Yksi Akaan Eurojackpot-miljonääreistä: ”En ole ihmisenä muuttunut”

Ennätysmäisen voiton tuonut pelitosite oli myöhemmin esillä Toijalassa Hallamäentien R-kioskilla.

Veikkaus on haastatellut yhtä miehistä, jotka voittivat Akaassa kolme vuotta sitten 57,3 miljoonaa euroa Eurojackpotissa. Akaan Seutu julkaisee Veikkauksen jutun sellaisenaan. Jutun kuvat ovat Akaan Seudun arkistosta.

Noin kolme vuotta sitten Akaassa kuhisi. Paikkakunnalle pamahti siihen mennessä kaikkien aikojen suurin Eurojackpot-voitto, 57,3 miljoonaa euroa. Voitto meni kymmenen hengen työporukalle, joka työskenteli konerakennusalan SKS Toijala Works -yrityksessä.

Vuosien jälkeen yksi voittajaporukan jäsenistä on valmis kertomaan Veikkaukselle, miltä miljoonavoitto tuntuu nyt ja miten se muutti elämää.

– Onhan se tuonut rahapuolelle elämään helpotusta ja turvallisuutta. Ei tarvitse miettiä, riittävätkö rahat vai eivät. Olen voinut hankkia haluamiani asioita ja voinut huolehtia myös tulevasta elämästäni, noin 5,7 miljoonaa euroa voittanut mies kertoo.

Keski-ikäinen mies jätti monen muun porukan jäsenen tavoin pian voiton jälkeen työpaikkansa. Tylsäksi elämä ei ole kuitenkaan muuttunut.

– Pääsin eroon raskaasta työstä. Työelämään en ole kaivannut, ja nyt jaksan pelata lastenlastenkin kanssa, kun ei ole työtä enää rasitteena.

Tekemistä voittajalla riittää, mutta muuten elämä on muuttunut aikataulujen suhteen rennommaksi.

– Aamuisin ei tarvitse herätä niin aikaisin, eikä tarvitse elää enää kellon mukaan. Kyllä se vatsa ilmoittaa, kun on nälkä.

Minna Virtanen aloitti Isla-tyttärensä kanssa viidennen Veikkauksen tarjoaman täytekakun Hallamäentien R-kioskin Jackpot-kahveilla.

”Kukaan ei ole kylillä rehvastellut”

Varmaankin suurin osa ihmisistä on joskus miettinyt, miten elämä muuttuisi miljoonavoiton myötä. Muuttuuko sitä ihmisenä erilaiseksi?

– En minä mielestäni ihmisenä ole muuttunut. Ei ole ollut tarvetta näyttää, että on rahaa. Tavallista elämää olen viettänyt niin kuin ennenkin.  Eikä ole kukaan muukaan porukan jäsen tuolla kylillä rehvastellut, Akaan voittaja kertoo.

Tavallinen elämä oli kuitenkin kaukana silloin, kun jättimäinen 57,3 miljoonan euron voitto keväällä 2014 tuli koko Suomen tietoon. Voitto sai valtavan mediahuomion.

– Kyllä se nousi isoksi uutiseksi, kun saman firman kymmenen metallimiestä voitti noin valtavan voiton. Lehdistökin oli tehtaan oven takana heti maanantaina, voittaja muistelee.

Mies kertoo voiton sekoittaneen ajatukset hetkeksi oikein kunnolla.

– Pari päivää kyllä leijuin niin, että en oikein tiennyt, onko jalkoja enää ollenkaan, voittaja naureskelee.

Tositteen säilyttämisestäkin meinasi muodostua melkoinen painajainen.

Veikkauksen myyntipäällikön Kimmo Tolosen mielestä akaalaisten voitto oli kuin todeksi tullut satu.

– Siitä tuli painajainen, kun pelkäsin että se tuhoutuu. Kyllä sitä tuli kannettua koko ajan rahapussissa mukana. Ja rahapussia säilytin lähellä ovea valmiina, jos vaikka pitäisi nopeasti poistua. Se oli kyllä pitkä kolme viikkoa. Jos tosite olisi tuhoutunut, niin se olisi kyllä ollut maailmanloppu.

Entä tuliko tehtyä mitään hullua miljoonavoiton selvittyä?

– En tosiaankaan tehnyt! Olin hyvinkin matalalla profiililla. En lähtenyt rehvastelemaan, vaan olin hyvin hiljaa.

Voitolla uusi vene ja seniorille sopiva talo

Miljoonavoiton avulla voittaja rakensi talon, joka sopii asumiseen vielä vuosienkin päästä.

– Kun tulee ikää lisää, tulee rajoitteita. Olen rakennuttanut uuden talon, jossa ei ole rappusia, joten toivottavasti voin asua siinä mahdollisimman pitkään, mies kertoo.

