Vasken alasajo on myös Vasken tahto

Akaa haluaa kustannustehokkaat elinkeinopalvelut

Myös Akaan kaupunginhallitus hyväksyi Valkeakosken kaupunginhallituksen viime viikolla tekemän päätöksen Valkeakosken Seudun Kehitys Oy:n toiminnan lopettamisesta 31. heinäkuuta mennessä.

Yritysneuvoja Jukka Huilla (vas.) on ollut mukana muun muassa urjalalaisen kuljetusliike Lahma-Trans Oy:n, valkeakoskelaisen päiväkoti Innowonni Oy:n ja akaalaisen Elematic Oy:n käänteissä. Yrityksiä edustivat Vasken 30-vuotisseminaarissa Liisa Lahma, Hanna Matara ja Eero Virtanen.

Vaske ehti täyttää 30 vuotta lokakuussa 2013. Tuolloin kauppatieteiden maisteri Jukka Huilla esitteli juhlaseminaarissa pro gradu-työnsä uusyritystoiminnan aikaansaannoksista Etelä-Pirkanmaalla.  Jukka Huilla (vas.) on ollut mukana muun muassa urjalalaisen kuljetusliike Lahma-Trans Oy:n, valkeakoskelaisen päiväkoti Innowonni Oy:n ja akaalaisen Elematic Oy:n käänteissä. Yrityksiä edustivat seminaarissa Liisa Lahma, Hanna Matara ja Eero Virtanen.

Kuntien päätökset ovat seurausta koko Akaan, Urjalan ja Valkeakosken kuntajohtajien sekä yhtiön hallitus viime syksyn Vasken tulevaisuudesta käymää keskustelua, jonka pontimena on ollut yhtiön toimintaympäristön muutos. Uusi EU:n rakennerahastokausi ei tarvitse enää kiinteää seudullista yhtiötä, koska tulevat hankkeet ovat Etelä-Pirkanmaata suurempia.

Vasken tulevaisuutta selvitti myös ulkopuolinen konsultti, jonka tehtävänä oli pohtia yhtiön omistuksen uudelleenjärjestelyä, liiketoiminnan alasajoa ja yhtiön lopettamista.

Akaa haluaa neuvotella

Vaskea lopettaessa toimintansa, myös kuntien välinen yhteistyö elinkeinoasioissa päättyy. Yhtiön koko henkilökunta irtisanotaan niin, että työsuhteet loppuvat 31. heinäkuuta mennessä. Valkeakosken toiveena on, että esimerkiksi uusyritysneuvonta ja sen toimistonhoitajan kulut hoidettaisiin jatkossakin kuntien yhteistyönä niin, että Valkeakoski on isäntäkunta ja kustannukset jaettaisiin Akaan, Urjalan ja Valkeakosken kesken asukasluvun mukaisessa suhteessa.

Akaa ei Valkeakosken esitystä uusyritysneuvonnan järjestämisestä purematta niele, vaan suhtautuu kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren kaupunginhallitukseen valmistelun mukaan yhteisiin vakansseihin kriittisesti.

– Esimerkiksi uusyritystoiminnan toteuttamiseen, mikäli sitä ei hoideta Akaan kaupungin omana työnä, on olemassa vaihtoehtoisia kustannustehokkaita ratkaisuja. Näiltä osin neuvotteluja on syytä jatkaa, kirjoittaa Aki Viitasaari.

Juhani Salinin ehdotus Akaan omasta Sisu-projektista sai valtuuston enemmistön taakseen.

Toijalan ja Akaan kaupunginhallituksien puheenjohtajanakin toiminut nykyinen valtuutettu Juhani Salin (sd) tunnustaa avoimesti olevansa Vasken mies. Erityisesti Salinin kismittää salamyhkäisyys Vesken ja Akaan elinkeinoasioiden tulevaisuudesta. – Ei voi olla niin, että näin tärkeää asiaa viedään eteenpäin ilman laajaa julkista keskustelua, sanoo Salin. Valtuutettu Salin sai joulukuun valtuustossa läpi esityksen, että mahdollinen uusi elinkeinoorganisaatio esitelleeään valtuustolle huhtikuun loppuun mennessä.

Akaan kaupunki päätti irtaantua Vaskesta vuoden 2015 loppuun mennessä jo hyväksyessään vuoden 2015 talousarvion viime joulukuussa. Perusteluna ratkaisulle oli halu parantaa kaupungin ohjausmahdollisuuksia elinkeinopalvelujen toteuttamisessa, kustannustehokkuuden ja kaupungin tunnettuuden lisääminen.

– Elinkeinopolitiikan välineet saadaan kokonaisuudessaan samaan organisaatioon, eikä osa niistä ole ulkoistettuna erilliselle yhtiölle, kirjoittaa kaupunginjohtaja Viitasaari.

Akaan elinkeinopalvelujen uusi organisaatio esitellään valtuustolle huhtikuun loppuun mennessä. Organisaatioon tulevat tehtävät laitetaan avoimeen hakuun. Joulukuun valtuustossa valtuutettu ja Kylmäkosken Yrittäjien puheenjohtaja Vesa Peltola (kesk) esitti toivomuksen, että uutta organisaatiota luotaessa kuultaisiin myös Akaassa toimivia yrittäjäyhdistystyksiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?