Pekka ”Kottara” Järvinen: omien syytteleminen ei auta

Toijalan Työväenyhdistys huolissaan puolueen hupenevasta kannatuksesta

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue on pahasti kanveesissa. Kannatus hupenee silmissä ja puolueen suhteet ammattiyhdistysliikkeeseen ovat rempallaan. Hallituksessa puolue on luisunut kokoomuksen apupuolueeksi, eikä saa omaa linjaansa saati saavutuksiaan tarpeeksi julkisuuteen.

Vaikka eduskunta- ja ministeriryhmän sekä puoluehallituksen kesäkokouksesta Lahdesta lähtikin alkuviikosta tiistaina yhtenäinen varma viesti julkisuuteen, tilanne kentällä on toinen ja sen asti Toijalan Työväenyhdistyksen kesätapahtumassa maanantaina Vainionlahdessa. Maan vanhimpiin kuuluvan työväenyhdistyksen tapahtumassa ei hallituksen keväällä tekemää vastikkeetonta yrityksien roimaa osinkoverotuksen laskua vieläkään nielty.

Tyly kirje puoluehallitukselle

Jo toukokuussa Toijalasta lähti vakavasävyinen kirje puolueen tilasta puoluehallitukselle. Kriittisiä oltiin muun muassa puolueen heikoista suhteista ammattiyhdistysliikkeeseen, jäsenistöön ylimielisesti suhtautuvasta puoluejohdosta, salaavasta kabinettipolitiikasta sekä toiminnan Helsinki-keskeisyydestä ja kevään ministerikierrätyksestä.

– Puoluejohdon esiintyessä julkisuudessa tavalliselle ihmiselle tulee tunne, ettei ymmärrä mitään, jos ei hyväksy valtionkriisirahoitusta kyseenalaistamatta. Tavallisen veronmaksajan ja keskipalkkaisen asema on heikentynyt ja tullut epävarmemmaksi ja asia pitäisi niellä yhteisen edun nimissä, kirjoitetaan Toijalasta.

Vain puoluesihteeri vastasi

Toijalalaisten kiukkua lisäsi entisestään se, että puoluesihteeri Reijo Paanasen pitkä vastaus ei ollut puoluehallituksen jäsen Pekka Järvisen mukaan käynytkään puoluehallituksessa, vaikka hallitukselle kirje osoitettiin.

– Kyllä varsinkin tässä tilanteessa jäsenistö tulisi ottaa tosissaan, pohti työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Henna Rantanen.

– Meidän kirjeeseen vastasi puoluesihteeri, ei puoluehallitus, totesi Aarre Nord.

– Ketä me tänä päivänä puolustamme ja kenen asiaa ajamme. Tähän maahan pitäisi saada ensin työpaikkoja ennen kuin työuria ruvetaan pidentämään, jatkoi Veijo Rantanen.

Omien haukkuminen ei auta

Lahden kesäkokouksen väliin jättänyt puoluehallituksen jäsen Pekka Järvinen sanoi olevansa joukkueurheilija, eikä ymmärrä esimerkiksi puoluejohdon haastamista vuotta ennen puoluekokousta. Järvinen myös pelkäsi, että puolueen kannatuksessa ei pohjakosketusta ole vieläkään saavutettu.

– En hyväksy toimintaa, joka tässä meidänkin tahdolta on nyt ollut meneillään puolueen varapuheenjohtajan ja joidenkin kansanedustajien toimesta. Kannatuksen pudotus on ollut kieltämättä raju, jos tullaan 24 prosentista johonkin 15:een. Uskallan myös väittää, että gallupit eivät parane yhtään siitä, että arvostellaan julkisesti henkilöitä, jotka kuitenkin tekevät rajusti töitä puoleen, maan ja sen kansalaisten eteen, sanoo Järvinen.

– Näin mennään, jos halutaan olla hallituksessa ja noudattaa sitä hallitusohjelmaa, johon on nimemme pantu. Asiat, joita puolueen puheenjohtaja on valtiovarainministerinä tuonut julki ja vienyt eteenpäin, ovat pääosin puoluehallituksen siunaamia, joten kritiikin paikka olisi ollut puoluehallituksessa kun asioita käsiteltiin, jatkaa Järvinen.

Rytminvaihdolla halutaan tehoja

Keväällä tapahtunutta sosialidemokraattisten ministerien kierrätystä sanottiin rytmin vaihdokseksi puoleen toimintaan hallituksessa.

– Rytmin vaihdos tarkoittaa käytännössä sitä, että ei oltu tyytyväisiä siihen, mitä ollaan tehty ja vaihdetaan ihmisiä tietyillä pelipaikoilla, jotta saadaan tehoja enemmän, sanoo Järvinen.

Ministerikierrätyksessä ei Järvisen mielestä kuitenkaan ollut mitään järkeä.

– Ne on vaihdettu ja sillä hyvä. Ihan hyviä ministereitä sinne saatiin, mutta eivät edellisetkään huonoja olleet. Puoluetta on syytetty myös pysähtymisestä ja varmasti näin on. Ollaan ehkä pikkuisen hukassakin, eikä löydetty itseämme. Tosiasia on sekin, että demarit mielletään tänä päivänä keskiluokkaan kuuluviksi. Myös EU-myönteisyys hinnalla millä hyvänsä syö kannatustamme, sanoo puoluehallituksen jäsen Pekka Järvinen.

Toijalan Työväenyhdistys täyttää 125 vuotta tammikuussa 2014.

Demarien puoluhallituksen jäsen Pekka Järvinen osallistui Toijalan Työväenyhdistyksen kesätapahtumaan maanantaina.

Demarien puoluhallituksen jäsen Pekka Järvinen osallistui Toijalan Työväenyhdistyksen kesätapahtumaan maanantaina. Vieressä työväenyhdistyksen puheenjohtaja Salla Bister.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?