ei hän ainakaan oikeustoimikelvoton ole. Minä pidän tätä tahallisena. Jos käräjille mennään, todistajaksi on lupautunut myös haastemies. Tämä on poikkeuksellinen tapaus hänenkin urallaan, sanoo Pajasmaa.

Tapaus Viitasaari vaikuttaa jo vahvasti Akaan kunnallispolitiikassa. Akaan Demarit -kunnallisjärjestö on Akaan Seudun saamien tietojen mukaan käytännöllisesti katsoen hajalla, koska Toijalan ja Viialan Työväenyhdistyksien jäsenten välit ovat pahoin tulehtuneet. Tästä kertoo muun muassa se, että työväen vappujuhlia on 1. toukokuuta kaksi miltei päällekkäin Toijalassa ja Viialassa.

– Demokratiaa on se, että tilapäinen valiokunta asetetaan ja se tutkii asiaa ja tekee johtopäätöksensä. Demokratiaa on sekin, että valiokunnan valitsemista vastustetaan ja perustamisesta äänestetään. Kaikki tämän jälkeen tapahtunut on ilkeää populismia vakavalla asialla. Nyt eivät riitele enää asiat vaan ihmiset, ja tämä vaikuttaa pitkään meidän liikkeessä, kerrotaan Akaan Seudulle Toijalan Työväenyhdistyksen sisältä.

Kommentit (2)

  1. Heikki Kuljuntausta

    Muistutan että vaikka rikoslaki ei tunne rikosnimikettä työpaikkakiusaaminen , siihen puuttumatta jättäminen on aina työsuojelurikos ja vastuu työrauhasta kuuluu työnantajalle .

  2. Matlock

    En ymmärrä miksi Viitasaari on uhrina joutunut vastuuseen työpaikkakiusaamisen ja työsyrjinnän aiheuttamasta sairauslomasta ja irtisanomisuhasta ?
    Pidän työnantajan laiminlyöntejä ja uhkauksia vakavina rikoksina .

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?