Työterveys Akaasia liittyi valtakunnallisen potilastiedon arkistoon

Työterveys Akaasia liittyi 12. helmikuuta valtakunnallisen potilastiedon arkistoon. Akaasian toiminta-alueeseen kuuluvat Akaa, Urjala, Ikaalinen, Sastamala ja Punkalaidun, jotka kuntina ovat jo liittyneet arkistoon. Työterveys Akaasia tuottaa työterveyshuoltopaleluita alueen työnantajille, yrittäjille ja maatalousyrittäjille.  Akaassa se järjestää työterveyshuollon muun muassa kaupungin yli tuhannelle työntekijälle.

Potilastiedon arkisto on palvelu, jonne terveydenhuollon yksiköt tallentavat potilastietoja omista tietojärjestelmistään tietoturvallisesti. Sähköisessä arkistossa tiedot ovat potilaan suostumuksella kaikkien häntä hoitavien arkistoon liittyneiden terveydenhuoltoyksiköiden käytettävissä.

Potilas ja terveydenhuollon ammattilainen hyötyvät potilastiedon arkistosta monin tavoin. Arkistosta löytyvä ajantasainen tieto luo potilasturvallisuutta, ja tiedot ovat siellä turvassa. Sen myötä aiempien tutkimustulosten hyödyntäminen helpottuu, jolloin turhia hoitotoimenpiteitä voidaan välttää.  Arkiston avulla voidaan säästää potilaan ja häntä hoitavan yksikön aikaa ja rahaa.

Potilastietoja tallennetaan valtakunnalliseen potilastiedon arkistoon vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa tallennetaan muun muassa potilaskertomustiedot, riskitiedot ja laboratoriotulokset. Täysi-ikäiset potilaat voivat katsoa omia tietojaan ja reseptejään, antaa suostumuksia ja tehdä kieltoja Omakanta-verkkopalvelun kautta internet-osoitteessa www.omakanta.fi.

Omien tietojen katseluun tarvitaan joko verkkopankkitunnukset tai sähköinen henkilökortti.

Potilaille kerrotaan arkiston käytöstä

Arkistossa olevien potilastietojen käyttäminen edellyttää, että kansalaista on informoitu potilastiedon arkistosta sekä suullisesti että kirjallisesti. Suullinen informointi voidaan antaa esimerkiksi ajanvarauksen tai vastaanottokäynnin yhteydessä.

Informoinnin tarkoituksena on kertoa, mikä on Potilastiedon arkisto, miten voi vaikuttaa siihen, kuka käyttää potilastietoja, miten arkistossa olevia tietoja voi hyödyntää terveydenhuollon yksiköissä, mikä on omien tietojen katselu ja miten pääsee katsomaan omia tietoja.

Kun informointi on kertaalleen jossakin terveydenhuollon yksikössä annettu ja kansalainen on antanut suostumuksen arkistossa olevien tietojen käyttöön, voidaan terveydenhuollon yksikössä katsoa muissa yksiköissä syntynyttä tietoa. Tietojen katselu edellyttää hoitosuhdetta potilaaseen. Kansalainen voi myös kieltää tietojensa katselun ja tästäkin asiasta kerrotaan informoinnin yhteydessä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella toimivat kunnalliset terveydenhuollon yksiköt kuuluvat niin sanottuun yhteisrekisteriin. Tähän rekisteriin tallennettu tieto on käytettävissä ilman erillistä suostumusta. Rekisterin käyttö edellyttää kuitenkin informoinnin antamisen ja asiallisen hoitosuhteen kansalaiseen.

Yksi kommentti

  1. Heikki Kuljuntausta

    Vuosia jatkuneen työpaikkakiusaamisen heitteille jätettynä uhrina kysyn miksi tth:lto Akaasialla on pakonomainen tarve tuhota ihmisiä ja perheitä laiminlyöden viranomaisvelvoitteet jättäen uhrit ja potilaat perheineen heitteille ?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?