Populismia Tiistaiseurassa

Populismista käydään keskustelua Tiistaiseurassa Seniorituvalla tiistaina 10.5. kello 15. Keskustelutilaisuus on kaikille avoin.

Spectrum Tietokeskuksen mukaan populismi on yhteinen nimitys joukolle erilaisia poliittisia virtauksia ja liikkeitä, joiden yhteisenä piirteenä on laajan kansansuosion tavoitteleminen usein vain pelkän demagogian avulla. Suomalaisessa politiikassa Timo Soini on harvinainen henkilö: hän ilmoittaa itse olevansa populisti, toisin sanoen pyrkivänsä poliittisiin tavoitteisiin tiettyjä teemoja painottamalla. Mediassa puhutaan yleisimmin oikeistopopulismista, mutta populismia on vasemmallakin.

Kirjassa Carpe diem latinalainen lause n:o 1073 kuuluu “Vox populi, vox dei” eli “Kansan ääni on jumalan ääni”. Lauseen selityksessä todetaan, että ajatus esiintyy jo Hesiodoksella ja Homeroksella yli 2 500 vuotta sitten. Lauseeseen liittyen Kaarle Suuren neuvonantaja Alkuin (noin 735-804) totesi eräässä kirjeessään: “Ei pidä kuunnella niitä, joilla on tapana sanoa “Kansan ääni on jumalan ääni”, sillä kansan liikehdintä on aina hyvin lähellä hulluutta. Jo kreikkalainen näytelmäkirjailija Aiskhylos totesi puolestaan Agamemnonissa, että suuttuneen kansan ääni on vaarallinen.

Sauli Turja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?