Aamun kajoa

”Yö kerran unhoa annoit, väsyneenä kun helmaasi jäin. Minut unten maille sä kannoit, sadun kauniin unessa näin.”

Näin riimitteli Olavi Virta sotavuonna 1942. Asemasotaa käyvä maa tarvitsi viihdettä unohtaakseen pahan päivän ja niinpä tehtiin muun muassa elokuva Kalle Aaltosen morsian. Kun Virta 1963 levytti riimittelemänsä ja säveltämänsä kappaleen uudelleen, oli elämä jo suistunut raiteiltaan. Menestys oli kirjaimellisesti mennyt päähän ja perhe hajonnut. Ympärillä pyöri enemmän siipeilijöitä ja suoranaisia varkaita kuin ystäviä. Yö totisesti antoi unhoa, mutta aamun kajo ei enää pelastanut maestroa.

Näinä aikoina saamme tietää keskeisten vientiyrityksiemme alkuvuoden tulokset. Niitä odotellessa on kuultu lohduttavia viestejä Euroopasta. Kreikka saa taas lainaa markkinoilta ja aamun kajoa näkyy muuallakin. Se pyörii sittenkin.

Tähän ei olisi nyt mitenkään kaivattu Ukrainan kriisiä ja Venäjän oireilua. Yllätyksenä Venäjän toimet eivät voineet tulla kenellekään. Maa haluaa imperiumiasemansa takaisin ja tähän suuntaan se on toiminut Vladimir Putinin valtakausien ajan. Ei Venäjä tee mitään sattumalta. Tämä selviää muun muassa presidentti Mauno Koiviston vuonna 2003 julkaisemasta ansiokkaasta kirjasta Venäjän idea. Toissa viikolla Akaassa piipahti Euroopan parlamenttiin pyrkivä Paavo Väyrynen, joka kertoi 2000-luvun alussa tehneensä EU:lle selvityksen Ukrainasta. Suurin piirtein samanlaisessa tilanteessa kuulemma ollaan nyt kuin silloin. Ja ei Venäjä jää sivusta katsojaksi. Kaiken lisäksi Venäjän muisti on pitkä.

Ukrainan kriisin lopputulosta emme tiedä, mutta sen tiedämme jo, että se siirtää Suomessa aamun kajoa pitkälle. Venäjän tilanne vaikuttaa tavalla tai toisella jokaisen suomalaisen arkeen. Esimerkiksi Akaassa on kauppaa Venäjälle käyviä yrityksiä sekä yrityksiä, jotka ovat Venäjän kauppiaiden alihankkijoita. Matkustuskiellot ja mahdolliset pakotteet eivät millään tavalla sovi lamassa rämpivän Suomen pirtaan. Euroopan yskiessä esimerkiksi akaalainen Leomuovi on saanut pään auki viennissä Venäjälle. Venäläisten matkailusta taas elää koko Itä-Suomi ja Kouvolassa ja Lappeenrannassa ei naureta ruplan heikkoa kurssia. Nämäkin matkailumiljoonat ovat vaarassa, samoin kuin niiden satojen Venäjällä työskentelevien suomalaisten elanto , joiden päivärahat maksetaan ruplina.

Euroopan unioni näyttää täysin voimattomalta, koska niin moni Euroopan valtio on Venäjässä kiinni. Onneksi on, sillä Euroopassa on siten kiinni myös Venäjä. Itä-Ukrainaan levinnyt huliganismi on saatava talttumaan tavalla tai toisella. Presidentinvaalien lisäksi Ukrainaan on saatava parlamenttivaalit ja kansanäänestys maan valtiomuodosta. Venäjän kansalaisia ei saa sortaa missään maassa ja päinvastoin, tasa-arvoiseen demokratiaan on oltava mahdollisuus kaikilla Venäjän naapurimailla, ja tietysti Venäjälläkin.

Mitähän tällä hetkellä ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) todella ajattelee? Hän on meneillään olevassa kriisissä näyttänyt valtiomiestaitonsa. Isänsä poika. Hänen isoäitinsä Hella Vuolijoki taas kirjoitti jo 1930-luvun alussa Niskavuoren vanhan emännän suuhun sodan sanat. Ajattelija hänkin, aamun kajon odottaja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?