Jätehuoltoyhtiö kerää lietekaivotietoja kuntien puolesta

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy (LHJ) selvittää omistajakuntiensa puolesta toimialueensa sako- ja umpikaivojen tilannetta. Selvitystä tehdään postitse lähetettävänä kyselynä, joka tulee alueen talouksille postilaatikkoon kesän aikana. Taustalla on jätelaki, jossa asumiskäytössä syntyvien lietteiden käsittely ja valvonta määritellään kuuluvaksi kuntien vastuulle. LHJ auttaa kuntien omistamana jätehuoltoyhtiönä kuntia ja niiden jätehuoltoviranomaista näiden tietojen keräämisessä.

LHJ on selvittänyt etukäteen kuntien ja vesihuoltolaitosten kanssa yhteistyössä kiinteistöjen lietekaivotilannetta. Jokaisen kiinteistön tämänhetkisestä jätevesijärjestelmästä ei kuitenkaan ole tietoa. Kyselyn tarkoitus on pyytää kiinteistön haltijaa ilmoittamaan kiinteistöllä käytössä oleva jätevesijärjestelmä, jotta tieto voidaan siirtää kiinteistörekisteriin.

Selvityksessä kerätään tiedot kiinteistöistä, joilla on käytössään säännöllistä tyhjennystä vaativa sakokaivo, umpikaivo tai pienpuhdistamo. Myös kiinteistöjä, joilla on viemäriliittymä tai jätevesiä syntyy vain harmaiden vesien käsittelystä, pyydetään ilmoittamaan käytössä oleva jätevesijärjestelmä. Lietekaivotietojen keräämiseen liittyvissä asioissa auttavat LHJ:n projektityöntekijät Mirva Naatula ja Iiro Riponiemi.

Selvityksen tarkoitus ei ole valvoa jätevesijärjestelmän puhdistuksen tasoa, vaan kerätä pohjatietoa viemäriverkoston ulkopuolella olevista sako- ja umpikaivolietettä tuottavista kiinteistöistä.

LHJ:n toiminta-alueella lietteiden kuljetus hoidetaan kiinteistön haltijan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Tämä tarkoittaa, että kiinteistön haltija tilaa itse jätteenkuljetusyrittäjältä jätekaivon tyhjennyksen. Jätehuoltomääräysten mukaisesti sakokaivot ja pienpuhdistamot tulee tyhjentää vähintään kerran vuodessa. Jäteveden umpikaivot ja -säiliöt on tyhjennettävä tarvittaessa, mutta kuitenkin vähintään kerran kahdessa vuodessa. Mikäli kiinteistön haltija tyhjentää lietekaivot itse, on tyhjennyksistä ilmoitettava alueen jätehuoltoviranomaiselle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?