Pysähdy hetkeksi

On aika purkaa ja aika rakentaa

Saarnaajan kirjan kolmannessa luvussa sanotaan muun muassa: ”Aika on purkaa ja aika rakentaa, aika on istuttaa ja aika repiä maasta, aika repäistä rikki ja aika ommella yhteen.”

Lähes joka päivä saamme lukea sekä sähköisestä että painetusta mediasta tekstiä, jossa pääpaino on juuri purkamisella, rikkomisella ja repimisellä. Rikkominen on paljon helpompaa kuin rakentaminen. Juuri rakentamista tämä yhteiskunta mitä kipeimmin kaipaisi. Sellainen vanha käsite kuin ”hienotunteisuus” on usein kadoksissa.

Tuosta hienotunteisuuden ääripäästä tulee mieleeni legendaarinen Sibelius-tutkija Erik Tawaststjerna, joka kuulemma kirjoitti konsertista arvostelun vain, jos hän voi sitä vuolaasti kehua. Rakentava kritiikki on tietysti tarpeellista monessakin yhteydessä, mutta niin sanotulla teilaamisella ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Säveltäjämestari Jean Sibelius totesi kerran saatuaan murska-arvostelun, että hän ei tiedä kenellekään kriitikolle koskaan pystytetyn patsasta.

Tulevan pyhän aihe on usko ja epäusko. Sen evankeliumitekstissä fariseukset haluaisivat vangita Jeesuksen, mutta häntä pidättämään lähetetyt miehet joutuvat toteamaan: ”Yksikään ihminen ei ikinä ole puhunut sillä tavoin kuin hän.”

Myös Nikodemus, joka oli itsekin fariseus, toteaa: ”Eihän meidän lakimme mukaan ketään voi tuomita, ennen kuin on kuultu häntä ja otettu selville, mitä hän on tehnyt.” Mutta toiset sanoivat hänelle: ”Taidat olla itsekin Galileasta. Tutki kirjoituksia, niin opit, ettei Galileasta tule profeettaa.”

Nikodemuksen sanojen soisi olevan enemmänkin käytössä tänä kiihkomielisen mielipidevapauden ja ennalta tuomitsemisen aikakautena: ”Eihän meidän lakimme mukaan ketään voi tuomita, ennen kuin on kuultu häntä ja otettu selville, mitä hän on tehnyt.”

”Taidat olla itsekin Galileasta”-lause kuvastaa valitettavan hyvin meidän ihmisten ikiaikaista tapaa luokitella toisiamme. Silloin ei tarvitse vaivautua ottamaan selvää, mitä kukin yksilö todellisuudessa on. Kuitenkin yleensä aina se vaivannäkö palkitaan mitä runsaimmin. Tuo inhimillinen kohtaaminen riisuu tehokkaasti kaikki aseet ja ennakkoluulot.

Nyt ja tästä eteenpäin soisi olevan ”aika rakentaa, aika istuttaa ja aika ommella yhteen”.

 

Juha Salmesvuori

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kanttori

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?