Tervetuloa metsään -kampanja piipahti Toijalan yhteiskoulussa

Metsäteollisuus tarvitsee uusia työntekijöitä puun korjuusta erikoisteollisuuteen

Peruskoulun 9-luokkalaiset miettivät parasta aikaa, mitä tekisivät kun oppivelvollisuus on kohta takana. Osa tietää menevänsä lukioon, mutta on heitäkin, jotka haluaisivat tehdä kokonaan jotakin muuta. Heitäkin on, jotka eivät tiedä tulevaisuudestaan mitään tai peruskoulun opinnot eivät ole sujuneet toivotulla tavalla, joten tie on nousemassa pystyyn.

Toijalan yhteiskoululla vieraillut Janne Poikkimäki sanoo metsäteollisuuden olevan tänä päivänä muutakin kuin paperin tekemistä.

Toijalan yhteiskoululla vieraillut Janne Poikkimäki sanoo metsäteollisuuden olevan tänä päivänä muutakin kuin paperin tekemistä.

Kun akaalainen MetsäBoardin tuotanto-operaattori Janne Poikkimäki sanoo kuulijoilleen Toijalan yhteiskoulun auditoriossa, että ”vain sinä päätät”, ei tulevaisuuden miettiminen muutu osalle nuorista kuulijoita yhtään sen helpommaksi. Janne Poikkimäki kutsuu kuitenkin leppoisasti kuulijansa retkelle metsään yllättävinkin tiedoin.

– Metsäteollisuudesta on kuulunut viime vuosina hyviä ja huonoja uutisia. Kuva on edelleen se, että väkeä irtisanotaan ja tehtaita ajetaan alas. Näin on toisaan tehty, mutta samaan aikaan on tehty muutakin. Metsäteollisuusyritykset investoivat jälleen, muun muassa Metsä Group Äänekoskelle 1,1 miljardia euroa, kertoo Poikkimäki.

Investoinnit tietävät työpaikkoja

Investointi on jo sanana nuorille kaukainen, mutta Janne Poikkimäki kertoo sen merkitsevän aina satoja uusia työpaikkoja. Suomi elää edelleen metsästä, jota on pinta-alastamme 75 prosenttia. Edelleen täällä istutetaan 159 miljoonaa puuntaina vuosittain.

– Jos puun korjuu koneella metsästä kiinnostaa, niin voin melkein taata hyvän ja varman työpaikan loppuiäksi, heittää Poikkimäki.

Jo vilkaisu Akaan lenkkipoluilla metsään vahvistaa asian ja Poikkimäen esityksestä ilmenee lisäksi, että metsä on Suomen tärkein uusiutuva luononvara ja tuo edelleenkin 20 prosenttia vientiteoloistamme.

Öljy on korvattavissa

Maailman öljy- ja kaasuvarat ovat huomattavat, mutta uusiutumattomat. Metsäteollisuuden tuotteet voidaan aina kierrättää. 80 prosenttia Suomen bioenergiasta tulee metsäteollisuudesta ja 70 prosenttia Suomessa käytetystä paperista kierrätetään.

– Luvut ovat suuria ja vaikeita käsittää, mutta teilläkin kotona kerätään sanomalehdet, paperit ja pahvit talteen ja viedään keräyspisteisiin. Toisaalta 13 prosenttia metsäpinta-alasta on suojeltu.

Matematiikka, fysiikka, kemia

Kävit sitten lukion ja yliopiston tai sitten menet suoraan metsäalan 2. asteen oppilaitoksiin, töitä metsäalalla on. Metsäteollisuus työllistää noin 44 000 henkeä ja koko metsäsektori 160 000 henkeä.

– On muotia puhua nyt peliteollisuudesta. Se työllistää tälle hetkellä Suomessa 2 200 henkeä, sanoo Poikkimäki.

Metsäalan ammatteja ovat muun muassa metsäkoneen kuljettaja, puunostaja, huonekalupuuseppä, paperi-insinööri, metsäneuvoja, prosessinhoitaja, kehitysinsinööri, metsäenergiä päällikkö, mutta myös ympäristöasiantuntija, muotoilija, logistiikkapäällikkö, asiakaspalvelupäällikkö, voimalaitoksen päällikkö, director digital solutions ja senior vice president.

– Hyvin monella teistä opiskelu tulee kestämään koko iän – niin se on minullakin kestänyt. Melko varma voin olla myös siitä, että hyvin monessa tämän alan tehtävissä tarvitaan matematiikkaa ja myös fysiikkaa ja kemiaa.

Janne Poikkimäki on itse hyvä esimerkki koko iän kestävästä opiskelusta: 1994 metsätalousteknikko, 2007 paperiteollisuuden ammattitutkinto, 2009 sähköasentaja, 2013 voimalaitoksen käyttäjän ammattitutkinto.

Yksistään metsäteollisuudesta jää kymmenen vuoden aikana eläkkeelle 8 000 henkilöä. Alan keskipalkat ovat toimihenkilötasolla 3 000– 5 000 euroa ja työntejätasolla 2 800– 4 300 euroa.

Ei pelkkää paperia

Tottakai puuta käytetään Suomessa edelleen paljon rakentamiseen. Täällä tuotetaan edelleen myös sanomalehti- ja aikakausilehtipaperia, vaikka sen kulutus koko ajan lehdsitön murroksen myötä. Janne Poikkimäki jätti Toijalan yhteiskoulun käyttöön tuotesalkun, joka esittelee muita puuta raaka-aineena käyttäviä tuotteita.

– Paperin tilalle on noussut voimakkasti erilaisten pakkauspahvien tekeminen. Muun muassa kasvava verkkokauppa tarvitsee yhä enemmän pakkauksia tuotteidensa kuljettamisessa.

Peruskoulun 9-luokkalaisen kesken menossa myös kilpailu, jossa pääsee kuvittelemaan itsensä mesäalan töissä vuonna 2024. Kilpailuun voi osallistua luokkana tai neljän hengen ryhmissä. Kilpailutyön totettumistapa on hyvin vapaa ja sosiaalisen median hyväksi käyttökin on sallittua. Kilpailun palkinnot ovat huikeat. Tarkempia tietoja kilpailusta ja metsäalasta muutenkin löytyy osoitteesta www. metsäpuhuu.fi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?