Pysähdy hetkeksi

Adventin aika on riemullista

”Herra, minä rakastan temppeliäsi. sinun kirkkautesi asuinsijaa.” Ps. 26:8

Terveisiä Akaan kirkosta juhlallisesta ja korkeatasoisesta joulun odotuksen konsertista.  Kiitos Julius Martikaiselle, Petteri Loukiolle ja Juha Salmesvuorelle!

Adventin aika seurakuntatyössä on riemullista aikaa.  Näin minä vuosikymmenten ajan olen kokenut.  Olen jouluihminen ja juhlaihminen.  Se on yksi voimavara seurakunnallisessa elämäntavassa.

Viime perjantaina 25.11. saimme jo kahdessa seurakunnan alueen alakoulussa olla pitämässä adventtikirkkoa ja laulaa Hoosiannaa.  Oli ilo nähdä, miten innolla lapset sitä lauloivat.

Adventin aikana seurakunnassa kohdataan tuhansia eri ikäisiä ihmisiä. Alueen päiväkotilapsille on omat kirkkohetket joka alueella. Lasten joululaulukirkot, kymmenet joulujuhlat eri ikäisille ja joulukonsertit ovat suosittuja tilaisuuksia. Samoin kauneimmat joululaulut, joissa tuetaan kolehtien kautta lähetystyötä, kuten myös joulun ajan jumalanpalvelukset.

Seurakunnan diakoniatyössä kohdataan ja autetaan taloudellisesti ja hengellisesti satoja perheitä ja eri-ikäisiä yksinäisiä.  Nämä kohtaamiset tapahtuvat kasvokkain.  Samoin joulujuhlissa tavataan henkilökohtaisesti ja toivotetaan siunattua joulun aikaa.

Myös seurakunnan alueen laitoksissa kuten vanhainkodeissa pyritään joulukuun aikana vierailemaan ja pitämään hartaushetkiä. Akaan vanhaan siunauskappeliin on vuosien ajan rakennettu jouluseimi-asetelma, ja siellä myös monet eri-ikäiset käyvät hiljentymässä ja hakemassa joulun tunnelmaa. Minkälainen valoloisto jouluyönä onkaan hautausmailla.

Nämä kaikki kertovat siitä, että joulun sanoma Vapahtajan syntymästä, jouluun keskeisesti liittyvä perheyhteys ja sukupolvien välinen yhteys ovat tänä päivänä edelleen tärkeitä.

Ensi vuosi on todellinen juhlavuosi. Reformaation juhlavuosi on jo alkanut. Sen teema on: Armoa!

On hyvä palauttaa mieleen, että Martti Luther syntyi samana vuonna,  kun Akaan seurakunta on perustettu eli 1483. Reformaation, uskonpuhdistuksen yksi suuri lahja on se, että Raamattua Lutherin viitoittaman esimerkin myötä alettiin jo 1500-luvun alussa kääntää monissa maissa kansankielelle, kuten Mikael Agricola, joka käänsi Uuden testamentin suomen kielelle 1548.

Luther kirjoitti jo vuosina 1522–1524 monia virsiä, jotka ovat edelleen meidän virsikirjassamme. Oman perheensä joulun viettoon Luther kirjoitti 1535 jouluevankeliumin pohjalta virren: Enkeli taivaan.  Näin on vuosisatojen ajan virsien välityksellä kansalle opetettu Raamatun sanomaa Jumalan rakkaudesta Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa, ja seurakunnan yhteinen virsilaulu on uskonpuhdistuksen perintöä. Nämä kaikki ovat meille edelleen tärkeitä.

Akaan kirkko täyttää ensi vuonna 200 vuotta. Miten taitavia rakentajia sen ajan rakentajat ovatkaan olleet.  Ajattelen, että menneiden sukupolvien rukoukset ja siunaukset kannattelevat meitä  tämän päivän sanankuulijoita.

Itsenäinen isänmaa täyttää 100 vuotta. ”Onnellinen se kansa, jonka käy näin hyvin, onnellinen se kansa, jonka Jumala on Herra.” Ps.  144: 15

 

Mari Pakkanen

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan seurakuntapastori

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?