Vihreät haluaa koulut ja liikenneyhteydet kuntoon

Etelä-Pirkanmaan Vihreät, Hilu Toivonen-Alastalo

Hilu Toivonen-Alastalon mukaan Vihreiden tavoitteisiin kuuluu Akaan liittäminen Kohti Hiilivapaata Kuntaa -hankkeeseen.

Etelä-Pirkanmaan Vihreillä on Akaassa 16 kuntavaaliehdokasta. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Hilu Toivonen-Alastalo on määrään tyytyväinen.

– Edellisellä kerralla meillä oli viisi ehdokasta. Maan hallitus on tehnyt aika hyvin vaalityötä Vihreiden laariin. Me olemme myös pitäneet viimeiset neljä vuotta itsestämme ääntä, ja täällä on paljon lapsiperheitä, joille meidän asiamme ovat tärkeitä, Toivonen-Alastalo tuumii.

Varapuheenjohtajan mukaan Etelä-Pirkanmaan Vihreiden tavoite Akaan osalta on kolme läpi päässyttä ehdokasta.

– Valtuuston koko tosin pienenee, joten siinä on aika paljon tekemistä. Ehdottomasti meidän pitäisi saada enemmän kuin yksi valtuutettu. Uskon myös itse, että näin käy.

Etelä-Pirkanmaan Vihreät, Hilu Toivonen-Alastalo

Hilu Toivonen-Alastalo haluaa, että yksityishenkilöille ja yrityksille markkinoitaisiin Akaan loistavaa sijaintia.

Valtuuston kokoukset suorana nettiin

Akaan Vihreiden kuntavaaliteemojen ykköseksi Toivonen-Alastalo nimeää yhteistyön; asiat voivat riidellä, mutta ihmiset eivät. Myös avoin tiedottaminen on Vihreille tärkeää.

– Kaupungin pitää kertoa päätöksistään muutenkin kuin nettisivujen uumenissa. Kaupunki ja kaupunkilaiset voisivat käydä avointa vuoropuhelua esimerkiksi Akaan Facebook-sivuilla, jossa jonkun ihmisen työnkuvaan kuuluisi se, että siellä vastataan kysymyksiin ja ehdotuksiin, Toivonen-Alastalo sanoo.

Varapuheenjohtaja lisää, että valtuuston kokoukset tulisi ehdottomasti esittää suoratoistona netissä. Näin kaupunkilaisten ei tarvitsisi tulla paikan päälle kokouksia seuraamaan, vaan he voisivat katsoa niitä esimerkiksi kotitöitä tehdessään.

Etelä-Pirkanmaan Vihreät, Hilu Toivonen-Alastalo

Hilu Alastalo-Toivosen mukaan valtuuston kokoukset tulisi ehdottomasti esittää suoratoistona netissä.

Kolmatta raidetta täytyy lobata

Vihreille liikenneyhteyksien toimivuus on tärkeysjärjestyksessä korkealla. Akaan Vihreät lupaavatkin tehdä kaikkensa kolmannen raiteen saamiseksi Tampereen ja Helsingin välille. Toivonen-Alastalo toteaa, että kaupunki ei ole tehnyt tarpeeksi töitä junayhteyksien puolesta.

– Tähän mennessä Akaa ei ole myöskään tehnyt riittävästi yhteistyötä Helsinki-Hämeenlinna-Tampere -akselin muiden kuntien eikä maakunnan kanssa lobatakseen kolmatta raidetta. Akaan pitäisi olla aktiivinen tässä asiassa.

Vihreät panostaisi myös kaupungin sisäiseen joukkoliikenteeseen. Kylmäkoskella, Viialassa ja Toijalassa asuvien tulisi järkevästi päästä käyttämään kaupungin palveluita.

– Jos meillä on vain yksi terveysasema, sinne ja sieltä pois pitäisi päästä kaikista taajamista esimerkiksi palvelubussilla. Se on iso satsaus, mutta palvelut täytyy olla saavutettavissa, Toivonen-Alastalo sanoo.

Akaan teiden huono kunto on monen kaupunkilaisen mieliharmi. Vihreään kuntapolitiikkaan kuuluisi myös satsaus teiden kunnossapitoon.

