Kirsi Nord-Sarkola: kuuluuko kunnan toimialaan?

Akaa rakentaa teollisuushallin Elematicille kolmella miljoonalla

Akaan valtuusto hyväksyi keskiviikon kokouksessaan keskustelun jälkeen yksimielisesti kaupungin ja Elematic Oy:n välisen vuokrasopimuksen teollisuushallista, jonka kaupunki rakentaa Elematicin pääkonttorin vierestä Itellalta ostettavalle maalle. Rakennettavan teollisuushallin koko noin 2 500 kerrosneliömetriä. Maa-alueen ostoon valtuusto myönsi 300 000 euron määrärahan ja hallin rakentamiseen kolmen miljoonan euron määrärahan. Elematicin kanssa tehdään 15 vuoden vuokrasopimus hallista ja koko kuuden hehtaarin maa-alueesta.

Elematic Oy pyrkii allekirjoitettavan vuokrasopimuksen mukaan työllistämään uuteen halliin työntekijät Akaan kaupungin asukkaista. Aluksi työllistetään 30 ja myöhemmin lisää noin 20-30 henkeä. Tällä hetkellä yhtiö työllistää Akaassa suoraan noin 130 henkilöä. Kokonaisuudessaan Elematicin työllistävä vaikutus kaupungissa on noin 250-300 henkilötyövuotta.

Valtuutettu Marita Markkulan mielestä hallinhanne on tässä tilanteessa hyvin perusteltu, koska se tuo jo rakentamisaikana Akaaseen töitä.

Valtuutettu Marita Markkulan mielestä hallinhanke on tässä tilanteessa hyvin perusteltu, koska se tuo jo rakentamisaikana Akaaseen töitä.

Kuuluuko kunnan toimialaan?

Valtuutettu Kirsti Nord-Sarkola (sd) avasi keskustelun kysymällä, kuuluuko teollisuushallin rakentaminen ja vuokraaminen kunnan toimialaan. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari vastasi, että sopimus on täysin laillinen ja toiminta muutenkin linjassa kaupungin strategian kanssa. Tasapuolisesti nyt tehtävä päätös ei yrityksiä kaupunginjohtajan mielestä kohtele, koska kaupungilla ei ole mahdollisuutta kaikkien yrityksien kanssa menetellä nyt sovittavalla tavalla.

Valtuutettu Jukka Saarta (vas) kiinnosti Elematicin toiminnan vakaus Suomessa, josta hän vakuuttui kuultuaan asiaa koskevat selvitykset kaupunginhallituksessa. Saarta askarrutti myös tilanne, johon joudutaan, jos yritys päättääkin lähteä Akaasta tai ajautuu vaikeuksiin.

– Meidän pitää vastaisuudessa pohtia, koska meillä on jo omia tuotantotiloja, ja nyt hankitaan lisää ja ne vuokrataan ulospäin, että ei päädytä ristiriitaan, että kaupungin velanottokyky heikkenee, ja omaan toimintaan joudutaan kuitenkin vuokraamaan ulkopuolelta toimitiloja. Kiinteistöstrategiatyöryhmän raportti toteaa, että ulkopuolelta vuokraaminen on kalliimpaa, sanoo Saari.

Vain akaalaisia töihin?

Valtuutettu Risto Kajantoa (ps) huolestutti Elematicin taloudellinen tilanne. Lisäksi Kajanto penäsi, ovatko kaikki uuteen halliin palkattavat työntekijät akaalaisia. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari vastasi, että vuokrasopimuksessa mainitut uudet työpaikkamäärät ovat viitearvoja.

– Ja kukaan ei pysty määräämään, missä kunnassa yrityksen työntekijät asuvat, sanoi Viitasaari

Valtuutettu Henri Palm (ps) tiesi kertoa, että Elematic on tehnyt pari viime vuotta tappiota kovastikin.

