Lounaspirtti on kattanut pitopöytiä jo 35 vuotta

Jos joku tarvitsee ruokaa, se viedään vaikka kuuhun

Kirsi Turunen on pitänyt kahden siskonsa kanssa lounaskahvilaa Akaan kaupungintalon alakerrassa vuodesta 2001, jolloin he ostivat tilan. Viime torstaina lounaalla oli muun muassa pitsaa.

Kirsi Turunen on pitänyt kahden siskonsa kanssa lounaskahvilaa Akaan kaupungintalon alakerrassa vuodesta 2001, jolloin he ostivat tilan. Viime torstaina lounaalla oli muun muassa pitsaa.

Kirsi Turunen tulee Lounaskahvila Lounaspirtin asiakaspuolelle tietokoneelta, jonne hän on syöttänyt tuoreet ruokalistat. Salin puolella tietokone vaihtuu välillä kauhaan, jolla Turunen annostelee lounastajille läskisoosia. Elleivät he sitten valitse pitsaa tai jotain muuta päivän vaihtoehdoista. Lounasta tehdään arkisin, mutta Lounaspirtin pitopalvelu pyörii viikon ja vuoden ympäri.

35 vuotta sitten perustettu yritys tekee nykyään ruoat vuosittain vähintään 150 tilaisuuteen. Vuosien saatossa sekä ruokalistat että juhlimistavat ovat muuttuneet. Ennen 50-vuotisjuhlissa oli kotona vastaanotto, joka alkoi esimerkiksi kello 10 ja loppui kun loppui. Nyt juhlitaan tietyt tunnit. Pitopöydissä taas laatikot ovat väistyneet.

– Nykyään niiden tilalla on jotain kevyempää, ja laatikoita on vain jouluisin. Nyt syödään enemmän erilaisia salaatteja, ja morsiamella voi olla oma lista tai päivänsankarilla jotain harrastukseen liittyvää.

Turuselle monipuolisuus sopii, sillä ennen alkoi jo ärsyttää, kun ihmiset tilasivat monesti ”sitä, mitä oli kaksi viikkoa sitten siellä”. Toisaalta nykyään netistä kuvien kera löydetyt ja pitopalveluyritykselle tuodut reseptitkin voivat olla haastavia.

– Voi olla kakku tai pataruoka, joka näyttää kivalta, mutta jota ei ole sen kummemmin kokeiltu. Mehän tietysti teemme toiveiden mukaan, ja muutenkin pitää aina ajatella, että vaikka se on meille työtä, asiakkaille se ei ole tavanomaista. Mutta täytyy pystyä myös käyttämään ammattitaitoaan ja sanomaan, että tämä ei nyt ihan natsaa tähän listaan, Turunen toteaa.

Muistotilaisuuksia Lounaspirtti on pitänyt Kirsi Turusen mukaan yhden pienen kunnan verran. Niissä voileipäkakut ovat syrjäyttäneet voileivät, ja tarjottavien repertuaari on muutenkin laajentunut.

Leikkimökistä syötetty sata henkeä

Moni viettää edelleen kotona esimerkiksi rippijuhlat tai ristiäiset, joissa asiakas hoitaa tarjoilun itse. Jos ruoan tai sen lisäksi myös tarjoilut ja astiat tilaava asiakas tarvitsee erillisen juhlatilan, Lounaspirtin porukka voi suositella Akaasta sopivaa paikkaa vierasmäärän ja juhlan luonteen mukaan. Yli 200 hengen juhliin ei ole juuri muita paikkoja kuin Metsälinna Viialassa, mutta muuten tarjontaa on Kirsi Turusen mukaan hyvin.

Vaihtelevuus ja projektiluonteisuus ovat Turusen mielestä pitopalvelutyön parhaita puolia. Häätarjoiluja on tilattu jo ensi kesälle, mutta monesti alkuviikosta soitetaan ja tilataan ruoat saman viikon lauantaille. Palvelualan yrittäjän on oltava joustava.

– Jos joku tarvitsee ruokaa, mehän viedään se vaikka kuuhun, jos niin sovitaan. Sopeudumme myös olemassa oleviin tiloihin. Joskus on leikkimökistä syötetty sata henkeä.

Lounaspirttiä pyörittävät Turusen kanssa hänen kaksi siskoaan Tiina Alfthan ja Minna Pohjola. Omistus jakautuu kolmeen osaan, ja myös tehtävät on jaettu.

– Tiinalla on ruokapuoli, Minnalla leipomuspuoli ja minulla asiakaspuoli. Toisten alueisiin ei paljon sekoilla, mutta välillä tietysti joudumme kaikki tekemään kaikkea. Paitsi että minun tekemää kakkua Minna ei kyllä asiakkaalle päästä, Turunen vakuuttaa.

Lounaspirtin kolme siskosta työllistävät kolme muuta naista, ja Turusen mukaan yksi jaksamisen edellytys on mukava ja reipas työporukka.

– Meillä on yhdessä myös hauskaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?