Hirvikärpäsen toimittajat haluavat vaikuttaa asioihin

Hirvikärpäsen toimitukseen kuuluvat

Hirvikärpäsen toimitukseen kuuluvat (takarivi vas.) Ilona Korkki, Sanni Polakovski, Janica Karppinen, Eevi Helin, Mira Säe, Ilmari Ayres, Eero Häikiö ja Mio Tammi. Kuvasta puuttuvat Sissi Perunka, Siina Mäkinen, Sara Tarela ja Jenni Lehtonen.

Viialan yhtenäiskoulun oppilaat tekevät omaa lehteä, jonka nimi on Hirvikärpänen. Lehden historia on jäänyt osittain hämärän peittoon, mutta sen nykyisen päätoimittajan, Viialan yhtenäiskoulun äidinkielen lehtorin Päivi Peltoniemen mukaan lehti on ilmestynyt ainakin vuodesta 1987. Alunperin Hirvikärpänen ilmestyi paperiversiona, mutta nykyään se ilmestyy netissä blogina.

– Meillä oli täällä aiemmin lukio, ja Hirvikärpänen oli tosi pitkään yläasteen ja lukion yhteinen lehti. Esimerkiksi koulun teemapäivinä lehden toimittajat eivät osallistuneet oman ryhmänsä mukana mihinkään, vaan he haastattelivat koko päivän ihmisiä ja kävivät eri teemapisteillä, Päivi Peltoniemi kertoo.

Nykyään lehden toimitus koostuu lähinnä yläkoulun oppilaista, mutta mahtuupa joukkoon yksi viidesluokkalainenkin. Muuten meno ei ole Hirvikärpäsen toimituksessa vuosien kuluessa suuresti muuttunut, sillä esimerkiksi vuosi sitten teemapäivänä toimittajat tekivät siitä lehteen useita juttuja.

– Nyt meillä on sellainen ajatus, että koulun oppilaat laittaisivat ystävänpäivätervehdyksiä niille varattuun laatikkoon, jonka jälkeen Hirvikärpäsen toimitus käy ne läpi ja ne julkaistaan lehdessä sekä ala-aulassa olevassa info-tv:ssa, Peltoniemi sanoo.

tek

Mio Tammi (vas.), Eero Häikiö, Eevi Helin, Mira Säe, Ilmari Ayres, Ilona Korkki, Sanna Polakovski ja Janica Karppinen ovat sitä mieltä, että lehden tekeminen on kivaa.

Haastavinta on jutun otsikointi

Juttuaiheet lehden toimitus sopii kerran kahdessa viikossa tapahtuvissa kokoontumisissaan, ja jutut kirjoitetaan yleensä kouluaikana tai välitunneilla.

Eero Häikiön mukaan lehden jutut saavat useimmiten alkunsa koulun tapahtumista, juhlista ja teemapäivistä. Myös toimittajien omat ideat otetaan lehden teossa huomioon. Halutessaan lehden toimittajat saavat myös kirjoittaa kolumneja ja mielipidekirjoituksia.

– Tämä on mukavaa vaihtelua normaaliin koulunkäyntiin varsinkin silloin, kun on jotakin mielekästä kirjoitettavaa. Tylsät aiheet ja sellaiset joista ei oikein tiedä mitään ovat hankalampia, Eero kertoo.

Mio Tammi työstää Hirvikärpäseen seuraavaa juttua.

Mio Tammi työstää Hirvikärpäseen seuraavaa juttua.

Mira Säkeen mielestä haastavinta jutun tekemisessä on sen otsikoiminen.

– Pyrin yleensä kirjoittamaan jutun ensin ja keksin sitten vasta otsikon, Mira miettii.

Päivi Peltoniemi sanoo, että Hirvikärpäsen toimittajia yhdistää vaikuttamisen halu ja valmius tehdä töitä koulun yhteiseksi hyväksi. Viidesluokkalainen Mio Tammi on asiassa samoilla linjoilla Peltoniemen kanssa.

– Olen lehden tekemisessä mukana siksi, että haluan vaikuttaa asioihin. Myös kirjoitustaito kehittyy samalla, Mio toteaa.

Hirvikärpästä tekevät

Hirvikärpästä Viialan yhtenäiskoulun oppilaille tekevät Ilona Korkki (takarivi vas.), Sanni Polakovski, Janica Karppinen, Eevi Helin, Mira Säe, Ilmari Ayres, Eero Häikiö ja Mio Tammi. Kuvasta puuttuvat Sissi Perunka, Siina Mäkinen, Sara Tarela ja Jenni Lehtonen.

Hirvikärpäsen toimitukseen kuuluvat Ilona Korkki, Sanna Polakovski, Janica Karppinen, Eevi Helin, Mira Säe, Ilmari Ayres, Eero Häikiö, Mio Tammi, Sissi Perunka, Siina Mäkinen, Sara Tarela ja Jenni Lehtonen. Lehteä voi lukea osoitteessa https://hirvikarpanen.wordpress.com/.

Ilona Korkki (vas.) ja Sanna  Polakovski miettivät juttua yhdessä.

Ilona Korkki (vas.) ja Sanna Polakovski miettivät juttua yhdessä.

oo

Usein jutut kirjoitetaan kielistudiossa. Sanna Polakovski on työn touhussa.

Mio Tammen mielestä lehden tekeminen on hyödyllistä, sillä siinä kehittyy kirjoittajana.

Mio Tammen mielestä lehden tekeminen on hyödyllistä, sillä siinä kehittyy kirjoittajana.

k

Mio Tammi (vas.), Eero Häikiö, Eevi Helin, Mira Säe, Ilona Korkki, Sanna Polakovski, Janica Karppinen ja Ilmari Ayres tekevät lehteä koska he haluavat vaikuttaa asioihin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?