Työntekijöille annettu lomautusvaroitus

Taantuma puraisi Helmitalojenkin myyntiä

1Helmitalo 3

Toimitusjohtaja Heimo Hirvonen joutui antamaan henkilökunnalleen lomautusvaroituksen.

Asunto- ja talokauppa ovat olleet jäissä jo jonkin aikaa. Taantuma alkaa näkyä myös valmistalojen myynnissä.

Akaalaisen Helmitalojen toimitusjohtaja Heimo Hirvonen sanoo, että yrityksellä meni pitkään hyvin, vaikka muiden firmojen talomyyntiin tuli notkahdus. Yksi syy tähän on se, että yrityksen talomallistossa ei ole kalliita luksustaloja.

Myyntijohtaja Minna Virta toteaa, että taantuman alettua Helmitalojen myynti ennemminkin nousi. Alettiin kysyä kustannustehokkaita perustaloja.

Nyt taantuma kuitenkin näkyy Helmitaloillakin. Yritys joutui antamaan lomautusvaroituksen joulukuussa. Vielä ei tiedetä, kuinka pitkäksi aikaa henkilökunta joudutaan lomauttamaan kevättalvella.

– Taloja kysellään, mutta monella on entinen asunto myymättä, eikä riskiä uskalleta ottaa. Muutenkin on tultu varovaisemmiksi, Hirvonen kertoo.

Toistaiseksi yrityksen myyntimäärissä ei ole suurta laskua. Viime vuonna tehtiin ja myytiin 32 taloa, mikä oli vain muutama vähemmän kuin edellisvuosina.

Ero edellisvuosiin on siinä, että aikaisempina vuosina on vuoden alussa ollut tilattuna taloja niin paljon, että koko seuraavaksi vuodeksi on töitä. Nyt tilauksia on tiedossa puoleksi vuodeksi.

Perustalon kysyntä pitää

Helmitaloilla ei pystytetä taloja talvikaudella. Kun maa on jäässä kasvavat riskit, että jokin menee pieleen. Talvikaudella on nyt kunnostettu Toijalaan tehtyä keskeneräistä hallia. Hirvonen myhäilee salaperäisesti kun häneltä kysyy, mitä toimintoja halliin tulee eikä suostu paljastamaan enempää.

Joka tapauksessa varsinaisia laajentamissuunnitelmia Helmitaloilla ei ole. Nykyisellä toimintamallilla hallinnolliset kulut on saatu pidettyä pieninä. Käytännöt ovat muutenkin toimivat.

Perustalo on todettu yrityksessä toimivaksi, ja sitä kysytään.

– Hyvä pohjaratkaisu sopii moneen käyttöön. Samaa suosittua talomallia ostavat sekä nuoret että vanhempi väki. Nuoremmat usein haluavat rakentaa 1,5-kerroksisen talon toisenkin kerroksen käyttöönsä, kun toisille riittää pelkkä alakerta, Hirvonen kuvailee.

Nykyään valmistaloilta toivotaan usein muutoksia. Helmitalot toteuttaa niitä maltin kanssa.

– Muutokset voivat olla toimivuuden kannalta huonojakin. Perusmallien toimivuus on tutkittu ja todettu moneen kertaan. Usein käy niin, että asiakas kysyy etukäteen mahdollisuutta muutoksiin. Talomallin nähtyään hän ei haluakaan niitä.

Valmispaketit haluttuja

Yhä useampi haluaa valmistalon sen sijaan, että rakentaisi talon itse tai ottaisi puolivalmiin talopaketin. Heimo Hirvosen mukaan tähän ovat osasyynä nykyiset rakentamissäädökset, joihin maallikon voi olla hankala perehtyä. Suurin osa ottaa Helmitaloiltakin avaimet käteen -paketin.

Yrityksen markkina-alue on noin 150 kilometriä Akaasta suuntautuen enimmäkseen etelään. Joillain paikkakunnilla rakentamista suitsii se, että tonteista on pulaa. Vaikka tontin saisikin, ei valmistalo ole aina vaihtoehto.

– Kaavamääräykset rajoittavat joissain kunnissa sitä, millaisen talon saa rakentaa. Pitäisi olla juuri tietynlainen talo.

Helmitaloilla on vajaat 15 palkattua työntekijää. Lisäksi yritys tekee yhteistyötä useiden yrittäjien kanssa. Esimerkiksi putki- ja sähkötyöt ostetaan urakoitsijoilta.

Alan hiljaiselo ei ole Heimo Hirvosen mukaan pelkästään huono asia.

– Olen jo pitkään miettinyt uusien talomallien suunnittelemista. Ehkä ehdimme nyt paneutua siihen.

1Helmitalo 2

Toimitusjohtaja Heimo Hirvonen ja myyntijohtaja Minna Virta sanovat, että takavuosina taloja tilattiin huimaa tahtia, mutta nyt kysyntä on hiljentynyt.

1Helmitalo 1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?