2016 oli välivuosi Akaan aikuisfutiksessa

Toijalan Pallon nelosdivisioonan ensimmäinen kotiottelu päätyi 3–0-voittoon Tervakosken Padosta.

Toijalan Pallon nelosdivisioonan ensimmäinen kotiottelu päätyi 3–0-voittoon Tervakosken Padosta. Loppukausi oli tuskaisempaa taivallusta.

Alueen ykkösjoukkue kärsii kymmenen, seitsemän, ja kuuden maalin tappioita. Kuutosdivarin kolmesta Akaan joukkueesta kaksi löytyy sarjataulukon jäännös-sijoilta. Ikämiesjoukkue luovuttaa sarjansa. Onko kuva Akaan aikuisjalkapallosta näin masentava? Kieltämättä Akaan seurojen sarjapeleistä lukisi mielellään vähän toisenlaisia tuloksia.

Edellä mainitut tulokset ovat faktaa. Niihin on lisättävä vielä se, että kaikki aikuisjoukkueet hävisivät otteluitaan enemmän kuin voittivat.

Toki voittoja sekä voittoputkiakin nähtiin, ja osassa tappio-otteluita erot voittajiin olivat todella pieniä. Välivuoden maku on kuitenkin kielen päällä, ja se on saatava muuttumaan makuhermoja kutkuttavaksi nautinnoksi ensi vuoteen. Jo senkin vuoksi, että akaalaisen jalkapallon uskottavuus sitä vaatii.

Pelaajatuotanto ei riitä Akaassa

Toijalan Pallo-49:n edustusjoukkue ei taaskaan pelannut tasapainoista kautta nelosdivisioonassa. Näin se on, ja tuloksetkin sen kertovat.

Veteraanimaalivahti Juha Pietikäisen taakse meni seitsemän palloa, mutta torjuntojakin pelissä tuli. Tampereen Palloveikkojen Valtteri Salomaa teki lauantain pelissä kaksi maalia. Kuva: Jenny Ahlman.

Veteraanimaalivahti ja edustusjoukkueen päävalmentaja Juha Pietikäinen joutui tolppien väliin syyskuun loppupuolella rivien harvennuttua. Kuva: Jenny Ahlman.

Alkukaudesta joukkue haki vielä oikeaa kokoonpanoa, jolloin peliote ja tulokset heittelivät. Paras pelivire osui välille 15.6.–12.8. Se tuotti seitsemästä pelistä kuusi voittoa. Sarjan seitsemän viimeisintä peliä ovat kuitenkin surullista luettavaa. Yksi tasapeli ja kuusi tappiota. Maalisuhde 5–29.

Loppukaudella oli suuria vaikeuksia saada kokonaista joukkuetta kentälle.

Oli pelaajamäärä joukkueessa sitten 20 tai 25, se ei se tälläkään kaudella sitä tarkoittanut, että kilpailu pelipaikoista olisi kovaa. Muutamassa pelissä valmennusjohtoakin jouduttiin pistämään kentälle.

Topa keräsi viime kaudella 22 pelistä 36 pinnaa, maaliero vain 2 miinuksella. Sarjasijoitus viides. Sama pelimäärä tällä kaudella toi 29 pinnaa, ja maaliero 20 miinuksella. Sijoitus kuudes. Laadukkaampaa ja sitoutuneempaa pelaajaryhmää on jo monena vuonna haikailtu.

Taitaa olla vain niin, että pelaajatuotanto ei riitä. Kuutosdivisioonassa pelasi kolme joukkuetta Akaasta, ja se taso näyttää heille riittävän. Vanhempaa, 15–17-vuotiasta juniorikaartia ei ole juurikaan käytettävissä. Tilanne ei hyvältä näytä.

JuliusSiltanen, Leki-TP-49

Julius Siltanen suoritti ensiesiintymisensä Topan edustusjoukkueessa 16-vuotiaana kesäkuisessa ottelussa LeKI-futista vastaan.

Janne Hevonoja voitti tähtipörssin

Sitten perinteisiin, Topan edustusjoukkuetta koskeviin pörssitiedotteisiin. Janne Hevonoja. Mies ei ole koolla pilattu, mutta isojen pakkien ja toppareiden viidakossa hän pujottelee varsin sujuvasti. Hevonoja nappasi tämän kauden tähtipörssin 18 pisteellä.

Hevonojan maalimäärä jäi nyt neljään, mutta hän oli osallisena moneen tärkeään osumaan.

Pörssin kakkonen oli tämän kauden maalipörssin kärki Tero Tromstedt. Tromstedtille tähtipisteitä kertyi 15.

