Akaa saa valtiolta 1,5 miljoonaa euroa

 

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari ja talouspäällikkö Mari Puhka-Susi ovat valmistelleet laskelmat, joilla Akaa tekee vielä ensi vuonna alijäämää mutta kääntää sitten kurssin plussalle.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari ja talouspäällikkö Mari Puhka-Susi ovat valmistelleet laskelmat, joilla Akaa tekee vielä ensi vuonna alijäämää mutta kääntää sitten kurssin plussalle. Nyt myös valtio tukee Akaan talouden tasapainottamista korotetuilla valtionosuuksilla.

Akaa saa valtiolta 1 540 000 euroa harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta. Summa on Suomen suurimpia yhdessä Kotkan ja Salon kanssa. Harkinnanvaraista korotusta myönnettiin 29 kunnalle yhteensä 20 miljoonaa euroa.

Valtionosuuden korotus pienentää Akaan tämän vuoden alijäämää mutta ei nosta tilinpäätöstä plussalle.

– Viimeisessä osavuosikatsauksessa arvioitiin, että alijäämää tulee reilu kaksi miljoonaa euroa. Nyt arvioidaan, että se jää hiukan alle miljoonaan euroon. Helmikuussa tiedetään tarkat luvut, kun viimeiset laskut tulevat sairaanhoitopiiristä, sanoo kaupunginjohtaja Aki Viitasaari.

Harkinnanvaraisen korotuksen saaminen edellytti suunnitelmaa talouden tasapainottamiseksi ja siihen liittyvien toimenpiteiden toteuttamista. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon menojen yhtäkkinen kasvu tai investointitarpeet yksinään eivät riittäneet myönteiseen lausuntoon. Pääpaino oli edellisten vuosien tilinpäätösten mukaisilla tunnusluvuilla.

Akaalla on ennestään alijäämää noin 200 000 euroa. Tämän vuoden alijäämien lisäksi myös ensi vuodelta on arvioitu tulevan noin 1,5 miljoonaa lisää miinusta. Alijäämä on katettava kolmen vuoden taloussuunnitelmassa, joten vuosina 2015–2016 suunnan on käännyttävä. Ensi vuodelle tuloveroprosentti nousee 21:een, ja vuonna 2016 tuloveroa aiotaan nostaa 21,5:een. Kiinteistöveroja ollaan nostamassa vuona 2015, ja myös lomautuksia harkitaan ensi vuoden jälkeenkin.

Akaan valtuusto on hyväksynyt talouden tasapainottamiseksi noin neljän miljoonan euron säästöpaketin. Palveluverkkotyöryhmä antaa oman raporttinsa ensi vuonna, ja väliraportin perusteella myös se sisältää ehdotuksia toimintojen keskittämiseksi.

Kaupunginjohtaja Viitasaari toivoo, että valtionosuuksien korotus ei innosta valtuutettuja lisäämään ensi vuoden investointeja tai toimintakuluja keskiviikkoillan budjettikokouksessa.

– Valtuustohan päättää niistä asioista, mutta en usko, että kenelläkään on kovasti intohimoja, kun ottaa huomioon, että talousarviossa jo olevilla investoinneilla joudutaan ottamaan kymmenen miljoonaa euroa lisää velkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?