– Teitä pitäisi hoitaa koko ajan, silloin ne eivät pääse liian huonoon kuntoon. Kustannus ei häviä mihinkään jos yhtenä vuotena säästetään teiden korjauksesta. Vuoden päästä kustannuksia tulee tuplaten.

Tuoreita ratkaisuja uuden koulun rahoittamiseksi

Eräs Akaan Vihreiden tärkeimpiä tavoitteita on koulutuksen ja erilaisten koulupolkujen toimiminen ja turvaaminen, koulutuksesta ei saisi leikata. Koulujen tulisi olla myös turvallisia ja terveitä. Toivonen-Alastalon mukaan tuleva valtuusto on valtavan suurten asioiden edessä Keskustan koulun tilanteen ollessa se mikä se on.

– Mikäli Akaa päättää rakentaa uuden koulun, tulisi kaupungin etsiä tuoreita ratkaisuja sen rahoittamiseksi. Eräs mahdollinen tapa olisi löytää koululle rakentaja, joka rakentaa sen omalla kustannuksellaan. Kaupunki vuokraisi koulun rakentajalta.

Toivonen-Alastalo kertoo, että Vihreiden mielestä kaupungin tulisi myös turvata akaalaisten hyvinvointi- ja sivistyspalvelut sekä harrastus- ja virkistystoiminta.

– Kaupungin tulee tarjota erityisesti lapsille edullisia tai jopa maksuttomia harrastusmahdollisuuksia. Tämä tapahtuu esimerkiksi niin, että harrastustoimintaa tarjoavat tahot saavat kaupungilta edullisesti käyttöönsä vaikkapa koulujen jumppasaleja.

Markkinointivalttina loistava sijainti

Akaan Vihreiden vaaliteemoissa todetaan, että elinvoimainen elinkeinoelämä on edellytys hyvinvoivalle kunnalle. Miten yrityksiä Akaaseen sitten houkutellaan? Toivonen-Alastalon mielestä ei ainakaan nykyisellä markkinointityylillä.

– Miksi markkinoidaan hunajaa ja makeaa kaupunkia? Niin yksityishenkilöille kuin yrityksille pitäisi nimenomaisesti markkinoida Akaan loistavaa sijaintia. Esimerkiksi tavararekkojen olisi helppoa lähteä Akaasta kohti Turun satamaa. Meillä on Akaa Point, onhan siellä toki kyltti, Toivonen-Alastalo huokaa.

Varapuheenjohtajan mukaan monilla muualla Suomessa asuvilla on vaikeuksia sijoittaa Akaata kartalle.

– Ei sitä tiedä tavalliset ihmiset eikä yritysjohtajat. Kaupungin tunnetuksi tekeminen vaatii rahaa, mutta se tulee pitkällä aikavälillä kaikki kotiin päin kun tehdään kunnon kampanja.

Toivonen-Alastalo toteaa, että Akaan nimen tulisi näkyä myös teiden varsilla opasteissa ja kilometritauluissa. Hänen mielestään niiden hinnaksi arvioitu 200 000 euroa on tosin liian paljon, kyltit saisi halvemmallakin.

– Maalaisjärkikin sanoo, että kun meillä on jo perustukset kylteille, tarvitaan vain uudet kyltit, ei mitään massiivisia maansiirtotöitä. Tuota varten ei tarvitse palkata ulkopuolisia kylttiammattilaisia ja konsultteja, vaan asia hoituu teknisen toimen kautta yhtenä työtehtävänä.

Vihreiden tavoitteisiin kuuluu myös Akaan liittäminen Kohti Hiilivapaata Kuntaa -hankkeeseen, jossa kunnat valtuuston päätöksellä muun muassa sitoutuvat tavoittelemaan koko alueensa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

– Tämä tarkoittaa sitä, että aina kun kaupunki uudistaa jotakin, esimerkiksi jonkun rakennuksen lämmitysjärjestelmän, valitaan ympäristöystävällisin vaihtoehto. Ympäristöystävällisyys otetaan kaikessa päätöksenteossa huomioon. Kaikkea ei tietenkään tarvitse heti laittaa uusiksi, vaan mennään päätös kerrallaan, Toivonen-Alastalo kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?