Hyvinvointikeskuksen voisi tuoda myös keskustaan

Akaan kaaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen on sitä mieltä, että kuvan alareunassa olevien kahden rakennuksen ja niiden takana olevan kaupungintalon paikalle voisi suunnitella myös uudisrakentamista. Kaupungintalon toiminnot ja Akaan hyvinvointikeskuksen palvelut voisivat mahtua saman katon alle. Kaupungintalon takana olevien virastotalojen tontille on tulossa kerrostaloja.

Akaan kaaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen on sitä mieltä, että kuvan alareunassa olevien kahden rakennuksen ja niiden takana olevan kaupungintalon paikalle voisi suunnitella myös uudisrakentamista. Kaupungintalon toiminnot ja Akaan hyvinvointikeskuksen palvelut voisivat mahtua saman katon alle. Kaupungintalon takana olevien virastotalojen tontille on tulossa kerrostaloja.

Akaan kaupungin hieroessa kauppoja entisen Postin tiloista kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen pohtii samalla naapuritonttien tulevaisuutta. Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Henna Rantanen on todennut virastokorttelin muistuttavan Neuvostoliittoa, ja myös Sarkkisen mielestä laajempaa ilmeen uusimista kannattaisi harkita.

– Kun koko kortteli alkaa olla siinä kunnossa, että on isompiakin kiinteistön kunnostamiseen liittyviä toimenpiteitä tulossa, niin voisiko uudisrakentaminen olla järkevämpää? Sarkkinen pohtii.

Kaupungin omatkin tilatarpeet muuttuvat, ja vuokratiloista on pyritty pois. Tekninen lautakunta esitti viime kuussa uuden hyvinvointikeskuksen peruskorjaamista Toijalan terveysaseman ja entisen Hakalehdon vanhainkodin tiloihin, mutta kaavoituspäällikkö Sarkkinen olisi valmis pohtimaan muitakin vaihtoehtoja. Niihin liittyy nykyisen kaupungintalon korvaaminen uudella ja monipuolisemmalla palvelukeskuksella.

– Kyllähän se pitkällä aikavälillä voisi olla perusteltua, että kaikki toiminnot olisivat saman katon alla. Jos Valtatien varressa on kaupallisiakin toimintoja, ne voisivat olla kaikki samassa kompleksissa.

Postin talon tontti, Villihinnan tontti ja kaupungin jo omistama kaupungintalon tontti ovat yhteensä noin 6000 neliötä.

– Siinä rupeaa olemaan sen kokoinen tontti, että siihen mahtuu aika lailla kaikkea. En tiedä tarkkaan hyvinvointikeskuksen tilaohjelmaa, mutta eikös ajatus ole, että siinä olisi myös muita kaupungin tämänhetkisiä toimintoja. En sano mihinkään kehittämisasiaan enempää tutkimatta, että se ei ole mahdollista, Sarkkinen linjaa.

D-Kulman suunnitelmat kerrostaloista kesken

Kaupungintalosta seuraavana Myllytien varrella seisovat entiset valtion virastotalot. Kaikki virastot ja muut toimijat ovat niistä jo poistuneet, ja omistaja, tamperelainen D-Kulma on suunnitellut tontille kerrostaloja.

Vaihtoehtoina on ollut sekä nykyisten talojen purkaminen että niiden hyödyntäminen uudiskäytössä. Rakennuksissa on ollut paljon sisäilmaongelmia, joiden vuoksi niistä ovat lähteneet muun muassa Akaan kaupungin perusturvan hallinto sekä Työterveys Akaasia.

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkisen mielestä Toijalan keskustan uudistamista kannattaa miettiä muutenkin nyt, kun Leskirouvan talon tontilla alkaa tapahtua.

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkisen mielestä Toijalan keskustan uudistamista kannattaa miettiä muutenkin nyt, kun Leskirouvan talon tontilla alkaa tapahtua.

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen kertoo, että juuri uusitun asemakaavan mukaisesti lähemmäs kaupungintaloa saa rakentaa neljäkerroksisen ja Myllytien ja Kirkkopolun kulmaan viisikerroksisen talon.

– Juttelin D-Kulman Juha Louhivaaran kanssa, joka kertoi että he ovat saaneet tarjouksen purkuhinnalle, mutta homma on tällä hetkellä mietinnän alla. Louhivaara ei osannut sanoa, millä aikataululla asia on etenemässä, Sarkkinen sanoo.

Kun D-Kulman suunnalta ei syksyllä kuulunut mitään, Sarkkinen odotteli jo uutista turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta.

– Kun tuli pakolaistilanne, niin mietin, että näinköhän. Selvää on se, että ei se omistajan näkökulmasta ole järkevää pitää niitä tuottamattomana. Kun siellä on kuitenkin taho, jolla on rahaa, kyllä he haluavat saada sen eteenpäin. Nyt se ei ole muuta kuin kuluerä omistajalle.

Yksi kommentti

  1. Timo Vepsäläinen

    Pitkällä tähtäimellä se Toijalan nykyinen Toijalan terkkari voisi olla hyvä kaupungintalo, nimittäin se uusi korkea osa. Samaan kortteliin sopii vielä hulppeat pysäköintialueet ja muutama kerrostalo.

    Uudista uudelleen ehdotukseni. Katsotaan Toijalan ja Viialan keskustoista paikat uusille terveysasemille. Tarjotaan niitä SOTE-alueelle vaihtoehtona yhdelle hyvinvointikeskukselle. Maksaja eli SOTE-alue päättäköön. Me emme häviä mitään, mutta voimme voittaa paljon.

    Ps. Asiahan ei mitenkään minulle kuulu, mutta kunnalla on kyllä riittävästi omaa maata jo nyt kahdellekkin terkkarille.

    Toijalassa kirjaston takana on tilaa ja liikenteen sujuvoittamiseen on tulossa kolmekkin liikenneympyrää.

    Viialassa keskuskoulun vieressä on tilaa ja päätien ali on jo olemassa kevyenliikenteen alikulku ja se kulkemista sujuvoittava kiertoliittymäkin jo on.

    Eli ei ole kysymys suurista summista tuo vaihtoehdon tarjoaminen.

    Riski-investointi on iso riski pienelle kunnalle ja kuljetuskustannuksien kasvaminen on iso kuluerä kunnalle ja riesa kuntalaisille. Eli eiköhän vielä tuumata vähän sitä keskitettyä hyvinvointikeskusta?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?