Rauhaa etsimässä

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:

”Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen. Se, joka ei minua rakasta, ei noudata minun sanaani – mutta sana, jonka te kuulette, ei ole minun omani, vaan Isän, joka on minut lähettänyt.

Tämän minä olen puhunut teille nyt, kun vielä olen teidän luonanne. Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.

Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon. Kuulittehan, mitä sanoin: minä menen pois, mutta tulen taas teidän luoksenne. Jos rakastaisitte minua, te iloitsisitte siitä, että minä menen Isän luo, sillä Isä on minua suurempi. Olen puhunut tästä jo nyt, jotta te uskoisitte, kun se tapahtuu.” (Joh. 14: 23-29)

”Minä jätän teille rauhani”, sanoo Jeesus.

Meditaatio, mietiskely, tarjoaa yhden tien rauhan etsintään. Hektinen nykyelämä tarjoaa virikkeitä ja ärsykkeitä jatkuvalla syötöllä. Ajatellaan yhä useampia asioita ja kutakin asiaa yhä vähemmän. Seurauksena on mielen sillisalaatti ja rauhattomuus.

Voisiko vähemmän olla enemmän? Mihin kaikkeen virikkeiden runsaus ihmisen oikein johtaakaan? Tärkeitä asioita on vähän. Yksi niistä on kyky rakastaa. Rakkautta ja huolenpitoa kokenut voi rakastaa lähimmäistään. Elämä on elämisen arvoista silloin, kun on joku jota rakastaa ja kun joku rakastaa minua. Kirkon tehtävä on pitää esillä hyvää sanomaa rakastavasta Jumalasta.

Helluntain aikana juhlimme sitä, että Jeesuksen lupaama Pyhä Henki laskeutui maan päälle. Kieli-ihmeen seurauksena tuhatpäinen juhlakansa kyseli, mitä ihmettä oli tekeillä. Eri puolilta tulleet ihmiset kuulivat oppimattomien opetuslasten puhuvan heidän omaa kieltään. Jumala puhuttelee jokaista ihmisyksilöä erikseen. Pietarin helluntaisaarnan seurauksena kolmetuhatta ihmistä halusi tulla Jeesuksen seuraajiksi ottamalla kasteen.

Jeesuksen mukaan Pyhä Henki muistuttaa hänen puheistaan ja opetuksistaan. Niin myös tänään. Kun luemme Jumalan sanaa, Pyhä Henki avaa siinä olevan viestin koskettamaan juuri nyt sanan kuulevaa ihmistä. Raamattua voi lukea kotona yksikseen. Ja tietysti voi etsiä itselleen sopivan raamattupiirin, jossa sitä luetaan yhdessä keskustellen. Sisäistä rauhaa on haettu kristillisen mietiskelyn keinoin vuosisadat. Lukemalla joka päivä lyhyen sanan Raamatusta mietittäväksi huomaa sen kantavan päivän tapahtumissa.

Joku sanoo, ettei usko Jumalaan. Joku sanoo, ettei Jumalalla ole mitään sanottavaa minulle. Kummastakaan asiasta ei voi olla kovin varma ennen, kuin on itse lukenut Raamattua. Pyhän Hengen tehtävä on herättää usko Kristukseen. Usko ei voi herätä, ellei sen edellytyksenä olevaa Kristuksen puhetta kuulla.

Kristityn elämä on jokapäiväistä kuolemista omille himoille ja haluille ja uuden elämän etsintää Jeesuksen seurassa. Hengen hedelmät – rakkaus, ilo ja rauha – syntyvät, kun Pyhä Henki saa tehdä työtä meissä. Niitä emme voi itsestämme pusertaa ulos.

”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille. En minä anna sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkea, älkää vaipuko epätoivoon”.

Markku Antola

Kirjoittaja on Sääksmäen seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori ja pappisasessori

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?