Mäntymäen vanhainkodin seniorisalille odotetaan uusia käyttäjäryhmiä

Akaan ensimmäiset vertaisohjaajat valmistuivat

Seniorisalitoiminta on alkamassa Mäntymäen vanhainkodissa Viialassa. Vanhainkodin kuntosalia voivat käyttää esimerkiksi eläkeläisryhmät oman koulutetun ohjaajansa opastuksella. Kuntohoitaja Jaana Rengon vetämään ensimmäiseen vertaisohjaajakoulutukseen osallistui kymmenen vapaaehtoista.

– Nämä vapaaehtoiset ovat Akaan tulevia vertaisohjaajia, jotka haluavat ryhtyä vetämään edustamansa järjestön ryhmää tai omaa ryhmää seniorisalilla, Jaana Renko kertoo.

Osanottajilleen maksuton koulutus koostui viidestä, kolmen tunnin koulutuskerrasta, johon sisältyi sekä teoriaa että kuntosaliharjoitteita. Materiaalin osanottajille kustansi Akaan kaupunki. Koulutuksen aihepiirit liittyivät muun muassa vanhenemiseen, voimaan, tasapainoon ja testaukseen.

– Lihakset ovat tärkeitä, kun puhutaan ikääntyneistä. Koulutuksessa on painotettu alaraajoja eli jalkalihaksia sekä keskivartaloa eli vatsaa ja selkää, Jaana Renko selvittää.

Mäntymäen vanhainkodin kellarikerroksessa sijaitsevaan seniorisaliin on hankittu uusia laitteita perintövaroin. Laitteet soveltuvat nimenomaan ikääntyneiden kuntosaliharjoitteluun. Kuntosali on tähän asti ollut vanhainkodin, kotipalvelun ja terveyskeskuksen käytössä, mutta kuntohoitaja Jaana Renko toivoo vertaisohjaajien myötä myös uusien ryhmien pääsevän nyt hyödyntämään tiloja.

Ryhmillä on mahdollista saada seniorisali käyttöönsä, kun se on muulta toiminnalta vapaa. Kuntohoitaja Jaana Renko arvelee aikojen painottuvan virka-ajan ulkopuolelle, mutta myös päiväaikoja voidaan järjestää aikatauluja yhteen sovittamalla.

Kuntosalikävijät harjoittelevat tilassa omalla vastuullaan. Jokainen ryhmä myös huolehtii paikan siisteydestä.

Mäntymäen vanhainkodin seniorisali toimii Akaassa pilottina. Viialan kokemusten pohjalta toimintaa on tarkoitus laajentaa myös Toijalaan, jossa seniorisali sijaitsee terveyskeskuksen fysioterapian tiloissa.

Kuntohoitaja Jaana Rengon mukaan seniorisalitoiminnan tärkeimpänä tavoitteena on tukea ikääntyviä pärjäämään kotonaan. Toiveena on myös tavoittaa niitä ikäihmisiä, jotka eivät osallistu kaupungin tarjoamiin liikuntapalveluihin.

– Kaupungin liikuntapalvelut tarjoavat palvelua kaikille kansalaisille, mutta kun liikuntakyky alkaa heiketä, jäädään ryhmistä usein pois. Toivomme, että nyt tavoitamme heidät, jotka eivät lähde yleisiin kuntosaliryhmiin. Kuitenkin he hyötyisivät siitä, jos heidät tämän myötä saadaan liikkeelle.

Oma harjoittelurauha tärkeä

Vertaisohjaajiksi valmistuneet Paula Naskali ja Sinikka Ylimäki kertovat olevansa ohjaajaparina kaikkien käytettävissä. Heidän mukaansa toiminnassa yhdistyy sekä muiden auttaminen että oma hyöty.

– Olin terveyskeskuksen kuntosaliryhmässä ja koin, että siitä oli minulle hirveästi hyötyä. Myös muillekin ikääntyneille siitä taatusti olisi hyötyä, Paula Naskali kertoo.

Sinikka Ylimäki toivoo, että pieneen ryhmään uskaltautuisivat myös ne, joille kynnys osallistua kaupungin kuntosaliryhmiin on liian korkea.

Tuomo Huhtala ja Allan Heino lähtivät ohjaajakoulutukseen Viialan Eläkeläisten edustajina. Yhdistyksellä on jo nyt muun muassa bocciaa ja tuolijumppaa, mutta myös kuntosaliryhmä on suunnitelmissa.

– Syksyllä aloitetaan, jos saadaan porukka kasaan. Pääasia on, että saataisiin eläkeläiset liikkumaan. Meidän porukka on kyllä aika terveessä kunnossa, mutta se on vaan niin kiireistä, ettei joka paikkaan kerkiä. Tarvetta tällaiselle liikunnalle on kelle tahansa, tuumaa Allan Heino, joka itse liikkuu paljon muun muassa pyörällä.

Vertaisohjaajat Raimo Sipola ja Arja Pellikka kertovat ryhtyvänsä vetämään porukkaa, joka ennen toimi terveyskeskuksen fysioterapian ryhmänä. Sipola on tyytyväinen, että ryhmä pääsee hyödyntämään vanhainkodin kuntosalitilaa ja voi harjoitella omassa rauhassa.

– Kun menimme Rasille, osa porukasta vierasti kovasti olla siellä painonnostajien kanssa samassa tilassa.

Myös MStautia sairastavat Mari Ojala ja Kristiina Lepola innostuivat vertaisohjaajakoulutuksesta, kun kuulivat mahdollisuudesta päästä hyödyntämään vanhainkodin kuntosalia. Osanottajia ryhmään on tulossa Akaan MS-kerhosta.

– Toivottavasti saamme liikkeelle ihmisiä Kylmäkoskelta asti. MS-tautia sairastavilla on suuri kynnys mennä yleisille saleille, jos on nuori ja jalat pois alta ja liikkuminen on muutenkin huonoa, eikä pysty tekemään samalla tavalla kuin muut. Lisäksi osa on pyörätuolissa. Harvat pyörätuolipotilaat pystyvät käymään missään kuntosaleilla. Nyt siihen on täällä mahdollisuus, kymmenisen vuotta MS-tautia sairastanut Mari Ojala iloitsee.

Ojala on kokenut juuri kuntosaliharjoittelun hyödylliseksi. Reilut 15 vuotta sairastaneelle Kristiina Lepolalle mieleistä liikuntaa on myös vesijuoksu.

Tuula Yntälä treenaa jalkalihaksia.

Tuula Yntälä treenaa jalkalihaksia.

Vertaisohjaajat Raimo Sipola (edessä), Paula Naskali ja Allan Heino testaamassa laitteita.

Vertaisohjaajat Raimo Sipola (edessä), Paula Naskali ja Allan Heino testaamassa laitteita.

57seniorisali2
Viialalaiset Mari Ojala ja Kristiina Lepola ovat tyytyväisiä, että myös MS-tautia sairastavat pääsevät hyödyntämään Viialan vanhainkodin kuntosalitilaa.

Viialalaiset Mari Ojala ja Kristiina Lepola ovat tyytyväisiä, että myös MS-tautia sairastavat pääsevät hyödyntämään Viialan vanhainkodin kuntosalitilaa.

Arja Pellikka on yksi verrtaisohjaajaksi valmistuneista.

Arja Pellikka on yksi verrtaisohjaajaksi valmistuneista.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?