Sotaorvot halutaan mukaan Akaan veteraaniyhteisöön

Suomen valtion myöntämät sotaorpotunnukset jaettiin Akaan Seudun Kaatuneiden Omaiset ry:n jäsenille Kylmäkosken seurakuntatalolla torstaina 13. marraskuuta. Hartaassa ja monta muistoa mieliin nostaneessa tilaisuudessa merkin sai 45 sotaorpoa.

Kylmäkosken Aseman kylässä asuva sotaorpo Auli Salo oli yksi merkin saajista.

Kylmäkosken Aseman kylässä asuva sotaorpo Auli Salo oli yksi merkin saajista.

Juhlapuheessaan Sotainvalidien Kanta-Hämeen piirin puheenjohtaja Juha Vuorinen nosti esiin omaisten kärsimykset viime sotien aikana. Sodissa kaatui 90 000 naista ja miestä, ja heillä jokaisella oli omaisia.

Sotainvalidien Kanta-Hämeen piirin puheenjohtajan Juha Vuorisen mielestä sotaorpotunnuksia olisi pitänyt jakaa jo vuosikymmeniä  aikaisemmin. Vuorinen haluaa sotaorvot mukaan Akaan veteraaniyhteisöön.

Sotainvalidien Kanta-Hämeen piirin puheenjohtajan Juha Vuorisen mielestä sotaorpotunnuksia olisi pitänyt jakaa jo vuosikymmeniä aikaisemmin. Vuorinen haluaa sotaorvot mukaan Akaan veteraaniyhteisöön.

– Omaiselle läheisten kuoleminen oli valtava tragedia. Oma isäni ja äitini palasivat haavoittumattomina, mutta opin kyllä jotakin kaatumisestakin. Äitini menetti neljä veljeään sankarivainajina. Hän kertoi meille lapsille, kuinka papin tuloa pelättiin, koska se luultavasti merkitsi ilmoitusta omaisen kaatumisesta. Ja kuinka kauhea oli hänelle tuli linja-autopysäkillä, kun hän kolmen veljen kaatumisen jälkeen näki taas papin tulevan kotiin, kertoo Vuorinen.

Sosiologi Juha Vuorinen kertasi omia lapsuusmuistojaan ja samalla lähestyi hyvin myös sotaorpojen tunnetiloja. Haavat ovat arpeutuneet, mutta suru ei hälvene koskaan.

– Jos äiti tai isä oli kaatunut, oli tuska varmasti kauhea. Äitini ei koskaan voinut pitää kaatuneiden veljiensä kuvia esillä. Hän sanoi, että ne satuttavat liian paljon. Tuovat muistoihin kauheita yksityiskohtia. Itse kuulun suuriin ikäluokkiin ja olen ottanut enojeni kuvat esille samoin kuin marsalkka Mannerheimin isoäidilleni osoittamat kirjeet ja sururistit. Tämä enojeni kaatuminen on vaikuttanut omaan elämääni tavattoman paljon. Uskon, että jos on sotaorpo, vaikutus on vieläkin suurempi.

Juha Vuorisen isoäiti kertasi poikansa menetykset joka vierailulla vain säilyttääkseen heidän muistonsa elävinä. Pojat ovat saaneet myös muistomerkin kotitalon pihamaalle.

Sotaorvoille on tilaa

Sotainvalideilla ja sotaveteraaneilla on omat järjestönsä, nyt on Juha Vuorisen mielestä Juha Vuorisen mielestä sotaorpojen tunnustamisen ja järjestäytymisen aika.

– Sotaorvot ja kaatuneiden omaiset ovat joutuneet näihin päiviin asti esimerkiksi oman merkin saamista tunnustuksena sodanajan valtavasta menetyksestä. Nyt on aika kutsua sotaorvot yhteistyöhön veteraaniyhteisön kanssa, joka tällä seutukunnalla on ollut erityisen hyvää, sanoo Vuorinen.

Akaassa veteraaniyhteisöön kuuluvat sotainvalidien lisäksi rintamaveteraanit ja sotaveteraanin puolisoineen. Myös veteraanien lesket ovat mukana. Yhteistyötä veteraanit tekevät aktiivisesti muun muassa Akaan kaupungin ja Akaan seurakunnan kanssa.

Sotaorpotunnuksen aikaansaaminen vei Kaatuneitten Omaisten Liitolta 10 vuotta. Liittoon kuuluu 71 paikallisyhdistystä, joihin kuuluu sotaleskiä, sotaorpoja ja muita kaatuneitten omaisia. Sotaorporekisteriin on tähän mennessä kirjattu noin 16 000 sotaorvon tiedot. Rekisteriä ylläpidetään ja sotaorpotunnusta jaetaan Raha-automaattiyhdistyksen avustuksen turvin. Akaan Seudun Kaatuneiden Omaiset ry:hyn kuuluu 58 jäsentä.

Ekaluokkalainen Vilma Lehti hurmasi yleisön viulullaan.

Ekaluokkalainen Vilma Lehti hurmasi yleisön viulullaan.

Juhlassa esiintyivät Kylmäkosken Lapsikuoro kanttori Marja Karhun johdolla ja Toijalan Mieskuoron baritoni Timo Heikkilä. Merkit jakoi paikallisyhdistyksen johto, puheenjohtaja Lea Heikkilä ja sihteeri Annukka Kallioinen. Tilaisuus päättyi Maa on niin kaunis -lauluun, jota ennen pastori Mari Pakkanen luki siunauksen.

Kylmäkosken lapsikuoro.

Kylmäkosken Lapsikuoro.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?