Liikuntaraati ideoi ikäihmisten liikuntaa

Akaan vanhus- ja vammaistyönjohtaja Eveliina Kiiski (takana vas.), va. johtava hoitaja Marja Lehtonen, kuntohoitaja Jaana Renko, erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen sekä kotihoidon esimies Eija Kauranen (edessä vas.) ja Akaan vanhusneuvoston puheenjohtaja Hilkka Heinonen kannustavat ikäihmisiä liikkeelle.

Voimaa vanhuuteen -hanke järjestää Akaassa ja Urjalassa maaliskuussa liikuntaraatitilaisuudet, joissa etsitään ideoita ikäihmisten liikkumiseen. Kaikille avoimet tilaisuudet järjestetään Akaan valtuustosalissa torstaina 16.3. ja Urjalan kunnantalolla maanantaina 20.3. kello 13 alkaen.

Varsinaiseen raatiin kutsutaan keskustelemaan 10-12 ikäihmistä. Mukaan etsitään yli 75-vuotiaita, liikunnallisesti sekä passiivisia että aktiivisia ja toimintakyvyltään erilaisia ihmisiä eri puolilta kuntaa. Liikuntaraatiin voi myös ilmoittautua jäseneksi ottamalla yhteyttä vanhusneuvostoon. Raadin jäsenet saavat henkilökohtaisen kutsukirjeen. Tilaisuuksiin osallistuu myös luottamushenkilöitä, viranhaltijoita ja järjestöjen edustajia.

Voimaa vanhuuteen -hanke käynnistyi Akaassa ja Urjalassa viime syksynä. Terveysliikuntaohjelman päämääränä on edistää kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua terveysliikunnan avulla.

Voimaa vanhuuteen -hankkeen ohjausryhmään kuuluvan Akaan vanhusneuvoston puheenjohtajan Hilkka Heinosen mukaan moni lykkää liikkumaan lähtemistä liian pitkään.

– Kun olen pyytänyt ihmisiä mukaan ryhmiin, moni sanoo ensimmäisenä, ettei ole vielä niin vanha. Olen yrittänyt sanoa kaikille, että ettei kukaan muu voi tehdä liikuntakyvyn eteen kuin ihminen itse.

Heinonen kertoo monen kokevan myös kulkemisen Akaassa hankalaksi. Hän harmittelee, että kaupungin sisäisen liikenteen reitit ja aikataulut tunnetaan vielä huonosti.

– Kaikki, jotka käyttävät sisäistä liikennettä, ovat mielissään, että nyt näitä vuoroja kulkee.

Akaan va.  johtavan johtajan Marja Lehtosen mukaan ryhmäliikkumisen rinnalle on hyvä miettiä myös tapoja, joilla ikäihmisiä voidaan innostaa liikkumiseen kotona. Siihen kannustavat myös voimisteluohjeet, joita jaetaan osana Voimaa vanhuuteen -hanketta muun muassa kotihoidon asiakkaille.

– Kaikki eivät ole ryhmäihmisiä, ja kuinka tämä vanhana yks kas muuttuisi. Sen takia on tärkeää, että liikkeitä voi tehdä myös kotona, eikä tarvitse lähteä mihinkään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?