Hallintojohtaja Sisko Tiusanen on poissa

Akaan kaupungin hallintojohtaja, yhteiskuntatieteiden kandidaatti Sisko Helena Tiusanen menehtyi vaikean sairauden murtamana Akaassa 27. heinäkuuta. Hän oli syntynyt Maaningalla 15. lokakuuta 1951. Jo kerran voitettu sairaus uusiutui ja vei työlleen omistautuneen ahkeran puurtajan.

47siskotiusanen

Lukiovuosinaan Sisko Tiusanen hankki kesätöissä Ruotsissa kielitaitoa ja pätevyyttä mansikanpoimijana ja apuhoitajana. Opiskeluaikana Tampereen yliopistossa hoitotyö jatkui kesäisin muun muassa  Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi Tiusanen valmistui toukokuussa 1985.

Hoitotyöstä saati sairaalahallinnosta ei tullut Tiusaselle elämänuraa, vaan siksi tuli palvelu Toijalan ja myöhemmin Akaan kaupungin palveluksessa. Hän aloitti rakennustoimiston toimistosihteerinä 1988 ja kohosi tekniseksi keskukseksi organisoidun yksikön toimistopäälliköksi 1990 sekä lyhyeksi aikaa jopa kaupungin tekniseksi johtajaksi 1996.

Teknisestä keskuksesta Sisko Tiusanen siirtyi Toijalan kaupungin talouspäälliköksi 2001 ja talousjohtajaksi 2003. Akaan kaupungin perustamisen myötä Tiusanen työskenteli hallintojohtajana vuodesta 2007 aina tämän vuoden kevääseen saakka.

Pyyteettömyys on sana, jolla Sisko Tiusasen elämäntyötä voi parhaiten kuvata. Hänet muistetaan avuliaana, yhteistyökykyisenä ja ratkaisuun pyrkivänä viranhaltijana, joka palveli tasapuolisesti kaupunkilaisia, työyhteisöään, luottamushenkilöorganisaatiota ja tiedotusvälineitäkin.

Tieto oli Tiusaselle vain lista asioita, joita jakamalla parhaiten palveli tehtävässään. Niinpä esimerkiksi hänen säännölliset realistiset katsauksensa luottamushenkilöille Toijalan kaupungin taloudellisesta tilasta olivat miellyttävää luettavaa. Kysymyksiin vastattiin täsmällisesti ja tilanne oli hänen hallinnassaan sentilleen. Naseva brittiläinen huumori saattoi välkähtää silloin tällöin, arvellut tai olettanut Tiusanen ei kuitenkaan koskaan. Politiikalle ei hänen elämässään ollut sijaa, hän oli syvästi puolueeton ja oikeudenmukainen viranhaltija.

Intohimo työhön, muuttui hetkessä intohimoksi vapaa-ajan harrastuksiin. Hän marjasti uuvuksiin asti, luki todella paljon ja rakasti miestään Ristoa sekä lapsiaan ja lastenlapsiaan intohimoisesti. Seurassa Sisko Tiusanen oli viipyillen osallistuva keskustelija, jonka sivistyneisyys paljastui tilaisuuden edetessä. Hän ei koskaan tehnyt itsestään numeroa, vaan enemmänkin kuunteli ja havainnoi.

Sisko Tiusanen on poissa. Läheisten surussa ovat tukena rakkaat muistot.

Juha Kosonen

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?