Nyt miehen aika kuluu pitkälti rakkaiden harrastusten parissa veneillen ja kalastaen. Miljoonavoitto mahdollisti myös uuden veneen ostamisen.

– Olen ostanut voitolla sellaista tarpeellista, uuden kulkuneuvon ja veneen. Ei nyt mitään huvijahtia, mutta sellaisen jolla voi kulkea, vaikka tulisi isompaakin aaltoa.

Koto-Suomi onkin toistaiseksi riittänyt voittajalle, vaikka varaa olisi matkustaa pidemmällekin.

– En minä ole juuri Suomen rajojen ulkopuolella lomaillut. Suomen kesä on niin kaunis, että ei täältä silloin viitsi mihinkään lähteä. Sitten, kun on näitä huonoja kelejä, niin voisi joskus myöhemmin sellaista ajatella, hän miettii.

Miehen laskelmien mukaan vähempikin voitto olisi riittänyt siihen, että hän olisi voinut jäädä pois työelämästä ja aloittaa eläkepäivänsä suunniteltua aiemmin. Nuuka mies kun on tottunut maltilliseen kuluttamiseen.

SKS Toijala Worksin toimitusjohtaja Pasi Kannisto iloitsi keväällä 2014 työntekijöidensä miljoonavoitoista ja otti asiassa myös tiedottajan roolin.

– Olen laskeskellut, että vaikka olisin voittanut vain miljoonan, olisin elänyt vanhoilla kulutustottumuksillani sillä 30 vuotta. Nyt on tietysti tullut vähän enemmän toimintaa ja kulutusta, mutta mitenkään kovin paljoa en kuluta vieläkään.

Tiukka linja rahanpyytäjille

Akaan pikkukaupungissa kyllä tiedetään, keistä tuli kolme vuotta sitten miljonäärejä.

– Kyllähän niitä lieveilmiöitä tulee väkisinkin kaikille. Ihan suoranaisia rahanpyyntöjä ei ole ollut, mutta osa kyselee rahaa kuin se olisi leikkiä, vaikka tuntuu että he olisivat silti vähän tosissaankin. Olen kuitenkin mielestäni päässyt kohtalaisen helpolla, voittaja kertoo.

Miehellä oli heti alkuun selvät sävelet sen suhteen, miten hän pyyntöihin suhtautuu.

– Otin heti alkuun tiukan linjan. Kun yhdelle antaa, niin pyytäjät lisääntyvät. Ei tällainen voitto pysy salassa. Olen sitten ollut jämpti tässä asiassa kaikille.

Läheisten ystävien ja perheen välisiin suhteisiin voitto ei ole miehen mukaan vaikuttanut.

– En ole huomannut, että lähipiirin suhteet olisivat muuttuneet. Asiallisesti kaikki käyttäytyvät kuten ennenkin ja yhteiselämä sujuu. Olen mielestäni onnistunut lastenkin kanssa niin, että heidän päänsä ovat kestäneet. Nyt on tietysti mahdollisuus auttaa heitäkin eri lailla, kun ei tarvitse niin euroa venyttää.

Miljonääriporukka pitää yhtä

Akaan voittajaporukka on pitänyt yhtä vielä onnellisen kolmen vuoden takaisen sattuman jälkeenkin.

– Emme ole toisiamme unohtaneet. Tapaamme aina välillä ja olemme myös tukeneet toisiamme. Kyllä kaverista on nähnyt, jos on ollut jotain ongelmia. Ketään ei ole jätetty yksin ongelmien kanssa. Minusta oli kyllä hieno asia, että meitä oli kymmenen voittamassa.

Vaikka Veikkauksen haastattelemalla voittajalla on omaisuutta miljoonien edestä, hän ei ole täysin luopunut Eurojackpotin ja Loton pelaamisesta.

– Kyllä minä silloin tällöin pistän rivin.

Voittajalla on kuitenkin tärkeä neuvo kaikille pelaajille:

– Voitto tulee, kun se on tullakseen. Ei sitä voi isolla rahallakaan varmistaa.

Akaan porukan voitto tuli järjestelmällä, johon kukin porukan jäsenistä oli sijoittanut 4,40 euroa. Numerot arpoi kioskin myyntipääte.

– Se oli täysin sattumankauppaa. Ei voittoon voi vaikuttaa millään onnennumeroilla. Kone arpoo numerot sattumanvaraisesti ja voitto tulee jos tulee.

Jos voitto osuu kohdalle, Akaan voittajalla on niin ikään vinkki valmiina:

– Pitää pitää jalat maassa, eikä lähteä hulluttelemaan. On tärkeää ymmärtää elää terveellisesti, eikä juhlia itseään hengiltä. Jos rupeaa hulluttelemaan, niin se voi rikkoa ihmissuhteitakin. Pitää muistaa, että kavereita saa rahalla mutta tosiystäviä ei.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?