Loma-asuntomessut Akaaseen

Akaalla on Pauli Kiurun mielestä edelleen mahdollisuus menestyä keskellä ruuhka-Suomea, vaikka tunnelma tällä hetkellä onkin odottava. Kuva. Mikko Peltoniemi.

Akaalla on Pauli Kiurun mielestä edelleen mahdollisuus menestyä keskellä ruuhka-Suomea, vaikka tunnelma tällä hetkellä onkin odottava. Kuva. Mikko Peltoniemi.

Valkeakosken kaupunki järjesti onnistuneet asuntomessut vuonna 2009. Messuvieraista 90 prosenttia koki järjestelyt erinomaisina tai hyvinä. Tapahtuma vilkastutti kaupungin tonttimyyntiä, loi työtilaisuuksia alan yrityksille ja työntekijöille sekä mahdollisti satoja kesätyöpaikkoja nuorille. Paikkakunnalle jäi arviolta 11 miljoonaa euroa ravintoloihin, huoltoasemille, majoitusliikkeisiin, ruokakauppoihin sekä messualueen palveluihin.

Loppuraportti kiinnitti huomiota myös runsaaseen medianäkyvyyteen. Lehdissä, televisiossa ja radiossa julkaistiin vuodesta 2006 lähtien yhteensä 1500 juttua, joissa käsiteltiin Valkeakosken asuntomessuja.

Kaupungin väkilukukehitys oli poikkeuksellisen ripeää messujen jälkeisinä vuosina. Esimerkiksi vuonna 2010 väkiluku kasvoi 213 henkilöllä.

Messualueen kunnallistekniikan investointeihin kului 2 783 000 euroa ja tonttituloja messualueelta saatiin 656 000 euroa. Taloudellinen kokonaisvaikutus näkyy kuitenkin viiveellä tonttimyynnissä ja väkilukukehityksessä sekä välillisesti muun muassa palveluyritysten investointihalukkuudessa esimerkiksi keskustarakentamiseen.

Loma-asuntomessut tarvitsevat onnistuakseen vetovoimaisen alueen vesistön tuntumasta. Sopivan alueen löytäminen on yksi tärkeimmistä ratkaistavista kysymyksistä. Hyvien tonttien hintapyynnöt voidaan asettaa huomattavasti normaaleja omakotitontteja kalliimmiksi. Loma-asuntomessujen kävijämäärät ovat viime vuosina vaihdelleet 30 000 – 65 000 välillä. Vuoden 2014 loma-asuntomessut olivat Kalajoella.

Onnistumisen kannalta keskeistä on kunnan vahva yhteishenki ja halu messujen järjestämiseen. Virkamiesjohdon, kuntapoliitikkojen, kuntalaisten ja yritysten on nähtävä hanke yhteisenä mahdollisuutena.

Hyvien kokemusten rohkaisemana tein viime talvena valtuustoaloitteen, jossa esitettiin loma-asuntomessujen järjestämismahdollisuuksien selvittämistä Valkeakoskella. Aloitteen allekirjoitti peräti 41 valtuutettua. Valtuuston koko on 43.

Aloitteeseen on nyt saatu vastaus, ja valtuusto päätti, ettei loma-asuntomessujen järjestämisoikeutta haeta. Sen sijaan kaupunki järjestää Apianrannan kaavan kohteista tontinluovutuskilpailun sekä valmistelee arkkitehtikilpailun.

Valkeakoskelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Pauli Kiuru (kok) esitti jo kesällä Toijalan torilla, että Akaalla voisi isännöidä asunto- tai loma-asuntomessuja. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Valkeakoskelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Pauli Kiuru (kok) esitti jo kesällä Toijalan torilla, että Akaa voisi isännöidä asunto- tai loma-asuntomessuja. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Esitän Akaan kaupungin harkittavaksi ajatuksen, että se hakisi loma-asuntomessun tai varsinaisen asuntomessun järjestämisoikeutta. Ajatus on ollut aikaisemminkin vireillä, mutta silloin se ei johtanut hakemukseen. Ehkä aika on nyt kypsä.

Pauli Kiuru (kok.),

kansanedustaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?