1513 ja 33

Itsenäinen Suomi viettää 6. joulukuuta 2017 juhlaa 100 vuotta sitten tapahtuneen itsenäistyminen kunniaksi. Monet juhlivat vuosittain myös syntymäpäiväänsä tai hääpäiväänsä.

Monille taas pääsiäinen on vuosijuhlista tärkein. Silloin juhlitaan Jeesuksen Kristuksen ylösnousemusta, joka tapahtui kolmantena päivänä hänen surmaamisestaan. Tätä juhlaa vietetään lähes kaikissa uskontokunnissa kautta maailman; monin erilaisin painotuksin ja hieman eri aikoinakin.

Pääsiäisen perusta on kuitenkin vuosi 1513 ennen ajanlaskun alkua. Silloin elettiin 14. päivää juutalaisten abibkuussa (jota kutsuttiin myöhemmin nisankuuksi). Juutalaiset saivat ohjeen: ”Ja tämä päivä olkoon teille muistopäivä, ja viettäkää sitä ’Herran’ (tässä alunperin Jumalan persoona-nimi Jehova) juhlana; sukupolvesta sukupolveen viettäkää sitä ikuisena säädöksenä.” – 2. Mooseksen kirja 12:14, KR38. Sinä yönä juutalaiset kansana vapautuivat Egyptin orjuudesta. Siitä lähtien juutalaiset viettivät uskollisesti vuosittain tätä juhlaa, jota alettiin kutsua pesahiksi.

Myös Jeesus juutalaisena kokoontui opetuslastensa kanssa viettämään tätä pesah-juhlaa kuolemaansa edeltäneenä iltana vuonna 33 juutalaisen kalenterin nisankuun 14. päivänä. Juhla alkoi auringonlaskusta, jolloin 14. päivä alkoi. Kun juhla oli vietetty juutalaisten tavan mukaan, Jeesus teki jotain poikkeavaa. Hän asetti uuden tavan muistella tuota merkittävää päivää. Jeesus asetti niin sanotun ”Herran ehtoollisen”, jossa hänen tarjoamillaan vertauskuvilla, leivällä ja viinillä, oli merkityksensä. Sen jälkeen hän antoi opetuslapsilleen käskyn uudesta tavasta muistella tätä päivää: ”Tehkää se minun muistokseni.” – Luukas 22:19, KR38. Yön ja aamun tuntien aikana hänet pidätettiin ja samana iltapäivänä hän kuoli tuskaisen kuoleman ja haudattiin vielä ennen 15. päivän alkua. – Luukas 23:54.

Tällä ”Herran ehtoollisella”, jota kutsutaan myös sopivasti ”Muistonvietoksi”, ja jota saman tavan mukaan vietettiin kerran vuodessa, oli muuttunut merkitys. Jeesus sanoi, että tulisi muistella ”tätä päivää”, siis hänen kuolemansa merkityksellistä päivää. Jeesuksen uhrikuolema koko syntisen ihmiskunnan edestä teki hänen kuolinpäivästään merkityksellisen.

Tämä aiheutti muutoksen juutalaiseksi syntyneidenkin varhaiskristittyjen elämään. Kristityt eivät enää viettäisikään juutalaista pesahia. Tuo vuotuinen juhla kuului Mooseksen lakiin ja he eivät  enää olleet sen alaisuudessa. Tästä Paavalikin muistutti Rooman kristittyjä (etenkin juutalaisia), että ”Kristus on lain loppu” – Roomalaisille10:4, KR38.

Tänä vuonna Jeesuksen kuoleman vuosipäivä on tiistaina 11. huhtikuuta Raamatun kuukalenterin mukaan. Auringonlasku on täällä Akaassa noin 20:30, joten sen jälkeen on kristittyjen oikea hetki viettää tuota muistojuhlaa, jonka Jeesus asetti: Herran ehtoollista.

Olet perheinesi tervetullut kanssamme tuohon tilaisuuteen Jehovan todistajien Valtakunnansalille: Kurkelantie 10 Toijala tiistaina 11.4.2017 klo 20:15.

Me kaikki kaipaamme rauhaa ja terveyttä. Rohkaisevassa puheessa käsitellään sitä, miten Jeesuksen kuolema liittyy olennaisesti Jumalan lupausten täyttymiseen ja miten kaikki murhetta ja surua aiheuttavat asiat voidaan poistaa lopullisesti.

Kauko Koskinen

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?