Akaalaisten omat rikkomukset jyrkässä kasvussa

Valtio saa Akaasta yli miljoonan sakkotulot

Automaattivalvonnasta kerrotaan kylteillä ysitiellä, mutta silti peltipoliisit välähtelevät Akaassa tiuhaan.

Automaattivalvonnasta kerrotaan kylteillä ysitiellä, mutta silti peltipoliisit välähtelevät Akaassa tiuhaan.

Akaa on omassa kokoluokassaan poikkeuksellisen tuottoisa kaupunki Suomen valtiolle. Tämän vuoden tammi–kesäkuussa liikennevalvonta on tuonut Akaasta valtion kassaan lähes 700 000 euroa.

Rangaistusvaatimuksia eli perinteisiä sakkoja on kertynyt noin 244 000 euroa ja rikesakkoja 436 000 euroa. Keskimääräinen Akaassa jaettu rangaistusvaatimus on tänä vuonna ollut 265 euroa.

– Sakkotiedoissa on hyvä muistaa, että ne eivät ole peräisin vain automaattivalvonnasta. Mukana ovat myös muut liikenteessä ja muutenkin jaetut pikavoitot, kommentoi ylikonstaapeli Juha Ahola Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikostiedustelu- ja analyysiryhmästä.

Poliisi julkaisi viime viikolla vuotuisia rikostilastoja, ja Ahola kaivoi Akaan Seudun pyynnöstä esiin tarkempaa Akaata koskevaa liikennedataa. Hän uskoo, että Akaan luvuissa näkyvät ysitien kuusi peltipoliisia. Kamerat ovat olleet päällä.

– Tätä säädellään liikenneturvallisuuskeskuksesta. Paikallispoliisi siirtää kameroita eri tolppien välillä, ja Helsingissä pystytään määrittelemään, mikä tolppa on aktiivisena.

Aholan mukaan kaikkia kameroita ei ole mahdollista pitää aina käytössä.

– Liikenneturvallisuuskeskuksessakaan ei ole tarpeeksi resursseja. Näillä pystyisi tekemään vaikka kuinka paljon juttuja, mutta on eri asia, kuinka paljon niitä ehditään käsittelemään.

Vain Tampere edellä tilastossa

Koko Pirkanmaalla automaattivalvonnan seuraamuksia kertyi tämän vuoden tammi–kesäkuussa yhteensä 29 501 kappaletta. Akaan osuus oli 5459, ja edellä on vain Tampere 7 013 seuraamuksella. Esimerkiksi Pälkäneellä ja Nokialla luku on 1 969, Sastamalassa 1 205 ja Orivedellä 732. Valkeakoskella seuraamuksia oli 109 ja Lempäälässä 269.

Akaan liikennevalvonnan seuraamusten määrässä ensimmäisen puolen vuoden osalta kasvua oli tänä vuonna 299 prosenttia. Tätä selittää osaltaan se, että vuonna 2015 seuraamuksia tuli huomattavasti vähemmän kuin edellisinä vuosina. Koko viime vuoden aikana Akaasta kertyi sakkoja 121 000 euroa ja rikesakkoja 135 000 euroa.

Akaassa tapahtuneista liikennerikkomuksista on tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla jaettu muun muassa 3348 kirjallista huomautusta.

Akaassa tapahtuneista liikennerikkomuksista on tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla jaettu muun muassa 3348 kirjallista huomautusta.

Ylikonstaapeli Juha Aholan mukaan vuositilastoon vaikuttaa myös ehdollisten rikesakkojen määrä. Niitä on jaettu Akaassa tänä vuonna yli 1500, mutta osa rikkomuksista saattaa olla viime vuodelta.

– Niissä prosessi on niin pitkä. Ensin lähestytään auton omistajaa, ja prosessissa menee 2–3 kuukautta.

Akaalaisten sakot lähes nelinkertaistumassa

Ylivoimaisesti suurin osa liikennevalvonnan seuraamuksista on kirjallisia huomautuksia. Niitä on lähtenyt Akaassa tapahtuneen valvonnan perusteella tänä vuonna yli 3 300 kappaletta. Useampikaan huomautus ei aiheuta kuljettajalle ajokortin menetystä, mutta sakot ja rikesakot voivat viedä kortin hyllylle.

– Ajo-oikeuden menettää, jos on neljä rikkomusta kahdessa vuodessa tai kolme vuodessa. Jos ajo-oikeus on kahta vuotta tuoreempi, määrät ovat kolme rikkomusta kahden vuoden aikana tai kaksi vuodessa, kertoo ylikonstaapeli Juha Ahola.

Hän muistuttaa, että kortti saattaa lähteä tien päällä jo yhdestäkin kerrasta, jos kuljettaja osoittaa ajokäyttäytymisellään vakavaa piittaamattomuutta liikennesääntöjä tai muiden tienkäyttäjien terveyttä kohtaan.

– Näin tapahtuu muun muassa silloin, kun kuljettajan ylinopeus on riittävän suuri ja tapauksesta kirjataan rikosilmoitus nimikkeellä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Ahola löysi tilastoista myös niiden kuljettajien eri puolella Suomea saamat sakot, joiden asuinkunta on Akaa. Käyrä nousee jyrkästi.

Tämän tilaston ylempi osa kertoo ne sakkotiedot, joissa tapahtumapaikka on Akaa. Alempana ovat niiden henkilöiden sakot, joiden asuinkunta on Akaa.

Tämän tilaston ylempi osa kertoo ne sakkotiedot, joissa tapahtumapaikka on Akaa. Alempana ovat niiden henkilöiden sakot, joiden asuinkunta on Akaa.

Vuonna 2014 akaalaiset saivat sakkoja ja rikesakkoja yhteensä noin 45 000 euroa ja vuonna 2015 noin 111 000 euroa. Tammi–kesäkuussa 2016 akaalaiset ovat pulittaneet ylinopeuksistaan valtiolle jo yli 204 000 euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?