Jalkapallosatu à la Portugali

Jalkapallon Euroopan mestaruuskisat pelattiin päätökseen 10 heinäkuuta, ja mestari on… yllätys yllätys, Portugali! Ei siis niin, että ”pelataan turnaus loppuun, ja voittaja on lopulta Saksa”. Kestomenestyjä Saksahan jäi lopulta välierässä Ranskan jalkoihin.

Ranskassa pelatut kisat pelattiin ensi kertaa 24:n maan kesken. Tämä antoi alkulohkoissa kolmansiksi jääneille mahdollisuudet pudotuspeleihin. Tätä kauttahan mestari selvisi jatkopeleihin pelkillä tasapeleillä.

Portugali, tähtenään Madeiran kultapoika Cristiano Ronaldo, ei näiden kisojen suursuosikkeihin tosiaan kuulunut. Maa on kyllä tuottanut lukuisia huippupelaajia maailmalle, mutta todellista täysosumaa ei maan kohdalle ole sattunut. Ei edes omissa EM-kisoissa vuonna 2004. Tällöin karvaan kalkin juotti loppuottelussa Kreikka.

Eikä loppuottelu isäntämaa Ranskaa vastaan alkuun luvannut hyvää. Jo avausjakson puolivälin tietämillä Ronaldo joutui viskaamaan kapteeninnauhansa nurmen pintaan. Kontaktitilanteessa vääntynyt polvi ei pelaamista kestänyt. Miljoonat ihmiset näkivät sen hetken, kun tuhansien gammayökkösten laumasta eronnut siivekäs laskeutui CR 7:n poskipäälle. Aivan kuin yökkönen olisi käynyt kertomassa terveiset, ”Sorry vaan kaveri, tänään ei ollut sinun iltasi”. Satu ei kuitenkaan olisi satu, ilman onnellista loppua.

Sen lopun järjesti ranskalaisseura Lillen hyökkääjä Eder. Juuri vaihdosta kentälle tullut Eder jähmetti isäntämaan pelaajat sekä kannattajat pelin ainoalla maalilla jatkoajan 109. minuutilla. Valtaisa riemuhan siitä portugalilaisten keskuudessa repesi, ja jo lähes ranskalaisten käsissä ollut himoittu pokaali sai uuden mestarinimen kylkeensä.

Muuta kisoista mieleen jäävää oli ainakin pienten jalkapallomaiden menestys. Kukapa olisi ennalta uskonut Walesin pääsevän lopulta välieriin asti. Matkalla sinne maa kaatoi muun muassa kaikkien maiden ranking-listan kakkosen Belgian.

Ja entäpä satujen saaren Islannin menestys, ja heidän mahtavat faninsa. Heidän edessään kaatui suuriin jalkapallomaihin lukeutuva Englanti. Brittein saarten suurin ja kaunein alisuoritti taas kerran. Islannin kiinnostavuus on muutenkin korkealla. Maa on samassa karsintalohkossa kuin Suomi kun seuraaviin lajin MM-kisoihin maita aletaan tulevana syksynä karsimaan. Nämä kisathan pelataan 2018 Venäjällä.

Näissä Ranskan kisoissa jalkapallo näytti taas voimansa. Niin paikan päällä, kuin kotikatsomoissakin. Miljoonat ja taas miljoonat silmäparit seurasivat herkeämättä kuningaslajia tuon kuukauden ajan. Ja onneksi myös pahemmilta mellakoilta vältyttiin.

Seuraavat 2020 pelattavat EM-kisat, onkin jaettu useisiin maihin. Pohjoismaissa otteluita pelataan Kööpenhaminassa. Finaalin pelipaikka on Lontoon Wembley.

Jukka Koskinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?