Vettä hukkaan lähes 200 000 litraa päivässä

Viialasta kaivataan vuotohavaintoja

Keskiviikkona HS-Veden työntekijät kiersivät sulkuventtiilejä muun muassa Kenttätiellä keskustan koulun lähellä.

Keskiviikkona HS-Veden työntekijät kiersivät sulkuventtiilejä muun muassa Kenttätiellä keskustan koulun lähellä.

Jossain päin Viialaa on jo melkein kahden kuukauden ajan ollut paha vuoto vesijohdossa. HS-Veden arvion mukaan vuoto oli aluksi reilut sata kuutiota eli 100 000 litraa vuorokaudessa, mutta tällä hetkellä määrä on jo lähes kaksisataa kuutiota vuorokaudessa. Viikossa hävikki on siis lähes 1,4 miljoonaa litraa.

Vuodon määrä on päätelty vertaamalla kulutusta siihen, mikä Viialan alueen kulutus on yleensä ollut. Tällä hetkellä myös yökulutus on pysynyt suurempana.

Vuotokohtaa on tällä viikolla yritetty löytää sulkuventtiilejä sulkemalla ja veden painetta ja virtaamista tarkkailemalla. Alue on saatu rajattua Hämeentien länsipuolelle, ja keskiviikkona HS-veden työntekijät liikkuivat esimerkiksi Hirvialhon alueella Kenttätiellä ja Laitakadulla.

Näin merkittävästä vuodosta aiheutuu yleensä paineen laskua tai veden värjäytymistä, mutta HS-Vesi ei ole saanut kaupunkilaisilta mitään yhteydenottoja tällaisista ongelmista. Muutakaan havaintoa vuodosta ei ole, vaikka viemärit ja sadevesiviemäritkin on käyty läpi.

– Ei minkään näköistä käsitystä. Joko jossain on reikä, tai liitos on ratkennut. Yleensä vuodot ovat olleet vanhoissa valurautaosuuksissa, ja vesi on tullut hyvinkin äkkiä pintaan, mutta nyt se menee jonnekin. Onko siten maaperä sellaista, että se imee veden vai kuljettaako pidemmälle, aprikoi HS-Veden putkimestari Jarno Hupanen.

Vuodon etsimisen takia Hirvialhon, Tillihaan, Matomäen ja mahdollisesti Alkkulan alueilla on tiistaina, keskiviikkona ja torstaina ollut hetkellisiä vesikatkoja. Katkojen pituus on vaihdellut muutamasta minuutista noin kymmeneen minuuttiin kerrallaan.

HS-Veden kehityspäällikkö Jukka Sandelin ei pidä tilannetta poikkeuksellisena eikä dramaattisena.

– Kaksi litraa sekunnissa ei ole luonnossa iso vesimäärä, mutta mitä kauemmin vuoto kestää, toki pikku hiljaa kohdennamme sinne enemmän resursseja. Meillä on ihan modernit menetelmät.

HS-Vesi maksaa hukkaan menneestä vedestä Valkeakosken kaupungin vesilaitokselle hankintahinnan mukaan. Vuositasolla nämä kulut ovat vähentyneet huomattavasti.

– Kokonaistilanne on parantunut erittäin paljon. Laskuttamaton vesimäärä oli vielä muutama vuosi sitten noin 25 prosenttia, mutta viime vuonna se oli alle 15. Se on minulla ollut tavoitetaso, että kun vanhassa verkostossa pääsee 15 prosenttiin, niin tilannetta voidaan pitää tyydyttävänä, toteaa Akaan kaupungin palveluksesta vesilaitoksen kaupan mukana HS-Veden leipiin siirtynyt Sandelin.

HS-vesi toivoo, että Viialan oletetulla vuotoalueella asuvat ilmoittavat pidempiaikaisesta veden paineen laskusta tai värjäytyneestä vedestä numeroon 03 621 3148.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?