Kevään uusi ylioppilas Päivi Riutta on tyytyväinen opetukseen Akaan lukiossa

Pienet ryhmäkoot takaavat tehokkaan opiskelun

37ylioppilasPäiviRiutta6

Päivi Riutta, 19, on yksi Akaan lukion tämän kevään ylioppilaista. Hän on kulkenut  Toijalan toimipisteeseen kolme vuotta kotoaan Ohtisilta nykyisen Hämeenlinnan puolelta. Koulumatkaa on 15 kilometriä, joka on taittunut niin skootterilla, omalla autolla kuin äidin ja kyläläisten kyydillä. Ala-asteen hän on käynyt Taljalan koululla ja yläasteen Iittalassa.

– Valitsin Akaan lukion, koska se on lähin lukio. Seuraavaksi lähin olisi ollut Hämeenlinnassa, jonne olisi tullut matkaa 40 kilometriä. Akaan lukio oli oikeasti niin lähellä, ettei päivistä tullut pitkiä toisin kuin niillä, jotka ovat täältä lähteneet Hämeenlinnaan, kun bussit kulkevat miten sattuu. Lisäksi meillä on ollut tosi mukava luokka.

Lukioon mennessään hän ei tuntenut ketään luokkakavereistaan, mutta ystäviä on kolmen vuoden aikana tullut mukavasti. Myös Päivin poikaystävä pääsee ylioppilaaksi tänä keväänä Akaan lukiosta.

Kirjoitusten tuloksiin Päivi on tyytyväinen. Hän kirjoitti englannin, äidinkielen, pitkän matematiikan, historian, yhteiskuntaopin ja ruotsin, jotka hän hajautti kolmelle kerralle. Laudaturit hän nappasi äidinkielestä ja yhteiskuntaopista. Matematiikasta tuli magna, mutta eximiakaan ei ollut kaukana.

– Jonkin verran se harmitti, mutta olen silti ihan tyytyväinen. Koe vaikutti hirveän vaikealta ja heti kokeen jälkeen tuntui siltä, ettei siitä tullut mitään, mutta lopulta se menikin ihan hyvin.

Akaan lukion opetukseen Päivi on tyytyväinen.

– Varsinkin se, että ryhmäkoot olivat pieniä, takasi tehokkaan opiskelun.

Päivin mielestä ylioppilaskirjoituksia enemmän painetta aiheuttavat pääsykokeet. Ykkösvaihtoehtona hän hakee lukemaan kauppatieteitä Tampereen yliopistoon. Pääsykokeet ovat kesäkuun alkupuolella, ja niihin on luettavana neljä pääsykoekirjaa.

– Kauppatieteet on ala, joka ei sido mihinkään tiettyyn, vaan voi päästä moneen paikkaan, hän perustelee.

Pääsykokeiden lukemisen lisäksi Päivi käy töissä K-supermarket Akaassa, jossa vierähtää myös kesä. Lisäksi hän on opettanut sijaisena äidinkieltä, ruotsia ja liikuntaa Toijalan yhteiskoulussa. Vapaa-aika puolestaan kuluu liikunnan parissa. Hän on pelannut viisi vuotta salibandyä Iittalassa ja urheilee muutenkin monipuolisesti.

Valkolakkia kevään uusi ylioppilas suunnittelee juhlistavansa kutsumalla sukulaisia kahville.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?