– Ja yrityshän on ulkomaalaisessa omistuksessa. Toimiva johto jatkaa edelleen yhtiön osakkaina. Onko kaupunki mukana siksi, että yhtiö ei pysty itse hallia rakentamaan? kysyi Palm.

Vuokrahalliin päädyttiin kesällä

Valtuutetut Jukka Saari ja Jaakko Leinonen (kok) selvensivät valtuustolle, että neuvottelujen kuluessa on hallin lunastusvaihtoehdosta luovuttu, koska uudemman tulkinnan mukaan lunastussopimus tulkitaan yhtiön velaksi, eikä Elematic saa aikaisempien sopimuksiensa mukaan ottaa velkaa muualta kuin jo sovitulta taholta.

– Kirjanpitolautakunta on antanut uusia tulkintaohjeita kesän aikana, ja osamaksukauppa, jollainen lunastussopimus on, tulkitaan yhtiön velaksi. Elematicilla on taas rahoittajan kanssa sopimus, että se ei saa ottaa velkaa kuin tältä rahoittajalta. Tilanne on nyt kaupungin kannalta parempi, koska meillä on kaikissa tapauksissa 15 vuoden päästä halli, joka voidaan myydä, vuokrata edelleen tai vuokrata toisaalle, vastasi Leinonen.

Valtuutettu Marita Markkulan (ps) mielestä hallihanke on hyvä, koska se tuo tässä vaikeassa työllisyystilanteessa kaupunkiin töitä suoraan ja välillisesti. Myös valtuutettu Mikko Virolainen (vas) kannattaa hallihanketta sen työllistävän vaikutuksen takia.

Oligarkit omistavat

Valtuutettu Eero Lapinleimun (kok) mukaan Elematicin tappiolliset vuodet johtuivat siitä, että kauppoja olisi tullut, mutta asiakkaat eivät saaneet rahoitustaan kuntoon. Vuonna 2008 oli päällä globaali rakentamisen lama. Lapinleimu selvensi myös yhtiön omistuspohjaa.

– Elematicin omistaa venäläinen sijoitusyhtiö, oligarkit, ja jokainen voi tykönänsä tehdä päätöksen, kuinka vakaalla pohjalla tällainen yritys on. Venäläiset sijoittavat länteen rahaa, jos se tuottaa. Eivät he hyvää hyvyyttään tänne rahojaan laita, pohti Lapinleimu.

Keskustelun jälkeen valtuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen totesi kaupunginhallituksen hallin rakentamista ja vuokraamista puoltavan esityksen tulleen myös valtuuston kannaksi.

Maata ja valtuustoaloitteita

Akaan valtuusto päätti myös ostaa perikunnalta Hinkan tilan maat lukuun ottamatta hehtaarin aluetta, joka jää myyjälle. 350 000 eurolla Akaa saa yhteensä 21 hehtaarin alueen. Maat sijoittuvat erittäin hyvin voimassa olevien asemakaavojen ja kunnallistekniikan läheisyyteen.

Valtuuston kokoukseen osallistui tällä kertaa varamiehenä pitkäakainen kunnallispoliitikko Olavi Lahdensivu (sd).

Valtuuston kokoukseen osallistui tällä kertaa varamiehenä pitkäakainen kunnallispoliitikko Olavi Lahdensivu (sd).

Jukka Saari jätti usean eri puolueista kootun ryhmän valtuustoaloitteen, jossa vaadittiin parempaa ja kaksisuuntaista tiedotusta Keskustan koulun peruskorjausasiassa. Valtuutettu Henri Palm puolestaan jätti aloitteen, jossa esitettiin valtuuston pidättäytymistä kokouspalkkioista vuonna 2014 tammi-, helmi- ja maaliskuun kokouksien ajan. Tästä säätyisi Palmin mukaan 8 514 euroa, jotka voitaisiin käyttää niihin uimahallikuljetuksiin, mitkä valtuusto talouden tasapainottamisohjelmassa karsi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?