Julkinen rakennus

Akaan seurakunta korjaa Toijalan siunauskappelin ensi ja seuraavan vuoden aikana 500 000 euron määrärahan turvin. Alun perin kustannusarvio oli 700 000 euroa, mutta kirkkoneuvosto niisti summasta 200 000 euroa. Miksi, tätä kysytään vielä peruskorjauksen edetessä useasti.

Pitääkö seurakunnan korjata kiinteistöjä varsinaisen toiminnan ylläpitämisen ohella? Tämä kysymys leijui ilmassa, kun työnsä päättävä kirkkovaltuusto hyväksyi seurakunnalle vuoden 2015 talousarvion. Vastaus on hyvin yksinkertainen, pitää.

Sivistys levisi Suomeen pappiloiden ja rautatieasemien yhteisöjen kautta. Kun pappiloissa syötiin veitsellä ja haarukalla, tapa levisi pikkuhiljaa muuallekin. Ja kun pappilan ja asemapäällikön puutarhoissa kasvoi ruusuja ja omapuita, oli niitä kohta muuallakin. Papit pappiloissaan huolehtivat kansakoulunopettajien ohella myös kansanopetuksesta ja moraalista.

Seurakunnan rakennukset ovat julkisia. Ne ovat usein ylpeyden aiheita ja jopa samaistumisen kohteita. Tämä huomattiin hyvin kouriintuntuvasti Kylmäkosken kirkon homekorjauksen yhteydessä. Kirkon korjauksen vauhdittamiseksi toteutettu keräys onnistui, koska kirkko koettiin rakkaaksi ja arvokkaaksi rakennukseksi.

Kirkot, seurakuntatalot ja kappelit ovat myös merkittäviä kuvataiteen paikkoja. Maamme eturivin taiteilijat ovat lähes poikkeuksetta myös kirkkomaalareita. Taiteilijat Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen maalasivat tuhopoltosta nousseen Sastamalan Pyhän Olavin kirkon sisätilan täyteen korkeatasoista taidetta.

Seurakunnat ovat aina olleet merkittäviä kirkonrakentajien ja arkkitehtien työllistäjiä. Lars Sonck piirsi Kylmäkoskelle kirkon, mutta se jätettiin varojen puutteessa toteuttamatta. Mikä nähtävyys Tampereen tuomiokirkon suunnittelijan taideteos Kylmäkoskella tänään olisikaan?

Toijalan siunauskappeli on ollut jo pitkään nukkavieru. Ilmiasullaan se huomaamatta viestittää saattoväelle monta asiaa, vaikka rakennus ei siunaustilaisuudessa pääosassa olekaan. Kulumat ja kosteusvauriot katossa kertovat osin välinpitämättömyydestä, osin tietysti rahapulasta. Kappeli on myös karu ja lohduton, mitä vanhahtava ilmiasu vain entisestään korostaa. Rakennus kaipaisi sisälleen kuvataidetta ja muita pehmentäviä elementtejä, hyvin hoidettuja viherkasvejakin, mutta tähän ei kirkkovaltuustolla taida olla rohkeutta.

Akaa on täynnä huonossa kunnossa olevia rakennuksia. Osittain rakennuksia on peruskorjattu liian halvalla, huolimattomasti ja jopa väärin. Niitä on myös huollettu huolimattomasti, julkinen omaisuus kun ei ole kenenkään oma. Säästettäessä korjaus- ja hoitokustannuksista on tehty silmänkääntötemppu, jota maksetaan kalliisti nyt.Nyt ovat ostajan markkinat, kun rakentaminen on lamassa. Seurakuntien ja kuntien on laitettava nurkkansa kuntoon ja tällä tavalla autettava ahdingossa olevaa rakennusalaa.

Toijalan siunauskappeli valmistuu sopivasti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden alla. Mikä olisikaan parempi lahja isänmaalle kuin toteuttaa kappelin seinämaalauskilpailu peruskorjauksen jatkeeksi? Kappelin saliin astuja voisi teoksen edessä aina muistella omaistaan ja kunnioittaa hiljaa itsekseen vapaata isänmaata.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?