Rantabulevardi ei ole enää entisensä

Tammikuussa 2015 terroristit iskivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa. 17 ihmistä sai surmansa. Saman vuoden marraskuussa terroristit iskivät useisiin kohteisiin Pariisissa. 132 ihmistä sai surmansa. Nyt heinäkuussa tunisialainen 31-vuotias nuorukainen ajoi päin Nizzan rantabulevardilla Ranskan kansallispäivää juhlineita. 84 ihmistä sai surmansa ja uhrien lukumäärä voi vielä kasvaa.

Ranskan tapahtumien lisäksi on räjähtänyt muun muassa Belgian Brysselissä ja Turkin Istanbulissa. Rantabulevardit, kadut, aukiot, metrot, junat, koulut, kirkot…… eivät ole enää entisiä arjen ja juhlan kohtaamispaikkoja. Kaikkialle on hiipinyt nyt pelko. Missä ja milloin jotakin ikävää tapahtuu seuraavaksi.

Jos joku kuvittelee, että maailma ennen viimeaikojen tapahtumia olisi ollut rauhallinen paikka, erehtyy. Tiedämme aina vain sen, missä tiedotusvälineiden lamput palavat. Muistamme vain niitä asioita, joista joku muistuttaa.

Saksalainen teologi Dietrich Bonhoeffer muistetaan yhdestä ainoasta runostaan. Tämä Hitlerin vastarintaliikkeen näkyvin hahmo lähetti omaisilleen joulukuussa 7-säkeitöisen runon Hyvien voimien suojaan. Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjassa runo on virtenä 600.

”Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman, niin että uuden virren sävelillä, kuulemme kansasi jo laulavan.”

Natsit teloittivat Bonhoefferin Flossenbürgin keskitysleirissä 9. huhtikuuta 1945.

Tässä runon neljännessä säkeistössä on vastalääke terrorismiin. Niin epäilyttävältä kuin se tuntuukin, väkivaltaa ei voiteta voimalla. Terroriteko on aina seurausta jostakin, joten syihin olisi perehdyttävä tarkemmin. Mikä ajaa ihmisiä väkivaltaan?

Syitä terrroriin voivat olla esimerkiksi elämän ahdinko ja epätoivo, syrjäytyminen, uskonnollinen fanatismi tai mielen järkkyminen.

Luterilaisessa, harmaassa ja tasapaksussa hyvinvointivaltiossa elää hyvin harvoin terrorismin siemen, mutta mielen järkkymiselle ei täälläkään aina voida mitään. Uskonnollinen fanatismi on liian helppo nostaa syyksi, jos tekijät tulevat muslimimaista.

Terroristit haluavat julkisuutta ja sitä he aina myös saavat. Julkisuus levittää pelkoa, joka saa ihmiset toimimaan terroristien haluamalla tavalla. Toinen pakenee, toinen vaikenee. Väkivallasta vaikeneminen on terrorismin voitto, pakeneminen ongelman siirtämistä muille. Vaikeneminen on aina myös terrorismin hyväksymistä.

Pahaan on vastattava, mutta aina hyvällä. On näytettävä, että paha ei voita. Ajatus hyvästä tuntuu tässä hetkessä naivilta, mutta se on kuitenkin ainoa toimiva ratkaisu terrorismiin. Hyvyys saa aina pahuuden näyttämään omat kasvonsa, jotka eivät näytä miltään.

Eurooppa on tällä hetkellä hyvin jännittyneessä tilassa. Terrorismin lisäksi, Iso-Britannia on päättänyt erota Euroopan unionista ja Venäjän käyttäytyminen suurvaltana herättää pelkoa sen naapurimaissa. Ratkaisut löytyvät, jos keskusteluyhteydet säilytetään.

Inhimillistä perusyksikköä, perhettä, pitää yllä kunnioittava vuoropuhelu, vaikka itse arki olisi vauhtia ja vaarallisia tilanteita täynnä. Vuoropuhelu pitää yllä koko ihmiskuntaa, ja on hyvä lääke terrorismiinkin.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?