Hallinto-oikeus hylkäsi OAJ:n valituksen Akaan lomautuksista

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on hylännyt OAJ:n Akaan paikallisyhdistyksen tekemän valituksen koskien Akaan kaupungin lomautuksia vuonna 2014. OAJ vaati, että Akaan valtuuston hyväksymä talousarvio ja sen sisältämä henkilöstösuunnitelma tulee kumota opetushenkilöstön ja lastentarhanopettajien lomautusten osalta. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Akaan valtuusto on saanut päättää siitä, että vuoden 2014 talousarvion palkkausmäärärahoissa huomioidaan lomautusten vaikutus. Lisäksi hallinto-oikeus huomauttaa, että kyseisellä päätöksellä ei varsinaisesti ole ratkaistu lomautuksen toteuttamista, sillä asiasta päätti kaupunginhallitus vasta myöhemmin.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, jonka OAJ:n Akaan paikallisyhdistys ry jätti Akaan kaupunginvaltuuston päätöksestä koskien opettajien ja lastentarhanopettajien lomautuksia vuonna 2014.

OAJ vaati, että Akaan kaupunginvaltuuston 18.12.2013 hyväksymä talousarvio ja henkilöstösuunnitelma vuodelle 2014 kumottaisiin kaupungin opetushenkilöstön ja lastentarhanopettajien lomautusten osalta. Lisäksi paikallisyhdistys vaati, että päätöksen täytäntöönpano kiellettäisiin siihen saakka, kunnes valitus on lainvoimaisesti ratkaistu. Valituksen perusteena muun muassa oli, ettei ennen kaupunginvaltuuston päätöksen tekemistä ole tehty suunnitelmia siitä, miten oppilaiden ja opiskelijoiden oikeus opetukseen, opinto-ohjaukseen sekä turvalliseen kouluympäristöön turvataan lomautusten aikana.

Hallinto-oikeuden mukaan kaupunginvaltuuston päätös ei ollut valituksessa mainituilla perusteilla lainvastainen. Hallinto-oikeuden mukaan Akaan valtuusto on voinut sille kuuluvan harkintavallan nojalla päättää 18.12.2013 pidetyssä kokouksessaan palkkausmäärärahojen mitoituksesta niin, että kustannuksissa otetaan huomioon koko henkilöstön viikon pituinen lomautus tai vapaaehtoinen henkilöstökulusäästön vaikutus. Valituksenalaisella talousarviopäätöksellä ei ole sitovasti ratkaistu lomautuksen toteuttamista, laajuutta tai järjestämistapaa koskevia kysymyksiä, vaan niistä on päätetty myöhemmin 7.1.2014 erikseen kaupunginhallituksen tekemällä lomautuspäätöksellä.

Akaa toteutti vuonna 2014 henkilöstöä koskevan viikon pituisen lomautuksen tai vapaaehtoisen palkattoman vapaan tavoitteenaan 850 000 euron säästötoimet. Opetushenkilöstön lomautuksia suunniteltiin kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston ja sivistysjohtajan ohjeiden sekä koulutuslautakunnan päätösten pohjalta yhdessä rehtoreiden kanssa.

Sini Kantola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?