Eikä kautta, ettei kärkipäässä keiku myöskään jo legendaksi muodostunut Toni Niskala. Niskalalle kolmas sija 13 pinnalla.

Muut kärkimiehet ovat Mikko Alahäivälä 12, Jesse Järvi 12, Jussi Nyström 9, ja Jukka Saari 9.

Toijalan Pallo-49, Topa, Tero Tromstedt

Tero Tromstedt voitti Topan maalikuninkuuden kesällä 2016. FC Teivoa vastaan mies teki hattutempun. Kuva: Jenny Ahlman

Tero Tromstedt otti 11 maalilla ykkössijan maalipörssissä viimevuotiseen tapaan. Pohjoisen sitkeyttä kaveri osoitti vaikka sai välillä kuulla kannattelevansa olallaan kokonaista apinaorkesteria. Kuittailua tuli, jos pari peliä meni ilman maaleja.

Kakkosena oli vahvasti töitä pelaamissaan peleissä paiskinut Mikko Alahäivälä seitsemällä maalilla. Loppukaudesta Alahäivälä löysi itsensä valmentaja Jari Hakalan loistavan pelisilmän ansiosta topparin paikalta. Suoritukset silläkin paikalla olivat vahvoja.

Maalipörssin kolmoseksi laukoi Jesse Järvi kuudella maalilla Järvi sai kapteeninnauhan muutamaan peliin, jotenaArvojärjestys joukkueen sisällä on nousussa.

Muut maalintekijä olivat Tuomas Kallioinen 5, Janne Hevonoja 4, Joonas Saariniemi 4, Jirka Järvi 3, Jussi Nyström 3, Jukka-Pekka Jyrämö 1, Sampsa Laakso 1, Toni Niskala 1. Yhteensä maaleja syntyi 47, joista yksi oli oma maali.

Topan naisjoukkue voitti vaikeudet

Ilonaihe kaudelta löytyi Topan nelosdivisioonassa pelanneesta naisjoukkueesta. Alkukaudesta ei mikään tuntunut sujuvan. Tappioita tuli kahdeksan putkeen, ja henkinen lukko oli tiukanpuoleisesti kiinni.

Heinäkuun lopulla joukkuetta valmentanut Niko Sulin siirtyi sivuun, ja valmentajaksi tuli Miko Heikkilä. Mitä kaikkea uutta nuori 20- vuotias Heikkilä toikaan, joukkueen kurssi nousi selkeästi. Saldo valmentajan vaihdon jälkeen oli viisi voittoa ja kolme tappiota.

Kuutosdivisioonassa pelanneista joukkueista ViiPV oli kuudes, KylVe yhdeksäs ja FC Mietokastike kymmenes. Tässä lohkossa joukkueita oli kymmenen.

Topan KKI-45 ikämiesjoukkue oli seitsemäs yhdeksän joukkueen sarjassa. Naisten seitsemän joukkueen 7 v 7 -sarjaan osallistunut ViiPV:n Pallopimut jätettiin kolmella tasapelillään jumboksi.

Topan C-14 kakkoseksi

Niissä juniorisarjoissa, joissa sarjataulukoita lasketaan, joukkueita Akaasta oli kaksi, Topan C-14 ja D-13 juniorit. Näistä vanhempi ikäluokka pelasi hyvän kauden.

Kevään alkusarjan jälkeen joukkue pelasi syyskauden ykkösdivisioonaa ja sijoittui kakkoseksi yhdeksän joukkueen lohkossa. Topa oli ainoa joukkue, joka kaatoi lohkon voittaneen FC Kangasalan.

Ykkösdivisioonaa pelasivat myös 13-vuotiaat. Kevätkierros toi sijan 9. Syksyllä jatkettiin myös ykkösessä, ja päädyttiin yhdeksän joukkueen joukossa sijalle kuusi.

Juniorisarjoissa, joissa ei sarjataulukoita lasketa, oli 16 akaalaista joukkuetta. Näissä 7–11-vuotiaissa Topalla ja ViiPV:llä oli molemmilla kahdeksan joukkuetta.

14-vuotias Viljo Valoma esiintyi vakuuttavasti ensimmäisessä kotipelissä Topan edustusjoukkueessa. Kuvat: Jenny Ahlman

14-vuotias Viljo Valoma esiintyi syyskuussa vakuuttavasti ensimmäisessä kotipelissään Topan edustusjoukkueessa. Kuva: Jenny Ahlman

Kummallakin seuralla on lupaavaa jälkikasvua tulossa. Valmentajiin ja valmennukseen yleensäkin pyritään Hirsikankaan molemmin puolin satsaamaan. Lajin elinvoimaa Akaassa lisää varmasti myös tulevat tekonurmikentät.

Eläköön futis!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?